Αχ. Γκίκας για Πάσχα: "Μην τα θυσιάσουμε όλα για ένα διήμερο ή τριήμερο" - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Αχ. Γκίκας για Πάσχα: "Μην τα θυσιάσουμε όλα για ένα διήμερο ή τριήμερο"

Όλα δείχνουν πώς και το φετινό Πάσχα θα το … χάσουμε για να κερδίσουμε το καλοκαίρι. Μέσα στο κλίμα ευθραυστότητας που διαμορφώνεται (και) σε υγειονομικό επίπεδο, όλο και περισσότεροι επιστήμονες καταλήγουν σε αυτή την απόφαση-εισήγηση, εν αναμονή των τελικών γνωμοδοτήσεων. Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αχιλλέας Γκίκας προτείνει σαφώς να “μην τα θυσιάσουμε όλα για ένα διήμερο ή τριήμερο”

Ημερομηνία – ορόσημο θεωρείται η 15η Μαΐου: Το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού θα ακολουθήσει η απελευθέρωση κι άλλων δραστηριοτήτων, όπως της εστίασης (σε πρώτο φάση σε εξωτερικούς χώρους).

“Πρέπει να πάμε σιγά σιγά, βήμα – βήμα, χωρίς μεγάλες και αιφνίδιες αλλαγές” ήταν η άποψη που διατύπωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου και πρόσθεσε με φόντο τη συζήτηση για το Πάσχα: “Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τί θα γίνει σε περίπτωση μαζικής εξόδου, κυρίως από τα αστικά κέντρα”. Προκρίνει συνεπώς να συνεχίσουμε να κολυμπάμε σε “πιο ήρεμα νερά”, μαι και “μας περιμένει η 15η Μαΐου όταν και θα ανοίξουν πολλά πράγματα”.

Μπροστά στο διακύβευμα καλοκαίρι με ασφάλεια ή Πάσχα, η βέλτιστη για εκείνον λύση είναι να μην τα θυσιάσουμε όλα για ένα διήμερο ή πενθήμερο. Ο κ. Γκίκας ελπίζει ότι θα “πρυτανεύσει η λογική και θα είμαστε συγκρατημένοι”, γνωρίζοντας πως “είναι πάρα πολύ κακό για όλους να έχουμε πισωγυρίσματα”.

Δεν μπορεί, λοιπόν, παρά να μην ανησυχεί βλέποντας εικόνες συντονισμού και υπαίθρια πάρτι από άτομα νεαρής ηλικίας. “Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο αυτό που κάνουν σχολίασε”, δίνοντάς τους ένα απειροελάχιστο ελαφρυντικό ελέως… ηλικίας.

gikas
Ο καθηγητής κ. Αχιλλέας Γκίκας

Το περαιτέρω άνοιγμα του καιρού, θα μας επιτρέψει να πάμε στις παραλίες, με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η άνοδος της θερμοκρασίας θεωρείται λυτρωτική. Έχει μεγάλη επίδραση, σύμφωνα με τον ίδιο, στην μείωση της διασποράς του ιού. Το ιικό φορτίο μπορεί να ελαφρύνει κατά 15-20% απ’ τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως είπε ο κ. Γκίκας.

Για την εστίαση, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδωσε δίκιο στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, συνιστώντας όμως υπομονή, καθώς κάθε κουβέντα περί ανεβάσματος των ρολών στην παρούσα φάση, είναι πρόωρη. Προέχει η πάρει μπρος η μηχανή του τουρισμού και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα…

Το άνοιγμα καφέ και εστιατορίων πιθανότατα να γίνει στα πρότυπα του Ισραήλ, σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά και πάλι, “δεν θα ανοίξουν με ένα μαγικό ραβδί τα πάντα. Θα πάμε σε προοδευτική αποφόρτιση” τόνισε ο κ. Γκίκας. Η αποκλιμάκωση αργεί, άρα απαιτούνται “σταθερά και λογικά βήματα” και “όχι υπερβολές”.

Ως φαίνεται, το λιανεμπόριο και τα λύκεια δεν επιβαρύνουν την επιδημιολογική κατάσταση. Ημερησίως διενεργούνται 70.000 κανονικά τεστ, όταν πριν ένα μήνα γίνονταν τα μισά. Στην εξίσωση έχουν προστεθεί και τα self tests.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εμβολιασμένων διπλασιάζεται, ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων. Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ: “δεν περισσεύει σταγόνα, έρχονται όλοι σχεδόν. Οι αναπληρώσεις γίνονται κανονικά” επισήμανε, χαρακτηρίζοντας “αντίδωρο” το εμβόλιο. “Όποιος παίρνει το αντίδωρο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα”, υποστήριξε.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Παρενέργειες παρουσιάζονται πάρα πολύ σπάνια, σε τοπικό επίπεδο δεν έχει συμβεί τίποτε απολύτως. Κι αν πάει κάτι στραβά, αυτό συμβαίνει στην πρώτη δόση.

Ο επίλογος του κ. Γκίκα ήταν κομματάκι αισιόδοξος: Βρισκόμαστε στις τελευταίες 2-3 δύσκολες εβδομάδες. Αν κυλήσουν ομαλά, με τη δική μας συμβολή, θα χορτάσουμε καλοκαίρι και παραλίες με απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά, χωρίς πισωγυρίσματα.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ