Έρχεται κύμα ανατιμήσεων - Ποια βασικά αγαθά θα ακριβύνουν - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Έρχεται κύμα ανατιμήσεων – Ποια βασικά αγαθά θα ακριβύνουν

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων ο «εφιάλτης» της ακρίβειας επιστρέφει στην ελληνική αγορά καθώς αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης γεγονός που θα πλήξει άμεσα το εισόδημα των νοικοκυριών.

Οι πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα πληγούν περισσότερο απ’ όλους, καθώς έχουν ήδη βάλει το χέρι βαθιά στη τσέπη, εξαιτίας των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ τρομάζουν και μόνο στη σκέψη ότι θα χρειάζονται ακόμη και τα διπλάσια χρήματα, για να γεμίσουν το καλάθι με τα απαραίτητα είδη διατροφής.

Ήδη, έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος ενδέχεται να αυξηθούν έως και 50% το επόμενο διάστημα λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, «πράγματι υπάρχει παγκοσμίως μία πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών και στην ενέργεια, και στις πρώτες ύλες και στα ναύλα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και στη ΔΕΘ θα έχουμε από τον πρωθυπουργό ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να ελέγξουμε αυτό το κύμα στο μέτρο του εφικτού».

Ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων

Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «κοκτέιλ» ικανό να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάϊο μέχρι και τον Αύγουστο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20% ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%. Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης. 

Αυξήσεις- «φωτιά» αναμένονται σε δεκάδες προϊόντα, με τις πληροφορίες της Real News να κάνουν λόγο για αυξήσεις σε 500 προϊόντα, οι οποίες θα κάνουν την εμφάνισή τους έως το τέλος Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις αφορούν τουλάχιστον 31 κατηγορίες προϊόντων και θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές σταδιακά, τις αμέσως επόμενες ημέρες και ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.

Ενδεικτικά, στη λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται βασικά αγαθά, όπως:

Βρεφικό γάλα 3%.

Γάλα εβαπορέ 3%.

Ζημαρικά 7%-23%.

Φέτα 9%.

Ελληνικός καφές 4,5%.

Αλάτι 5%.

Αλεύρι 4,5%.

Χαρτί υγείας 3%.

Δημητριακά 2,5%.

Τοματοειδή 2,5%.

Ροφήματα 2,5%.

Χυμοί 5%-15,5%).

Αφρόλουτρα 7%.

κατεψυγμένα λαχανικά 6%.

Αντισταθμιστικά με φόρους και εισφορές

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναζητά αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή. Αυτή τη δέσμη μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την άλλη εβδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις στην ΔΕΘ σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Στόχος της κυβέρνησης από αυτές τις αντισταθμιστικές πολιτικές είναι υπάρξει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών και υπάρχουν ανατιμήσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι στοχευμένες μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης, αλλά και η τρίμηνη παράταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων.

Ειδικό πακέτο σχεδιάζεται για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, με τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος να είναι μεταξύ των σεναρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που αναμένεται για το 2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκονται και οι έμμεσοι φόροι, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ