Συνέντευξη του Γιώργου Πανσεληνά στο Voucher Ergasia για το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας - voucherergasia.gr
Επικαιρότητα

Συνέντευξη του Γιώργου Πανσεληνά στο Voucher Ergasia για το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αν.Κρήτης, Γιώργος Πανσεληνάς, μιλά στο Voucher Ergasia και παρουσιάζει
το 8ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

Από τις 19 έως τις 21 Απριλίου το Ηράκλειο θα φιλοξενήσει το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, ένα φεστιβάλ που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών, των μαθητών και όχι μόνο, καθώς οι δημιουργίες αφήνουν έκπληκτους τους επισκέπτες με τις προσδοκίες να γίνονται συνεχώς όλο και μεγαλύτερες.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται φέτος ταυτόχρονα σε 13 πόλεις, συγκεκριμένα σε: Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Πύργο Ηλείας, Λάρισα, Πάτρα, Μυτιλήνη, Τρίκαλα και Χανιά. Σημειώνεται πως σε κάποιες πόλεις θα ξεκινήσει από τις 18 Απριλίου.

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ δίνεται η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις Δημιουργικές Εργασίες του ΓΕΛ, στο μάθημα «Ερευνητικές Εργασίες (Project)» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας Σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού / διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από τα μαθητικά έργα που παρουσιάζονται από τους ίδιους τους μαθητές, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα παρουσιάζουν τη δημιουργική και εκλαϊκευμένη εκδοχή της επιστήμης της Πληροφορικής μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων και εργαστηριακών σεμιναρίων (workshops) για μαθητές και γονείς.

Το Voucher Ergasia, με αφορμή το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, μίλησε με τον Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Κρήτης, Γιώργο Πανσεληνά, ο οποίος μας αποκάλυψε τα πάντα για τη σπουδαία εκδήλωση, δίνοντας παράλληλα μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει φέτος.

– Τι είναι αυτό που τραβάει τόσο πολύ τα παιδιά με την τεχνολογία;

Πιστεύω αυτό που τους τραβάει είναι, ότι στα παιδιά αρέσει να δημιουργούν, τους αρέσει να λύνουν προβλήματα όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο, τους αρέσει η ψηφιακή τεχνολογία και αυτό είναι που κάνει το φεστιβάλ να διαρκεί τόσα χρόνια.

– Το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι υψηλό;

Κοιτάξτε αυτό εξαρτάται από τους μαθητές και από τους καθηγητές τους, εμείς δεν επιθυμούμε τον ανταγωνισμό τον μαθητών ή, για παράδειγμα, να φτιάξουν κάτι οι καθηγητές έτσι ώστε να δείξουν ότι το σχολείο τους ήταν καλύτερο από κάποιο άλλο. Εμείς θέλουμε την συμμετοχή των παιδιών. “Ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχει κάθε σχολείο κι ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει φτιάχνει αυτό που τον εκφράζει”.

Που κινείται η θεματολογία των δημιουργών;

Τα παιδιά διαλέγουν διάφορα θέματα, αυτό είναι επιλογή τους. Για παράδειγμα άλλοι φτιάχνουν μια ταινία για τον σχολικό εκφοβισμό και άλλοι προχωρούν στην κατασκευή ενός ρομπότ. Αυτά εξαρτώνται από τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

– Αν ήταν ανταγωνιστικό θα υπήρχαν περισσότερες συμμετοχές;

Αν ήταν ανταγωνιστικό θα ήταν λιγότερες οι συμμετοχές, θα δημιουργούνταν άλλα θέματα. Εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά να έχουν το άγχος να ξεπεράσουν κάποιον, δεν θέλουμε εδώ μόνο κορυφαίους, θέλουμε να βάζουν ως στόχο αυτό που τους εκφράζει και να πετυχαίνουν με τον στόχο που βάζουν οι ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι για αυτούς.

– Τα έξοδα καλύπτονται από τους μαθητές;

Τα έξοδα δεν καλύπτονται από τους μαθητές, ούτε ένα ευρώ. Ολα τα διπλώματα καλύπτονται από εμάς ή από τα σχολεία τους. Για παράδειγμα, όταν φτιάχνουν μια εφαρμογή για το κινητό, χρησιμοποιούν δωρεάν εργαλεία. Όταν φτιάχνουν αυτοματισμούς και χρησιμοποιούν υπολογιστές υπάρχει ένα πολύ μικρό κόστος, το οποίο φέτος κοιτάξαμε να το καλύψουν οι δήμοι του Νομού Ηρακλείου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά, αγόρασαν εξοπλισμό για τα σχολεία με 400 ευρώ, προσφέροντάς τους πλήρης κάλυψη.

– Από ποιες πόλεις θα υπάρχει συμμετοχή;

Το φεστιβάλ γίνεται σε πολλές πόλεις και έτσι δεν χρειάζονται να γίνονται μετακινήσεις. Για παράδειγμα κάποιος από τον νομό Λασιθίου δεν χρειάζεται να έρθει εδώ, θα πάει στον Αγιο Νικόλαο. Ενδέχεται να γίνει μια παρουσίαση εξ αποστάσεως από σχολείο της Κω.

– Πόσοι θα συμμετάσχουν;

Με μια προσέγγιση, φέτος στο Ηράκλειο πάνω από 1.000 μαθητές θα φτιάξουν έργα για το φεστιβάλ, ενώ εκείνοι που θα το επισκεφτούν θα ξεπεράσουν τους 5.000. Το Σάββατο 21 Απριλίου θα είναι μια καλή ευκαιρία για τις οικογένειες να το επισκεφτούν, με το σκεπτικό ότι δεν θα υπάρχουν μαζικές διδακτικές επισκέψεις από σχολεία και έτσι θα μπορεί ο καθένας με περισσότερη ησυχία να δει τις δημιουργίες των μαθητών, των φοιτητών του ΤΕΙ, του Πανεπιστημίου που ασχολούνται με την ρομποτική όραση,την έκθεση “Τεχνηολογία” του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας, να ρωτήσει ό,τι θέλει, να παίξει με διαδραστικά συστήματα, θα μπορεί να λάβει μέρος σε εργαστήρια για δημιουργία αυτοματισμών, για δημιουργική σκέψη και για πολλαπλή νοημοσύνη”.

[blockquote style=”3″]Δείτε το περσινό ρεπορτάζ του Voucher Ergasia για το 7ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Τεχνολογίας[/blockquote]

[blockquote style=”2″]ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ, ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ[/blockquote]

– Θα υπάρχει κάτι διαφορετικό φέτος;

“Για πρώτη φορά θα υπάρχει εργαστήριο πολλαπλής νοημοσύνης, εργαστήριο αφήγησης παραμυθιού μέσα από την οποία ο κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας Γραμμένος Δημήτρης, θα παρουσιάσει τις νέες τεχνολογίες του παρόντος αλλά και του προσεχούς μέλλοντος.

Θα έχουμε την έκθεση “Τεχνηολογία”. Αποτελείται από τέσσερα διαδραστικά συστήματα που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

“Για πρώτη φορά ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ θα υπάρχει Εscape Room”

Για πρώτη φορά Πανελλαδικά θα υπάρχει escape room, μέσα στο οποίο τα παιδιά θα λύνουν τεχνολογικά προβλήματα προκειμένου να καταφέρουν να βγουν έξω. Ηδη μαθαίνουν τεχνολογία, πληροφορική και αυτοματισμούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα. Επίσης την Πέμπτη θα υπάρχει μουσική από την μπάντα του Δήμου ενώ την Παρασκευή από το 12ο Γυμνάσιο.

Καλούμε όλους την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο να περάσουν από το Πολιτιστικό Κέντρο”.

[blockquote style=”3″]Δείτε το video του Voucher Ergasia για το 7ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Τεχνολογίας[/blockquote]

 Μπορείτε εδώ να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για το 3 ήμερο του Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο Ηράκλειο.

* οι φωτογραφίες είναι από το περσινό φεστιβάλ.
** Συνέντευξη στον Μάνο Ντουράκου.

 

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ