Ολος ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εκπαίδευση

Ολος ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων

Στον «πάγο» έμειναν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων μετά την χθεσινή συνεδρίαση των λοιωξιολόγων.

Δεν πάρθηκαν αποφάσεις παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ήλπιζε σε ένα άνοιγμα την προσεχή Δευτέρα, με τους ειδικούς να αποφασίζουν πως θα αξιολογήσουν ξανά την κατάσταση την επόμενη εβδομάδα. Ετσι, το καλύτερο σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων μετατίθεται για τις 12 Απριλίου.

Επιστροφή στα σχολεία με self test
Το υπουργείο Παιδείας θα περιμένει μία εβδομάδα ακόμη για την τελική εισήγηση των ειδικών, έχοντας ως δεδομένο πως η επιστροφή στις τάξεις θα γίνει με την υποχρεωτική χρήση των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές και οι καθηγητές θα πρέπει να κάνουν τα self test κάθε εβδομάδα, με τους γονείς να παραλαμβάνουν τα τεστ από τα φαρμακεία.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα στην ΕΡΤ.

«Αν υπάρχει θετικό τεστ, θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο» συμπλήρωσε.

Προτεραιότητα στα λύκεια

Όπως έχει τονιστεί, προτεραιότητα έχουν τα Λύκεια και τα γυμνάσια, ενώ όσον αφορά την επανεκκίνηση στα δημοτικά όλα είναι ανοιχτά, αλλά αναμένεται να ανοίξουν τελευταία. Ενας λόγος που είχαν κλείσει τα δημοτικά μετά το άνοιγμά τους, ήταν όπως είπαν οι ειδικοί, η κινητικότητα των γονέων που μεταφέρουν τα παιδιά με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός έξω από τα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο, φέτος δεν πρόκειται να μαθήματα ούτε δια ζώσης ούτε εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, όπως έγινε πέρυσι στην διάρκεια της καραντίνας. Ωστόσο, φέτος η σχολική χρονιά θα πάρει παράταση ως το τέλος Ιουνίου.

Ο λόγος που δίνεται προτεραιότητα στα λύκεια είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα πρέπει να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν στην ώρα τους όπως έχει προγραμματιστεί.

Μακρή: Προτεραιότητα στο άνοιγμα των Λυκείων – Πώς θα αξιοποιηθούν τα self-tests

Στην ανάγκη να επανέλθει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα στη δια ζώσης παράδοση μαθημάτων αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στον ΑΝΤ1. Υπάρχουν οι προθέσεις και οι εισηγήσεις, όμως αυτό που μετρά είναι η απόφαση των ειδικών και «όταν μας δοθεί το “πράσινο φως”, εμείς λαμβάνουμε την τελική απόφαση» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας.

«Η δική μας πρωτοβουλία είναι να επανέλθουμε ταυτόχρονα σε όλες τις βαθμίδες, στην δια ζώσης εκπαίδευση. Όμως επειδή φαίνεται ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, θα γίνει με προτεραιότητα στα Λύκεια και μετά στα Γυμνάσια και αργότερα στα υπόλοιπα σχολεία. Πρώτα θα ανοίξουν τα Λύκεια», δήλωσε η κ. Μακρή.

Τι θα γίνει με τα self tests

Όσον αφορά στα self tests, είπε ότι «εκτός από την υποχρέωση αυτοεξέτασης των παιδιών, που θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες τι και πως θα γίνεται, έχει θεσπιστεί η αυτοεξέταση και για τους καθηγητές και για το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων».

Όπως είπε, τα self tests θα είναι ένα από τα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ παράλληλα θα τηρούνται όλα τα μέτρα που ίσχυαν τους τελευταίους μήνες, όπως η χρήση μάσκας και αποστάσεων, οι προαυλισμοί σε διαφορετικές ώρες και χώρους και η χρήση διαφορετικών εισόδων σε όποια σχολεία είναι εφικτό.

«Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε παράταση του σχολικού έτους, το έχει πει και η Υπουργός Παιδείας. Εάν παραταθεί, δεν θα είναι για περισσότερο από δύο εβδομάδες, όμως δεν θα μειωθούν οι διακοπές του Πάσχα» ξεκαθάρισε η Ζέττα Μακρή.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, είπε ότι το βράδυ της Πέμπτης λήγει η διορία για δήλωση ενδιαφέροντος, που είχε αρχίσει φτάνοντας σε «ποσοστό 30% και συνεχίζεται με αυξητικό ρυθμό».

 

Share
Ετικέτες: σχολείαμαθητές

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ