Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές δημογραφικές και εργασιακές προκλήσεις, που απειλούν την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Ο επικεφαλής του Κέντρου Κρήτης του ΟΟΣΑ για τη Δυναμική των Πληθυσμών, Άρης Αλεξόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η χώρα «γεννάει λιγότερο, ζει περισσότερο και μετακινείται περισσότερο». Η μείωση του παραγωγικού δυναμικού, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και η χαμηλή συμμετοχή γυναικών και ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας συνθέτουν ένα ανησυχητικό σκηνικό, που απαιτεί άμεση στρατηγική αντιμετώπιση, με έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην οργάνωση στοχευμένης μετανάστευσης εργατικού δυναμικού.
Μείωση 30% στον παραγωγικό πληθυσμό
Ο κ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε ότι ο παραγωγικός πληθυσμός της χώρας, ηλικίας 15 έως 64 ετών, θα μειωθεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050.
«Σήμερα είμαστε στα 6,6 εκατομμύρια. Το 2050 θα είμαστε 30% λιγότεροι», ανέφερε, προειδοποιώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει άμεσο οικονομικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν ενισχυθεί η παραγωγικότητα και το εργατικό δυναμικό, η χώρα κινδυνεύει να καταγράψει μείωση στο ΑΕΠ κατά 15%.
«Δεν βρίσκουν προσωπικό – 1 άνεργος για 10 κενές θέσεις»
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ανέδειξε και το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων στην ελληνική αγορά.
Όπως είπε:
Σημείωσε ότι πολλοί άνεργοι είτε δεν θεωρούν ελκυστικές τις διαθέσιμες θέσεις είτε δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και δεξιότητες.
Παράλληλα επεσήμανε ότι ειδικότητες όπως υδραυλικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων και χειριστές κλαρκ παρουσιάζουν σοβαρό έλλειμμα.
«Έμφυλος και ηλικιακός ρατσισμός στις προσλήψεις»
Ο κ. Αλεξόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
«Στις γυναίκες η ανεργία είναι στο 12%, στους άνδρες στο 6%. Από τα 3 εκατομμύρια γυναίκες εργάζονται 1,8 εκατομμύριο», ανέφερε, κάνοντας λόγο για φαινόμενα «έμφυλου ρατσισμού» στην επαγγελματική ένταξη.
Παράλληλα επεσήμανε ότι μεγάλος αριθμός πολιτών 55–64 ετών μένει εκτός αγοράς εργασίας. «Από τα 1,5 εκατομμύρια, τα 700.000 είναι εκτός. Και εδώ υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός», σημείωσε.
Μετανάστευση με προετοιμασία στη χώρα προέλευσης
Ως άμεση απάντηση στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ο κ. Αλεξόπουλος πρότεινε στοχευμένη προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό. «Η πιο άμεση πηγή είναι η μετανάστευση. Αλλά σωστά οργανωμένη», είπε.
Μεταξύ των προτάσεών του:
Αναφέρθηκε ως παράδειγμα η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για 5.000 εργαζόμενους, τονίζοντας ότι απαιτούνται περισσότερες παρόμοιες και πιο σταθερές συμφωνίες.
«Ο διεθνής ανταγωνισμός θα αφορά το ανθρώπινο δυναμικό»
Κλείνοντας, ο κ. Αλεξόπουλος προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια ο ανταγωνισμός μεταξύ κρατών δεν θα περιορίζεται πλέον στις επενδύσεις ή την τεχνολογία, αλλά στο ποιος θα καταφέρει να προσελκύσει εργαζομένους. «Ο ανταγωνισμός θα αφορά το ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: tanea.gr
Έως τις 19 Φεβρουαρίου 2027 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση ηλεκτρονικών ενδοστομαχικών βώλων…
Παρεμβάσεις σε πανεπιστημιακά κτήρια, αμφιθέατρα, εργαστήρια και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 2,15 εκατ. ευρώ…
Σε 378 ανήλθαν το 2025 οι πράξεις υιοθεσίας στη χώρα, έναντι 301 το 2024, παρουσιάζοντας…
«Ο ασθενής παίρνει την κατάσταση στα χέρια του». Με αυτή τη φράση παρουσίασε πριν από…
Στην δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων, ακινήτων, κ.λπ.), του ιδρυτή της ΜΚΟ…
Σε 994 ανέρχονται οι κωδικοί προϊόντων που συμμετέχουν μέχρι στιγμής στη Β΄ φάση της Εθνικής…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ