Χαλάζι και έντονη βροχόπτωση στην Κρήτη: «Μετρούν πληγές» τη στιγμή που η κακοκαιρία συνεχίζεται - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Χαλάζι και έντονη βροχόπτωση στην Κρήτη: «Μετρούν πληγές» τη στιγμή που η κακοκαιρία συνεχίζεται

Έντονη βροχόπτωση χθες στο Ρέθυμνο δημιούργησε προβλήματα στους δρόμους, με τα φρεάτια να μην έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης των βρόχινων υδάτων.

Σύμφωνα με ενημέρωση η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεχτηκε κλήσεις για αντλήσεις σε υπόγεια και ημιυπόγεια στα οποία εισηλθαν νερά.

Συνεργεία της ΔΕΥΑΡ βρεθηκαν επίσης επί ποδός για να αποσυμφορήσουν τα φρεάτια από υλικά που εμποδίζαν την εισροή ενώ παράλληλα υπηρχε και υπερχείλιση αγωγών από την πίεση που έχει δεχτεί όλο το δίκτυο από τα όμβρια ύδατα. Στο ΒΟΑΚ η κίνηση των οχημάτων γίνεται κανονικά με την τροχαία τμήματος ΒΟΑΚ να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Ηρακλειο

Σε …ποτάμια μετατράπηκαν πολλοί δρόμοι της πόλης και των περιχώρων του Ηρακλείου εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης που επεσε με αμείωτη ένταση.

Η βροχή που έπεσε, μετετρεψε τους δρόμους σε ποτάμια και λίμνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο δεν έλειψαν!

Σύμφωνα με το meteo από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), περίπου 3.800 κεραυνοί είχαν καταγραφεί στα νότια της χώρας, ιδίως στην Κρήτη, έως τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης.

Το χαλάζι

Το χαλάζι που έπεσε χθες κυρίως σε περιοχες στα βόρεια του Ηρακλείου, αλλά και των Χανίων έχει προκαλέσει ζημιές, όπως διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή οι αγρότες, τη στιγμή που το μέγεθος τους θα φανεί τις επόμενες μέρες, όπως έγραψε χθες το voucherergasia.gr.

 Οι αγρότες συγκεκριμένων περιοχών κάνουν λόγο για σημαντικές καταστροφές που καταγράφονται στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου, καθώς η χαλαζόπτωση έριξε τις ελιές στο χώμα, λίγο καιρό πριν την ελαιοσυλλογή!
Ηδη έχει ενημερωθεί ο τοπικος ΕΛΓΑ και μέσα στις επόμενες μέρες θα βγουν οι γεωπόνοι για τους επιτόπιους ελέγχους και την αυτοψία για την καταγραφή των ζημιών.

 

Η πρόγνωση του καιρού

Για σημερα, στο Αιγαίο αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη, τις δυτικές Κυκλάδες και τις πρωινές ώρες στην Εύβοια.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα ανατολικά 6 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στη Θράκη έως το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα νότια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Εύβοια όπου τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Κρήτη και τις δυτικές Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στις Κυκλάδες μέχρι το βράδυ έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, που το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

 

Σε επιφυλακή

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι, σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της Ε.Μ.Υ. αναφορικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών από χθες μέχρι και την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Στη Μεσαρα την ίδια ώρα όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας λαμβάνουν για μία ακόμα φορά ο Δήμος Φαιστού και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, προκειμένου να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας προχώρησαν στο προληπτικό κλείσιμο όλων των ιρλανδικών διαβάσεων στα διοικητικά όρια του Δήμου Φαιστού, ενώ υπάρχει επικοινωνία κι εγρήγορση σε όλους τους οικισμούς.

Στο σύνολο του το προσωπικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου παράλληλα βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Τονίζεται ότι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» που πλήττει την Κρήτη τις τελευταίες ώρες κι αναμένεται να συνεχιστεί έως την Παρασκευή, δύναται να δημιουργήσει ακραία φαινόμενα με πολύ υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων, χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους.

Γι’ αυτό και οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων με σκοπό την ασφάλεια όλων.

 

Ο Βαρδάκης

Την ίδια ώρα επιστολή για τις καταστροφές των τελευταίων ωρών στις ελαιοκαλλιέργειες απέστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε, ότι στις βόρειες περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου και ιδιαίτερα σε όλο το παραλιακό μέτωπο από Γάζι του Δήμου Μαλεβιζίου μέχρι τα Μάλια του Δήμου Χερσονήσου, επικρατούν τις τελευταίες ώρες ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονη χαλαζόπτωση, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα σε ελαιοκαλλιέργειες.

Η οικονομική ζημία για τους ελαιοπαραγωγούς έρχεται σε μία χρονική στιγμή που έχει ξεκινήσει η ελαιοκομιδή, ενώ υπάρχει φόβος ότι το ύψος της ζημιάς στην παραγωγή, θα φανεί το επόμενο διάστημα εντονότερα.  
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον κ. Υπουργό να προβεί άμεσα σε κάθε ενέργεια προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο, καθώς κρίνεται επιτακτική η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος και η άμεση στήριξη των παραγωγών.

Ερώτηση και από Κεγκέρογλου

Με ερώτηση του προς τoυς Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί και οι λοιποί παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν από τα χθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν εχθές τα ξημερώματα στην Κρήτη και κυρίως στις βόρειες περιοχές του Ν. Ηρακλείου, με έντονη χαλαζόπτωση,  είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στις ελιές και σε άλλες υπαίθριες καλλιέργειες.

Η ανησυχία των αγροτών στις  περιοχές που επλήγησαν είναι έντονη, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς η παραγωγή τους.

Οι αγρότες παραγωγοί και οι παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής των αποζημιώσεων.

Επειδή τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές και

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών και η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών και  των άλλων παραγωγών που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τα χθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα;

Share
Ετικέτες: ΑΓΡΟΤΕΣχαλάζι

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ