Εκτόξευση κερδών για βιομηχανία γαντιών - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Εκτόξευση κερδών για βιομηχανία γαντιών

 

Μια από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες την περίοδο της πανδημίας αποδείχθηκε πως είναι η παραγωγή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και προστατευτικών ειδών, όπως οι μάσκες και τα γάντια μιας χρήσεως. 

Η πολωνική εταιρεία Mercator Medical, που κατασκευάζει γάντια για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χάρις στην εκτίναξη της μετοχής της, είδε την αποτίμησή της από τα 25 εκατ. δολάρια πέρυσι να εκτινάσσεται στα 924 εκατ. δολάρια. Από τις αρχές της χρονιάς η τιμή της μετοχής της έχει σημειώσει θεαματική άνοδο κατά 3.227%, διότι μια θανατηφόρος πανδημία έχει και τέτοιες προεκτάσεις. Βέβαια, όπως παρατηρεί το Bloomberg, η συγκεκριμένη επένδυση χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να αποδώσει καρπούς. Η Mercator Medical απέκτησε το πρώτο της εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη το 2006 και τη δεκαετία που ακολούθησε τριπλασίασε την παραγωγική της ικανότητα. Αρχικά η επένδυση αυτή δεν είχε βοηθήσει στην αποτίμηση της πολωνικής επιχείρησης, η οποία διαμορφωνόταν τα τελευταία χρόνια στα περίπου 25 εκατ. δολάρια, αλλά η πανδημία άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Τη Δευτέρα η τιμή της μετοχής της αναρριχήθηκε 72% χάρις στο ότι τα καθαρά της κέρδη του δευτέρου τριμήνου έφθασαν τα 54 εκατ. δολάρια, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν από όσα συνολικά είχε αποκομίσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Την Τρίτη η άνοδος συνεχίστηκε κατά 16%, αφότου η διοίκηση της Mercator Medical ανακοίνωσε πως τα κέρδη-ρεκόρ θα συνεχιστούν και δεν επρόκειτο για ένα μεμονωμένο γεγονός. Αξίζει να αναφερθεί πως με την άνοδο της μετοχής της 3.227% από την αρχή του 2020 έχει υπερακοντίσει την αντίστοιχη επίδοση των μεγαλύτερων ανταγωνιστριών της, που έχουν έδρα στη Μαλαισία – λόγου χάριν, μία από τις μεγαλύτερες σε όλο τον κόσμο, η Supermax, που έχει τη βάση της στη χώρα αυτή, είχε άνοδο στην τιμή της μετοχής της μόλις… 394% φέτος.

Πάντως, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mercator Medical Βίεσλαβ Ζιζνόβσκι, o αποκαλούμενος και «βασιλιάς του καουτσούκ», δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ρευστοποιήσει το τεράστιο μερίδιό του, το οποίο ανέρχεται σε 76%. Αντ’ αυτού, έχει σχέδια να προχωρήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις και να κατασκευάσει πρόσθετες παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ταϊλάνδη. Επιπλέον, ο κ. Ζιζνόβκσι ενδιαφέρεται να επεκταθεί και σε συμπληρωματικές δραστηριότητες.

Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλιά του. «Κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την ειρήνη», παρατηρεί ο διευθύνων σύμβουλος της Μercator Medical, o oποίος είναι και διδάκτωρ Φιλοσοφίας. «Επεξεργαζόμαστε όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης για την εταιρεία μας, αφ’ ης στιγμής η πανδημία υποχωρήσει και ο κορωνοϊός τεθεί υπό έλεγχο».

Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες οι οποίες έχουν δραστηριότητες στην κατασκευή γαντιών για ιατρική χρήση, και ως επί το πλείστον είναι μαλαισιανές, συνέβαλαν στη συγκέντρωση κερδών για τα διοικητικά τους στελέχη.

Η χώρα αυτή, η οποία παράγει το 65% των παγκόσμιων προμηθειών σε γάντια, έχει τέσσερις δισεκατομμυριούχους στον κλάδο, εκ των οποίων οι δύο μπήκαν στην κατηγορία αυτή φέτος. Και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, όπως αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με την ένωση των εταιρειών γαντιών της Μαλαισίας, η παγκόσμια ζήτηση φέτος θα αυξηθεί 11% στα 330 δισ. τεμάχια, εκ των οποίων τα δύο τρίτα θα παραχθούν εκεί.

Share
Ετικέτες: βιομηχανία

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ