Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, μετά και τα νέα μέτρα.
«Ακούω που λένε ότι πάμε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Αλλά κάθε χώρα πρέπει να συγκρίνει τις υποδομές που έχει, τις δυνατότητες που έχει και να κρίνει τα δικά της όρια. Στην Ελλάδα δε γίνεται να φτάσουμε τις 6-7-8 χιλιάδες κρούσματα και το σύστημα υγείας να αντέξει. Άρα το επιχείρημα ότι πάμε καλύτερα από τους άλλους δεν είναι αρκετό για να αποφασίσουμε το πότε πρέπει να παρθούν μέτρα. Η Ελλάδα έχει λιγότερα κρούσματα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε σχέση με τον πληθυσμό της. Στο θέμα των θανάτων βρίσκεται στο μέσο όρο και τα μέτρα που μπήκαν είναι στη σωστή κατεύθυνση, με μικρές ενστάσεις», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Θα ήταν καλύτερο να είχαν μπει νωρίτερα τα μέτρα. Το θέμα είναι, μπορούσαμε να τα πάρουμε νωρίτερα; Θα μπορούσαμε να πάρουμε τα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τοπικά, αλλά ειδικά οι νέοι μπορούν να μετακινηθούν πολύ εύκολα. Για εμένα, θα έπρεπε να παρθούν τα μέτρα που ισχύουν σε όλη την επικράτεια για να ελέγξουμε την πανδημία. Είναι γρήγορες οι αλλαγές και είναι καλύτερο να παίρνουμε μέτρα προληπτικά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Κώστας Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Πριν 20-25 ημέρες υπήρξε μέρα που είχαμε 2 ή 8 κρούσματα και είναι ενδεικτικό το πώς φτάσαμε τόσο γρήγορα σε τόσο ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι τα 28 έτη. Η Θεσσαλονίκη είναι πανεπιστημιούπολη. Αυτά δείχνουν το γιατί είχαμε ραγδαία αύξηση αλλά και γιατί σε μεγάλο βαθμό βρίσκουμε κρούσματα σε νέες ηλικίες. Όλα αυτά τα αξιολογούμε, αλλά πιστεύω ότι όπως ανταποκριθήκαμε θετικά στο πρώτο κύμα, σήμερα με τα μέτρα που έχουν παρθεί και την ατομική ευθύνη του καθενός τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.
Μιλώντας για το αν υπάρχει πιθανότητα για νέο κλείσιμο της παραλίας της πόλης, ο ίδιος είπε ότι «Οι υπηρεσίες καθαριότητας συλλέγουν κάθε πρωί τρεις φορές περισσότερα απορρίμματα από ό,τι γινόταν προ κορωνοϊού. Πράγμα που σημαίνει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι χρησιμοποιούνται περισσότερο. Όταν υπάρξουν ανησυχητικά στοιχεία προφανώς δεν θα φοβηθούμε να πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο, πρώτα είναι η δημόσια υγεία. Όλα είναι ανοιχτά, δε χρειάζεται πανικός. Έχουμε πολλά περισσότερα τεστ και καλύτερη εικόνα του τι δεν πάει καλά. Οι διορθωτικές κινήσεις μπορεί να είναι πιο άμεσες και αποδοτικές».
«Θα σας πω μια εκτίμηση. Όταν η Ελβετία είχε περίπου 3.000 κρούσματα καθημερινά, η εκτίμηση ήταν ότι τα ενεργά κρούσματα που κυκλοφορούσαν στην κοινότητα ήταν 100.000. Αν υπολογίσετε ότι αυτή τη στιγμή είναι το ένα τέταρτο στην Ελλάδα, εγώ θα έλεγα ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 25.000. Ενεργά είναι και αυτά που έχουν διαπιστωθεί. Τα υπόλοιπα κυκλοφορούν και δεν τα ξέρουμε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δερμιτζάκης.
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ