ΚΔΒΜ: Οι διευκρινήσεις για τις προδιαγραφές (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ) - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εκπαίδευση

ΚΔΒΜ: Οι διευκρινήσεις για τις προδιαγραφές (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Συνέχεια στην ανακοίνωση του Ιουλίου αναφορικά με τις προδιαγραφές λειτουργίας των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση.

Επί της ουσίας είναι η συνέχεια των οδηγιών που γνωστοποιήθηκαν το καλοκαίρι και από τις οποίες έκλεινε το μεγαλύτερο ποσοστό των ΚΔΒΜ. Σήμερα, Πέμπτη, βγήκε νέα ανακοίνωση σχετικά με τις διευκρινίσεις και τις προδιαγραφές λειτουργίας.

Αναλυτικά:

Προς ερμηνεία και αποσαφήνιση όρων του πλαισίου ποιοτικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) (ΑΔΑ: 6ΨΠΨ46ΜΤΛΡ-ΘΞΔ), διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Ως προς τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Α.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Παράγραφος 3: Η αποδεδειγμένη ετοιμότητα (διαθεσιμότητα) για χρήση Ολοκληρωμένου Συστήματος Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) αναφέρεται είτε σε ιδιόκτητο ΟΣΤΚ είτε σε ΟΣΤΚ με σύμβαση μίσθωσης χρήσης τουλάχιστον 12μηνης διάρκειας. Στην περίπτωση σύμβασης μίσθωσης χρήσης ο πάροχος κατάρτισης αποδεικνύει τη διαθεσιμότητά του για χρήση ΟΣΤΚ διαμέσου σχετικού συμφωνητικού μίσθωσης με ιδιοκτήτη ΟΣΤΚ. Δεν επιτρέπεται η υπομίσθωση χρήσης ΟΣΤΚ από πάροχο κατάρτισης σε άλλο πάροχο κατάρτισης.

2. Ως προς τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Α.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Παράγραφος 5: Διοικητική και Επιχειρησιακή Ικανότητα/Επάρκεια διευκρινίζεται ότι η κάλυψη των προϋποθέσεων διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας και επάρκειας θα πρέπει να πληρείται από κάθε πάροχο κατάρτισης αυτοτελώς, μη επιτρεπομένης της κάλυψης των απαιτούμενων προϋποθέσεων αθροιστικά από ενώσεις/κοινοπραξίες παρόχων κατάρτισης. Επιπροσθέτως:

Α) Το Πληροφορικό Σύστημα Διοικητικής Υποστήριξης (ΠΣΔΥ) δύναται να είναι ένα οποιοδήποτε σύστημα, το οποίο θα πρέπει να αφορά την εν γένει οργάνωση και λειτουργία του παρόχου κατάρτισης και να διαθέτει λειτουργία συμβατή με την υποστήριξη των απαιτούμενων διαδικασιών σχεδιασμού, παρακολούθησης και υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων και ειδικά των απαιτούμενων διαδικασιών επαλήθευσής τους.
Βi) Οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις θα πρέπει να υφίστανται κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής του παρόχου σε διαδικασία επιλογής παρόχων από Δικαιούχους. Η πιστοποίηση του παρόχου κατάρτισης κατά ISO 27701:2019 προϋποθέτει ότι ήδη ο πάροχος είναι πιστοποιημένος κατά ISO 27001:2013.
Βii) Η υποχρέωση για διαθεσιμότητα Ολοκληρωμένου Συστήματος Συμβουλευτικής (ΟΣΣ) υφίσταται μόνο στην περίπτωση που σε υπό προκήρυξη πρόγραμμα κατάρτισης συμπεριλαμβάνεται απαίτηση για εξ αποστάσεως συμβουλευτική υποστήριξη (e-counselling). Η διαθεσιμότητα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Συμβουλευτικής (ΟΣΣ) αποδεικνύεται είτε με την ύπαρξη ιδιόκτητου ΟΣΣ είτε με μίσθωση χρήσης ΟΣΣ με ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης το χρόνο που ορίζει η εκάστοτε πρόσκληση/προκήρυξη, στην οποία περιλαμβάνεται η απαίτηση για εξ αποστάσεως συμβουλευτική υποστήριξη. Στην περίπτωση σύμβασης μίσθωσης χρήσης ο πάροχος κατάρτισης αποδεικνύει τη εν λόγω ετοιμότητα και διαθεσιμότητά του διαμέσου σχετικού συμφωνητικού μίσθωσης με ιδιοκτήτη ΟΣΣ. Δεν επιτρέπεται η υπομίσθωση χρήσης ΟΣΣ από πάροχο κατάρτισης σε άλλο πάροχο κατάρτισης. Τα συστήματα Ο.Σ.Τ.Κ., Ο.Σ.Σ., καθώς και το Πληροφορικό Σύστημα Διοικητικής Υποστήριξης είναι ευκταίο να δια λειτουργούν μεταξύ τους.

Γi) Η απαιτούμενη εμπειρία του Διευθυντή Κατάρτισης στο σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση έργων κατάρτισης ή/και συμβουλευτικής ή/και πιστοποίησης δύναται να έχει αποκτηθεί είτε στον Ιδιωτικό είτε στον Δημόσιο τομέα.
Γii) Ομοίως, η απαιτούμενη εμπειρία του συντονιστικού/εκπαιδευτικού υπευθύνου στο σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση έργων κατάρτισης ή/και συμβουλευτικής ή/και πιστοποίησης δύναται να έχει αποκτηθεί είτε στον Ιδιωτικό είτε στον Δημόσιο τομέα.
Γiii) Η εμπειρία σε τριακόσιες (300) ώρες συμβουλευτικής υποστήριξης αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης, οι οποίες δύνανται να έχουν αποκτηθεί είτε στον ιδιωτικό είτε στον Δημόσιο τομέα.
Οι ως άνω θέσεις επιστημονικών στελεχών δύνανται να καλύπτονται είτε με συμβάσεις έργου είτε με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Στη δεύτερη περίπτωση, συμπεριλαμβάνονται στις πέντε (5) ΕΜΕ του απαιτούμενου προσωπικού. Η κάθε θέση επιστημονικού στελεχιακού δυναμικού είναι αυτοτελής. Ως εκ τούτου, δεν δύναται το ίδιο πρόσωπο να καλύπτει δύο ή περισσότερες θέσεις επιστημονικού στελεχιακού δυναμικού.

Α. Για τον υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ) ισχύει η ΠΟΛ.1003/2014 περί “Παροχής οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4308/2014 (ΦΕΚ Α’ 251) περί των “Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις”, στο Κεφάλαιο 1 “Πεδίο Εφαρμογής και Κατηγορίες Οντοτήτων Βάσει Μεγέθους”, Άρθρο 2 “Κατηγορίες Οντοτήτων” στην οποία αναφέρεται ότι:
“2.4. Σκοπός των κριτηρίων του άρθρου 2, σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις της Οδηγίας 2013/34/EE είναι η κατάταξη των οντοτήτων σε κατηγορίες μεγέθους, ανάλογα με την οικονομική τους σημασία. Ο μέσος όρος του προσωπικού υπολογίζεται στη βάση πλήρους απασχόλησης σε ημερήσια και ετήσια βάση, για όλους τους εργαζόμενους που έχουν ή τεκμαίρεται ότι έχουν εργασία έμμισθης απασχόλησης. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται οι έχοντες έμμισθη σχέση αλλά και τα πρόσωπα που απασχολούνται με σχέση που εξομοιώνεται με έμμισθη εργασία, όπως δικηγόροι, λογιστές ή μηχανικοί όταν είναι πλήρους απασχόλησης και ανεξάρτητα του τρόπου που αμείβονται (π.χ. με τιμολόγιο). Συμπεριλαμβάνονται επίσης οι απασχολούμενοι με μίσθωση από άλλη οντότητα καθώς και οι ιδιοκτήτες επιχειρηματίες, εφόσον απασχολούνται στην οντότητα και αμείβονται από αυτή. Διευκρινίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη εκπαιδευόμενοι και σπουδαστές που απασχολούνται με συμβάσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και εργαζόμενοι που έχουν λάβει γονική άδεια”.

Ως εκ των ανωτέρω, διευκρινίζονται τα εξής:

> Επί προσωπικών εταιριών (π.χ. ομόρρυθμη, ετερόρρυθμη εταιρία) ο διαχειριστής της εταιρίας περιλαμβάνεται στο απασχολούμενο προσωπικό και τεκμαίρεται ότι απασχολείται στον πάροχο κατάρτισης και είναι αμειβόμενος από την εταιρία. Προς απόδειξη της απασχόλησής του, υποβάλλεται το έντυπο Ν της εταιρίας, καθώς επίσης και το εν ισχύι καταστατικό της εταιρίας. Λοιποί ομόρρυθμοι εταίροι οι οποίοι δεν είναι διαχειριστές, καθώς επίσης και ετερόρρυθμοι εταίροι, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή από την εταιρία και απασχολούνται σε αυτήν με σχέση που εξομοιώνεται με έμμισθη εργασία, αποδεικνύουν την απασχόλησή τους με την υποβολή των αντίστοιχων δικαιολογητικών που υποβάλλονται στις περιπτώσεις έμμισθου προσωπικού, ήτοι:
i) Έντυπο Ε3 από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ,
ii) Αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ),
iii) Παραστατικά/αποδεικτικά πληρωμής μισθοδοσίας εργαζομένων της επιχείρησης (τραπεζικά extraits) για το αιτούμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τη παράγραφο 10 του άρθρου 38 του Ν. 4387 του 2016 (ΦΕΚ 85 /Α /12-05-2016) και τη με αριθμό 22528/430/2017/ΦΕΚ 1721 / Β / 18-05-2017 ΚΥΑ.

> Επί ατομικής επιχείρησης για την απόδειξη της απασχόλησης του επιτηδευματία υποβάλλεται η έναρξη επιτηδεύματος και βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ότι ο επιχειρηματίας είναι ενεργός ασφαλισμένος.

> Επί κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) προσμετράται στις ΕΜΕ ο διαχειριστής, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, εφόσον απασχολούνται στην εταιρία και λαμβάνουν αμοιβή. Προς απόδειξη της απασχόλησής τους, η οποία εξομοιώνεται με έμμισθη σχέση, υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στις περιπτώσεις έμμισθου προσωπικού, ήτοι:
Έντυπο Ε3 από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ,
i) Αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ),
ii) Παραστατικά/αποδεικτικά πληρωμής μισθοδοσίας εργαζομένων της επιχείρησης (τραπεζικά extraits) για το αιτούμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τη παράγραφο 10 του άρθρου 38 του Ν. 4387 του 2016 (ΦΕΚ 85/Α/12.05.2016) και τη με αριθμό 22528/430/2017/ΦΕΚ 1721/Β/18.5.2017 ΚΥΑ.

> Η απασχόληση προσώπων με σχέση που εξομοιώνεται με έμμισθη εργασία, όπως δικηγόροι, λογιστές ή μηχανικοί και ανεξάρτητα του τρόπου που αμείβονται (π.χ. με τιμολόγιο), αποδεικνύεται με την προσκόμιση σύμβασης σε ισχύ μεταξύ της οντότητας και του προσώπου, στην οποία αναφέρεται η χρονική διάρκεια της απασχόλησης των εν λόγω προσώπων, καθώς επίσης και αποδεικτικά της πληρωμής των προσώπων αυτών (π.χ. τιμολόγια παροχής υπηρεσιών συνοδευόμενα από τα παραστατικά πληρωμής των τιμολογίων).

Β. Δεδομένου ότι η απαιτούμενη διοικητική και επιχειρησιακή επάρκεια του παρόχου κατάρτισης αναφέρεται αποκλειστικά σε διοικητικό και επιστημονικό στελεχιακό δυναμικό, δεν συμπεριλαμβάνονται στις ΕΜΕ, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές/σύμβουλοι οι οποίοι απασχολούνται ad hoc στον πάροχο κατάρτισης με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την υλοποίηση εκπαιδευτικού έργου/συνεδριών συμβουλευτικής. Ευνόητο είναι ότι λοιποί ωρομίσθιοι απασχολούμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, πλην εκπαιδευτών/συμβούλων, οι οποίοι αποτελούν διοικητικό προσωπικό, συμπεριλαμβάνονται στις ΕΜΕ του προσωπικού του παρόχου κατάρτισης.

Για τον τρόπο υπολογισμού των ΕΜΕ των ωρομισθίων ισχύουν τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1003/2014 περί “Παροχής οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4308/2014 (ΦΕΚ Α’ 251) περί των “Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις”.

Γ. Διευκρινίζεται ότι η απαίτηση για ύπαρξη προσωπικού ανερχόμενου σε πέντε (5) ΕΜΕ σε περίπτωση ύπαρξης μίας δομής κατάρτισης και επιπλέον μίας (1) ΕΜΕ ανά παράρτημα, λειτουργεί αυτοτελώς μεταξύ κεντρικής δομής και δομών κατάρτισης επιπλέον της κεντρικής και όχι συγκεντρωτικά/αθροιστικά, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ύπαρξη ξεχωριστής ανεξάρτητης θέσης εργασίας σε κάθε δομή που διατηρεί ο πάροχος κατάρτισης. Προς αποσαφήνιση των ανωτέρω παρατίθενται τα εξής παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: Έστω πάροχος κατάρτισης ο οποίος διαθέτει μία (1) κεντρική δομή στην Αττική και δύο (2) επιπλέον δομές, σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, μία (1) δομή στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και μία (1) δομή αντίστοιχα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Στην κεντρική δομή διαθέτει τέσσερις (4) ΕΜΕ, ενώ στη δομή στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας μηδέν (0) ΕΜΕ και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης τρεις (3) ΕΜΕ. Πληροί τις προϋποθέσεις των ΕΜΕ, δεδομένου ότι διαθέτει στο σύνολο επτά (7) ΕΜΕ?
Απάντηση: Αφής στιγμής ο πάροχος κατάρτισης δεν πληροί τις προϋποθέσεις των πέντε (5) ΕΜΕ για την κεντρική του δομή, η προϋπόθεση δεν καλύπτεται. Εφόσον προσλάβει ένα (1) επιπλέον άτομο στην κεντρική δομή με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, πληροί κανονικά τις προϋποθέσεις τόσο για την κεντρική του δομή, όσο και για τη δομή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Περαιτέρω, εάν ενδιαφέρεται να συμπεριλάβει τη δομή που διατηρεί στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, θα πρέπει να προσλάβει ένα (1) επιπλέον άτομο στη δομή αυτή.

Παράδειγμα 2: Έστω πάροχος κατάρτισης ο οποίος διαθέτει μία (1) κεντρική δομή στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων με τρεις (3) ΕΜΕ και μία (1) επιπλέον δομή στο Δήμο Αιγάλεω με τρεις (3) ΕΜΕ. Πληροί τις προϋποθέσεις των ΕΜΕ, δεδομένου ότι διαθέτει στο σύνολο έξι (6) ΕΜΕ στην ίδια Περιφέρεια?
Απάντηση: Αφής στιγμής ο πάροχος κατάρτισης δεν πληροί τις προϋποθέσεις των πέντε (5) ΕΜΕ για την κεντρική του δομή, η προϋπόθεση δεν καλύπτεται, ανεξαρτήτως του ότι οι δύο (2) δομές που διατηρεί βρίσκονται χωροταξικά στην ίδια Περιφέρεια. Για την κάλυψη της προϋπόθεσης, ο πάροχος κατάρτισης μπορεί να συμπληρώσει τις ελλείπουσες δύο (2) ΕΜΕ από την κεντρική του δομή με τις πλεονάζουσες ΕΜΕ που διαθέτει στη δομή που βρίσκεται στο Δήμο Αιγάλεω, ούτως ώστε να αθροίσει πέντε (5) ΕΜΕ στην κεντρική του δομή, διατηρώντας μία (1) ΕΜΕ στο Δήμο Αιγάλεω. Επισημαίνεται ότι για την νόμιμη μεταφορά του προσωπικού από τον ένα στον άλλο τόπο εργασίας αντίστοιχα, ισχύουν τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται εγγράφως ο τόπος παροχής της εργασίας του απασχολούμενου, ούτως ώστε να είναι ευχερώς επαληθεύσιμη η ύπαρξη της σχετικής προϋπόθεσης των ΕΜΕ από τους Δικαιούχους.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο πάροχος κατάρτισης ασκεί στην ίδια αδειοδοτημένη δομή παράλληλη δραστηριότητα ΙΕΚ, οι πέντε (5) ΕΜΕ για την έδρα και η μία (1) ΕΜΕ ανά επιπλέον δομή θα πρέπει να είναι διακριτές από τις δύο (2) θέσεις εργασίας που υποχρεούται να διατηρεί, ως προϋπόθεση της αδειοδότησής του ως ΙΕΚ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Σε περίπτωση δε που ο πάροχος κατάρτισης ασκεί στην ίδια αδειοδοτημένη δομή παράλληλη δραστηριότητα Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών, οι πέντε (5) ΕΜΕ για την έδρα και η μία (1) ΕΜΕ ανά επιπλέον δομή θα πρέπει να είναι διακριτές από τις θέσεις εργασίας που διατηρεί στα πλαίσια της λειτουργίας του ως Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών.

Δ. Ειδικά για το διάστημα από τη δημοσίευση του πλαισίου ποιοτικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) ήτοι την 27.07.2020 και αποκλειστικά έως την 31.12.2020 και με δεδομένα ότι:
i) Εξαιτίας την πανδημίας του COVID-19, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση παρέμειναν κλειστές για αρκετό χρονικό διάστημα,
ii) Απαιτείται ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα προσαρμογής των παρόχων κατάρτισης στο νέο θεσμικό πλαίσιο, για τον υπολογισμό των ΕΜΕ λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα από 30.11.2019 έως την 30.11.2020. Επιπλέον, οι προσλήψεις προσωπικού που λαμβάνουν χώρα από την 27.7.2020 έως την 30.11.2020 θα προσμετρηθούν ως αυτοτελείς ΕΜΕ, σύμφωνα με τον ακόλουθο τρόπο υπολογισμού:
> Ένας (1) εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση λογίζεται ως μία (1) ΕΜΕ
> Ένας (1) εργαζόμενος με μερική απασχόληση λογίζεται ως 0,5 ΕΜΕ
> Για τους εργαζόμενους με ωρομίσθια απασχόληση διαιρούνται οι ώρες ημερήσιας εργασίας/8, προκειμένου να εξαχθεί το ακριβές ποσοστό της ΕΜΕ (Για παράδειγμα εργαζόμενος απασχολούμενος τρεις (3) ώρες την ημέρα διαθέτει ΕΜΕ 0,4 μετά τη στρογγυλοποίηση που προκύπτει ως εξής: 3/8= 0,375, άρα 0,4).
Επαναλαμβάνεται ότι και στην περίπτωση αυτή στις ΕΜΕ δεν προσμετρώνται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές/σύμβουλοι οι οποίοι απασχολούνται ad hoc στον πάροχο κατάρτισης με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την υλοποίηση εκπαιδευτικού έργου/συνεδριών συμβουλευτικής.
iii) Ο υπεύθυνος διαχείρισης ολοκληρωμένου συστήματος τηλεκατάρτισης (Ο.Σ.Τ.Κ.), System Administrator, αποτελεί στέλεχος του παρόχου Ο.Σ.Τ.Κ. Σε περίπτωση μίσθωσης χρήσης Ο.Σ.Τ.Κ. θα προβλέπεται ο ορισμός του από τον πάροχο Ο.Σ.Τ.Κ. ούτως ώστε να δηλώνεται αντίστοιχα από τον πάροχο κατάρτισης στο Δικαιούχο. Στην περίπτωση αυτή ο προσφερόμενος Υπεύθυνος διαχείρισης ολοκληρωμένου συστήματος τηλεκατάρτισης (Ο.Σ.Τ.Κ.) System Administrator δεν προσμετρείται στις ΕΜΕ του παρόχου κατάρτισης.

Ε. Στην εκάστοτε πρόσκληση/προκήρυξη εξειδικεύονται τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομίσουν οι πάροχοι κατάρτισης για τον έλεγχο των προϋποθέσεων που προβλέπονται στο Κεφάλαιο Α2.

3. Ως προς τα οριζόμενα στο κεφάλαιο Δ. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ, στις Παραγράφους 1 & 2, Κόστος Θεωρητικής Κατάρτισης και Κόστος Πρακτικής Άσκησης αντίστοιχα, διευκρινίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ και αφορούν την ασφάλιση των συμμετεχόντων σε πρόγραμμα κατάρτισης συμπεριλαμβάνονται στο κόστος ανθρωποώρας θεωρητικής και αντίστοιχα πρακτικής άσκησης, εφόσον βάσει της σχετικής πρόσκλησης/προκήρυξης υποχρέωση ασφάλισης των ατόμων αυτών υπέχει ο πάροχος κατάρτισης. Κατ’ ακολουθία, εφόσον βάσει της σχετικής πρόσκλησης/προκήρυξης υποχρέωση ασφάλισης των ατόμων αυτών υπέχει ο Δικαιούχος, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ και αφορούν την ασφάλιση των συμμετεχόντων σε πρόγραμμα κατάρτισης, συμπεριλαμβάνονται στο επίδομα θεωρητικής ή/και πρακτικής άσκησης που λαμβάνει ο καταρτιζόμενος.

4. Περαιτέρω διευκρινίζεται στα πλαίσια του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 1 “Προδιαγραφές υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως κατάρτισης μέσω διαδικτύου (τηλεκατάρτισης/e-learning)” ότι οι υποδομές σε Datacenter για την εγκατάσταση και παροχή του Ο.Σ.Τ.Κ. δύνανται να είναι είτε ιδιόκτητες, είτε να παρέχονται από τον πάροχο του Ο.Σ.Τ.Κ. στον πάροχο κατάρτισης στα πλαίσια της μεταξύ τους σύμβασης μίσθωσης χρήσης του Ο.Σ.Τ.Κ.

5. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΣΕΚ (ΑΔΑ: 6ΨΠΨ46ΜΤΛΡ-ΘΞΔ)

Α. Προσκλήσεις/διακηρύξεις απευθυνόμενες σε παρόχους κατάρτισης οι οποίες έχουν λάβει σύμφωνη γνώμη από τις οικείες Διαχειριστικές Αρχές πριν από την 27.7.2020, ωστόσο δεν έχουν δημοσιευτεί έως τη δημοσίευση της παρούσας, ευθυγραμμίζονται ως προς το περιεχόμενό τους και δημοσιεύονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πλαίσιο Ποιοτικών Προδιαγραφών ΣΕΚ (ΑΔΑ: 6ΨΠΨ46ΜΤΛΡ-ΘΞΔ) και συμπληρωματικά στην παρούσα. Πριν τη δημοσίευση οι Δικαιούχοι ενημερώνουν τις οικείες Διαχειριστικές Αρχές ως προς την εναρμόνιση των προσκλήσεων/διακηρύξεων με το νέο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς να απαιτείται νέα διαδικασία παροχής σύμφωνης γνώμης.

Β. Προσκλήσεις/διακηρύξεις απευθυνόμενες σε παρόχους κατάρτισης που έχουν λάβει σύμφωνη γνώμη από τις οικείες Διαχειριστικές Αρχές και δημοσιεύτηκαν μετά την 27.7.2020 ή και προ αυτής, οι οποίες όμως κατά το χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσας δεν βρίσκονται ήδη σε στάδιο αξιολόγησης προσφορών των δυνητικών αναδόχων από τους δικαιούχους, ευθυγραμμίζονται ως προς το περιεχόμενό τους, τροποποιούνται και δημοσιεύονται τροποποιημένες αντίστοιχα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πλαίσιο Ποιοτικών Προδιαγραφών ΣΕΚ (ΑΔΑ: 6ΨΠΨ46ΜΤΛΡ-ΘΞΔ) και στην παρούσα.

6. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στο Πλαίσιο Ποιοτικών Προδιαγραφών ΣΕΚ (ΑΔΑ: 6ΨΠΨ46ΜΤΛΡ-ΘΞΔ).

7. Το παρόν ισχύει από την ημέρα της δημοσίευσής του και λαμβάνεται υπόψη από τις διαχειριστικές αρχές για την έκδοση νέων προσκλήσεων προς τους δυνητικούς δικαιούχους και από τους Δικαιούχους κατά την έκδοση των προσκλήσεων ή/και προκηρύξεων προς τους παρόχους κατάρτισης.

Η ΓΓ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΑΝΝΑ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ

Ο ΓΓ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ

Ο ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙΕΣΠΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΚΑΛΚΟΣ

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ