Σχολεία: Σήμερα τα πρωτόκολλα για την επιστροφή των μαθητών! - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εκπαίδευση

Σχολεία: Σήμερα τα πρωτόκολλα για την επιστροφή των μαθητών!

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων από τις 13 Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση των ειδικών συνεχίστηκε και χθες, όπου συζητήθηκε το εντατικό τέστινγκ σε περίπτωση κρούσματος στους ανεμβολίαστους μαθητές.

Σε δηλώσεις της (ΑΝΤ1) η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι το εμβόλιο οδηγεί στην αλλαγή των πρωτοκόλλων και πλέον η καταγραφή ενός κρούσματος δεν επιβάλλει πλέον άμεσα το κλείσιμο του τμήματος ή του σχολείου. Σε περίπτωση κρούσματος, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα υποβάλλονται δωρεάν σε αυξημένο αριθμό rapid tests, που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται ακόμα και καθημερινή διενέργεια τεστ για επτά ημέρες, ενώ οι εμβολιασμένοι μαθητές θα υποβάλλονται σε δύο self tests σε διάστημα μίας εβδομάδας. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα των «στενών επαφών» του μαθητή που θα καταγραφεί ως κρούσμα (για παράδειγμα μπροστά και πίσω θρανίο) όπου σε αυτή την περίπτωση θεωρείται δεδομένο το εντατικό testing.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών στις ηλικίες των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (12-17 ετών), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στις επιφυλάξεις των γονέων.

Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου; Για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες;

Κατά κανόνα, ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Σπάνια στα παιδιά εμφανίζεται το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid, ενώ ιδιαίτερα απασχολεί και η παραμονή συμπτωμάτων, μετά από νόσο, σε ποσοστό περίπου 2%, για πολλές εβδομάδες (long covid). Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το εμβόλιο προστατεύει πρωτίστως το παιδί, εξασφαλίζει την επιστροφή του στις εξωσχολικές του δραστηριότητες, περιορίζει τη διασπορά εντός του σχολείου αλλά και εντός της οικογένειας και των ευπαθών ομάδων, με τις οποίες μπορεί να έρχεται σε επαφή.

Ποια εμβόλια έχουν εγκριθεί για τα παιδιά;

Τα εμβόλια mRNA όπως το εμβόλιο Comirnaty της Pfizer Biontech και το Spikevax της Moderna είναι αυτά που έχουν εγκριθεί από τους Διεθνείς Οργανισμούς Αξιολόγησης για τις ηλικίες των μαθητών, τα οποία δεν περιέχουν τον ιό αλλά μια σειρά πληροφοριών (μήνυμα) για να εκπαιδεύσουν τα κύτταρά μας να φτιάξουν μια πρωτεΐνη (την πρωτεΐνη ακίδα του κορoνοϊού), που θα ενεργοποιήσει το ανοσιακό σύστημα για την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις αλλεργιών και ποιες οι παρενέργειες του εμβολίου;

Ακόμα και οι μαθητές με αλλεργίες θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς δεν υπάρχουν αντενδείξεις (πλην σπάνιων περιπτώσεων), με τις παρενέργειες του εμβολίου να είναι ήπιες και μικρής διάρκειας, όπως πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλος, ρίγη, μυϊκοί πόνοι, διάρροια και πόνος στο σημείο της ένεσης. Αναφορικά με τους φόβους που έχουν εκφραστεί για παρενέργειες ύστερα από χρόνια, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι τα εμβόλια mRNA καταστρέφονται από τον οργανισμό μέσα σε κάποιες ώρες και συνδέονται με καμία μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη παρενέργεια. Παράλληλα, ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό δεν επηρεάζει τη διαδικασία άλλων συνιστώμενων εμβολίων κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα.

Οι μαθητές θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης μετά τον εμβολιασμό;

Μετά τον εμβολιασμό τους, οι μαθητές θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση της κοινωνικής απόστασης, η υγιεινή των χεριών και η καθαριότητα του χώρου, καθώς αν ένα εμβολιασμένο παιδί μολυνθεί από τον κορονοϊό και είναι ασυμπτωματικό θα το μεταδώσει στα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ