Καταγγελία φοιτητών: «Μας διώχνουν από τις εστίες» - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εκπαίδευση

Καταγγελία φοιτητών: «Μας διώχνουν από τις εστίες»

Φοιτητές του Ρεθύμνου που μένουν σε εστίες καταγγέλλουν πως έχουν πάρει εντολή να εκκενώσουν την εστία και να παραδώσουν τα κλειδιά.

Οι ίδιοι έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα για να μην φύγουν από τις εστίες λέγοντας πως «δεν κάνουν βήμα πίσω».

Μάλιστα, η καταληκτική ημερομηνία για να εκκενωθούν οι εστίες είναι η σημερινή, 25η Μαρτίου ενώ αύριο έχουν συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται στην παρακάτω ανακοίνωση των φοιτητών, ότι υπάλληλοι της Μέριμνας έχουν έρθει σε επαφή με τους φοιτητές που μένουν στις εστίες και είναι είτε αλλοδαποί, είτε ορφανοί από δύο γονείς και τους έχουν πει να υπογράψουν μία υπεύθυνη δήλωση ώστε να μεταφερθούν μαζί με τα προσωπικά τους αντικείμενα σε τουριστικό κατάλυμα.

Οι φοιτητές αρνήθηκαν λέγοντας πως δεν πρόκειται να φύγουν από τις εστίες.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 22 Μαρτίου 2020 δεχτήκαμε επίσκεψη από υπάλληλο της Μέριμνας με σκοπό να μας ενημερώσει ότι πρέπει μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου να έχουμε εκκενώσει την εστία τόσο από τη φυσική μας παρουσία, όσο και από τα προσωπικά μας αντικείμενα και να έχουμε παραδώσει τα κλειδιά στη Μέριμνα. Η απόφαση να εκκενωθούν οι εστίες των ιδρυμάτων σε όλη την Ελλάδα ήταν ήδη δημοσιευμένη  σε ΦΕΚ (ΦΕΚ Β’ 956/21-3-20) στο οποίο δεν αναφερόταν κάτι για απομάκρυνση των προσωπικών αντικειμένων των φοιτητών/τριών.

Επρόκειτο για αυθαίρετη απόφαση της Μέριμνας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Το ίδιο βράδυ, με πρωτοβουλία όσων έχουμε απομείνει στις εστίες, πραγματοποιήσαμε συνάντηση ώστε να παρθούν αποφάσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να δράσουμε. Αφού ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις και στους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους εστιών πανελλαδικά, συντάξαμε ένα κείμενο με τα αιτήματά μας. Βασικοί μας στόχοι ήταν αφενός να μην επιτρέψουμε την απομάκρυνση κανενός και καμιάς από τα σπίτια μας και αφετέρου να παραμείνουν τα πράγματά μας τη θέση τους. Έτσι αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση στη Μέριμνα το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου.

Αφού καταθέσαμε τα αιτήματά μας, οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι η απομάκρυνση αντικειμένων και η επιστροφή των κλειδιών ήταν δική τους – αυθαίρετη – απόφαση, ενώ εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να κάνουμε βήμα πίσω. Παράλληλα, οι Πρυτανικές Αρχές δέχτηκαν να συναντηθούν μαζί μας την Πέμπτη 26 Μαρτίου, δηλαδή μία μέρα μετά την καταληκτική ημερομηνία εκκένωσης που προβλέπεται από το ΦΕΚ! Το ίδιο απόγευμα, μετά παό επικοινωνία που είχαμε με καθηγητές του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, αποφασίσαμε να συντάξουμε μία επιστολή προς την Πρυτανεία και τη Μέριμνα στην οποία να αναφέρουμε τα αιτήματά μας και μία λίστα με τα ονοματεπώνυμα όσων έχουμε ανάγκη να μείνουμε στην εστία. Δεν λάβαμε απάντηση σε καμία από τις δύο επιστολές που στείλαμε. Το πρωί της Τρίτης τα άτομα που ανήκουν σε κάποια από τις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις που προβλέπει το ΦΕΚ (αλλοδαποί φοιτητές, ορφανοί από δύο γονείς) ενημερώθηκαν προσωπικά από τη Μέριμνα ότι θα πρέπει άμεσα να υπογράψουν μία δήλωση και να μεταφερθούν μαζί με τα προσωπικά τους αντικείμενα σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα. Κάτι τέτοιο μας βρήκε αντίθετους/ες από την πρώτη στιγμή και έτσι αποφασίσαμε συλλογικά να παρέμβουμε στη Μέριμνα, ώστε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να συμβιβαστούμε με λύσεις που προάγουν διακρίσεις ανάμεσά μας. Οι υπάλληλοι της Μέριμνας δε δέχτηκαν να έρθουν σε διάλογο μαζί μας, κλείνοντας τις πόρτες σε κάθε προσπάθεια μας για επικοινωνία. Από την πλευρά μας εμμένουμε στα αρχικά μας αιτήματα και δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε καμία και κανένας να βρεθεί στο δρόμο εξαιτίας κυβερνητικών αποφάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας.

– Να παραμείνουμε όλες/οι στις εστίες και να μην απομακρυνθούν τα προσωπικά μας αντικείμενα.

– Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (σίτιση, ρεύμα, νερό, κοκ).

– Τακτική ανανέωση των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (αλκοολούχα, αντισηπτικά κοκ) τόσο για τους/τις οικότροφους όσο και για τους/τις εργαζόμενους.

– Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια και άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

– Δωρεάν εκτέλεση του τεστ Covid-19 για όποιον/α επιθυμεί

– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης

– Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στον αγώνα όλων των εστιακών και δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου

Share
Ετικέτες: πανεπιστήμιο

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ