Θέμα voucherergasia.gr: «Οχι σε ιδιώτες η Σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Κρήτης» - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εκπαίδευση

Θέμα voucherergasia.gr: «Οχι σε ιδιώτες η Σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Κρήτης»

Το Σωματείο Μαγείρων Ζαχαροπλαστών & Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας Ν. Ηρακλείο διαμαρτύρεται έντονα, μετά και τις δηλώσεις της Υφυπουργού Τουρισμού, ότι σχεδιάζεται να παραδοθεί η λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι σε ιδιώτες, υλοποιώντας με αργά και σταθερά βήματα το σχέδιο προς την ιδιωτικοποίηση της Σχολής.

Είναι μια είδηση που έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή!

Συγκεκριμένα στην κατάθεση κοινοβουλευτικής αναφοράς, με αφορμή την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Μαγείρων Ζαχαροπλαστών & Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας Ν. Ηρακλείου, προχώρησαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.
Το Σωματείο, διαμαρτύρεται έντονα, μετά και τις δηλώσεις της Υφυπουργού Τουρισμού, ότι σχεδιάζεται να παραδοθεί η λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι σε ιδιώτες, υλοποιώντας με αργά και σταθερά βήματα το σχέδιο προς την ιδιωτικοποίηση της Σχολής.
«Η εξέλιξη αυτή, δυστυχώς έρχεται σε μία χρονική στιγμή που λάβαμε απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό, σε παλαιότερη κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία δέσμευση ως προς τον χρόνο και τον χώρο στέγασης των φοιτητών της σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Δεν έχει εκπονηθεί κανένα σχέδιο για τις απαιτούμενες επισκευαστικές εργασίες στο κτίριο, στο οποίο έως και την ημέρα του σεισμού στεγαζόταν η Σχολή. Γίνεται ολοφάνερη η απαξίωση των εγκαταστάσεών της με σκοπό την παραχώρησή τους σε ιδιώτες και φυσικά η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας της Σχολής», δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.
Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, αν θα συνεχίσει την λειτουργία της η Σχολή υπό δημόσιο χαρακτήρα και αν υπάρχει πράγματι σχεδιασμός ιδιωτικοποίησής της.

To ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις της Υφυπουργού Τουρισμού σε τοπικό ραδιόφωνο, σχετικά με τις σχολές τουρισμού στην Κρήτη, ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης

Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις της Υφυπουργού Τουρισμού σε τοπικό ραδιόφωνο, σχετικά με τις σχολές τουρισμού στην Κρήτη

«Το ψέμα και η πολιτική απάτη αποτελούν τη δεύτερη φύση της κυβέρνησης στην προσήλωσή της, να εξασφαλίσει με διάφορους τρόπους την απρόσκοπτη κερδοφορία, μεγαλοξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων και tour-operators, στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η εικόνα μιλά από μόνη της:
Αντί για ενίσχυση και αναβάθμιση των δημόσιων τουριστικών σχολών στην Κρήτη (ΔΙΕΚ – Κοκκίνη Χάνι, ΑΣΤΕΚ – Αγ. Νικολάου, Ξεναγών – Ρέθυμνου), με τους απαιτούμενους πόρους, υποδομές, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικότητες, δια ζώσης εκπαίδευση, δωρεάν βιβλία, σύγχρονα εργαστήρια, τελικά, τις απαξιώνει για να τις παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού.
Με θράσος αποκαλύπτει ως «λύση», ότι προορίζει το κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ «Ήλιος», που στέγαζε το ΔΙΕΚ για «δώρο» σε ιδιώτη, αντί για κατεπείγοντα έργα επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισής του και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της σχολής, όπως είχε υποσχεθεί, δύο φορές (Ιούνιο και Νοέμβριο 2021), στη συζήτηση σχετικών ερωτήσεων του ΚΚΕ.
Την ίδια στιγμή, κάνει πως αγνοεί τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης και υποβάθμισης της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, ενώ επιμένει να κρατά κλειστή – από τον Σεπτέμβριο – τη σχολή Ξεναγών στο Ρέθυμνο, λέγοντας με κυνισμό ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί!!!!
Θύματα είναι οι χιλιάδες σπουδαστές και αυριανοί εργαζόμενοι, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις, σπουδές με όρους αγοράς, δεξιότητες με ημερομηνία λήξης, δια βίου μάθηση – περιπλάνηση, ανυπαρξία εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, αμοιβές «χαρτζιλίκι» στο όνομα της «πρακτικής άσκησης», σκλάβοι στα «σύγχρονα» κάτεργα της «τουριστικής βιομηχανίας».
Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους χιλιάδες σπουδαστές των τουριστικών σχολών, με την οποία δεν χωράει κανένας συμβιβασμός.

Ένας δρόμος υπάρχει! Να δυναμώσει η διεκδίκησή τους για δημόσιες – δωρεάν και αναβαθμισμένες σχολές, καλύτερους όρους σπουδών, δουλειάς και ζωής, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες:

• Να ναυαγήσουν τα σχέδια κυβέρνησης – μεγαλοξενοδόχων για ιδιωτικοποίηση του κτιρίου ΞΕΝΙΑ και να ξεκινήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση, τα έργα επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην ΞΕΝΙΑ στου «Κοκκίνη Χάνι» και ειδικά του κτιρίου που στεγάζεται το ΔΙΕΚ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου και τις ανάγκες δωρεάν διαμονής των σπουδαστών της σχολής.
• Να ανοίξει εδώ και τώρα η σχολή ξεναγών στο Ρέθυμνο με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό.
• Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (ΑΣΤΕΚ), ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, με έκδοση εκπτωτικού πάσο, σίτιση και στέγαση, κ.ά.»

Share
Ετικέτες: τουρίστεςσχολη

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ