Ανατροπή: Σύσταση για δύο self test την Πρωτοχρονιά και όχι rapid - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Ανατροπή: Σύσταση για δύο self test την Πρωτοχρονιά και όχι rapid

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου ανακοινώνεται το πλαίσιο του “οδικού χάρτη” για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή όλα όσα θα ισχύσουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για rapid test, θα υπάρξει σύσταση να γίνουν δύο self test σε όλους κατά την Πρωτοχρονιά.

“Μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν μέτρα και συστάσεις που θα προσδιορίζουν με σαφή τρόπο το πλαίσιο στο οποίοι θα κινηθούμε τις επόμενες ημέρες της εορταστικής περιόδου” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ορισμένα ζητήματα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Στο ερώτημα εάν τα μέτρα θα αφορούν μόνο την Πρωτοχρονιά ή θα περιλαμβάνουν και τα Χριστούγεννα απάντησε ότι θα πρόκειται για έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πώς θα περάσουμε όλες τις γιορτές.

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει κάτι πολύ ουσιαστικά για την εορταστική περίοδο και πως οτιδήποτε κριθεί σκόπιμο μετά και από εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση θα δει πως θα το υιοθετήσει προκειμένου να είναι και λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ικανοποιεί τις βασικές παραμέτρους της κυβερνητικής στρατηγικής.

Επανέλαβε ότι δεν βρίσκεται σήμερα στις σκέψεις της κυβέρνησης ένα καθολικό lockdown και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν καθολικά μέτρα.

Πρόσθεσε ότι εάν χρειαστούν μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα αλλά όχι με καθολικό περιορισμό, θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν χωρίς αιφνιδιασμούς.

Για τα σχολεία ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια εισήγηση για να μην ανοίξουν στην ώρα τους και μάλιστα πως ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία πέφτει. Πρόσθεσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τη διάθεση δωρεάν self test στους πολίτες προκειμένου να εξεταστεί η επιδημιακή κατάσταση στη χώρα.

Μηνύματα Μητσοτάκη στο Υπουργικό
Ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου για το 2021 θα θέσει τους στόχους για την νέα χρονιά και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφερθεί στην πορεία της πανδημία αλλά και για την ανησυχία που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη για την εξάπλωση της μετάλλαξης “Όμικρον”.

Επίσης θα τονίσει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού προκειμένου να σταματήσει η έξαρση της πανδημίας και να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλέσει τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας υπενθυμίζοντας πως ο κορωνοϊός χτυπά τους ανεμβολίαστους.

Υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να αποφασίσει την υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι έκτακτο και θα αφορά μόνο εκείνη την ημέρα, καθώς οι συναθροίσεις στους κλειστούς χώρους θα είναι ιδιαιτέρως μεγάλες, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την διασπορά της νόσου την περίοδο των εορτών σε συνδυασμό με την μετάλλαξη “Όμικρον” που έχει πλήξει τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και η οποία αρχίζει να κάνει ολοένα και πιο έντονη την παρουσία της στην χώρα μας.

Οι ειδικοί τονίζουν τον σοβαρό ενδεχόμενο της επαναλοίμωξης που έχουν ακόμα και οι εμβολιασμένοι και σημειώνουν την σημασία της τρίτης δόσης, η οποία καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις παραλλαγές της νόσου.

“Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, για την Όμικρον ήταν 76% ενώ για τη Δέλτα υπερέβαινε το 90%”, υποστήριξε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Στόχος της κυβέρνησης και της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι μέσω στοχευμένων μέτρων να καθυστερήσουν όσο μπορούν την εξάπλωση της μετάλλαξης προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, για να έχουν στα χέρια τους περισσότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση της.

Rapid τεστ 72 ωρών – Το κόστος οι εμβολιασμένοι
Οι πολίτες που θα επιλέξουν να υποδεχθούν τη νέα χρονιά σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ και νυχτερινά κέντρα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό rapid τεστ ακόμα και αν έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να έχει γίνει έως και 72 ώρες πριν έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ουρές στα φαρμακεία, ενώ για τα μικρά παιδιά έως 12 ετών θα απαιτείται αρνητικό self τεστ. Παράλληλα, για εκείνους που θα περάσουν την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε κάποιο σπίτι θα υπάρχει σύσταση για τη διενέργεια τεστ.

Το κόστος θα επωμιστούν οι εμβολιασμένοι, ωστόσο δεν αποκλείεται στις ανακοινώσεις που θα γίνουν να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της τιμής που αυτή την στιγμή κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ευρώ. Επίσης θα υπάρχουν και τα σημεία ελέγχου από τον ΕΟΔΥ, όπως γίνεται καθημερινά σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου εκεί τα rapid τεστ είναι δωρεάν.

Share
Ετικέτες: testπρωτοχρονιά

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ