Κορωνοϊός: Εργασιακοί χώροι και μεταλλάξεις ο φόβος των ειδικών - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Εργασιακοί χώροι και μεταλλάξεις ο φόβος των ειδικών

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας περιέγραψαν οι ειδικοί στην ενημέρωση της Παρασκευής, επισημαίνοντας αφενός ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση της πανδημίας σε μεγάλο μέρος της χώρας, ωστόσο, η διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους και των μεταλλάξεων στην κοινότητα, αποτελούν παράγοντες που προκαλούν ανησυχία.

Ειδικά για την Αττική, που θα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown έως τις 28 Φεβρουαρίου, η πανδημία φαίνεται πως παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, με εξαίρεση όμως τις νήσους όπου παρατηρείται εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς, βρίσκονται πλέον στο λεκανοπέδιο και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν εκ των οποίων τα 741 εντοπίστηκαν στην Αττική, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Την ίδια στιγμή, οι ΜΕΘ Covid βρίσκονται στο “κόκκινο” και τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν 38 νέες κλίνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των ειδικών, την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και θα εξετάσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και θα δουν “γειτονιά προς γειτονιά τα κρούσματα” στο λεκανοπέδιο, όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου και στη συνέχεια θα κάνουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση για το αν θα παραταθούν ή όχι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η ίδια πάντως διαμήνυσε ότι το αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown, “δεν μπορεί να το πει κανείς”. Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έκανε λόγο για “αγώνα δρόμου” και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Απρίλιο, λέγοντας πως οι ειδικοί αισθάνονται μια αισιοδοξία ως προς την εξέλιξη της πανδημίας “όπως προχωράμε προς την άνοιξη, τον Απρίλιο και αυξάνεται το ποσοστό των συνανθρώπων μας που θα έχουν εμβολιαστεί”.

“Πληγή” οι εργασιακοί χώροι, η βρετανική μετάλλαξη θα επικρατήσει

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέλυσε το πώς η κακοκαιρία “Μήδεια” επηρέασε και τα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε στη βρετανική μετάλλαξη, που όπως είπε, εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας και αναμένεται να επικρατήσει, αλλά και στη διασπορά στους εργασιακούς χώρους, κάνοντας λόγο για φαύλο κύκλο μεταξύ δουλειάς και σπιτιού.

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια: “Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας που είχαν να παλέψουν με την πρωτοφανή κακοκαιρία και τις επιπτώσεις της. Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας βασίζεται στα πιο σκληρά δεδομένα, δηλαδή στον αριθμό νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που διαγνώστηκαν είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού των τεστ που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες λόγω της κακοκαιρίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί λίγο ο μέσος όρος θετικότητας στο 3% αφού λιγότεροι ασυμπτωματικοί πολίτες πήγαν να κάνουν το τεστ αυτήν την εβδομάδα”.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική σημειώνοντας ωστόσο ότι εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των νήσων “όπου παρατηρήθηκε μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική με περισσότερα από 5.500 ενεργά ενεργά κρούσματα, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σήμερα ζουν στην Αττική. Το rt μειώθηκε κάτω από το 1. Σταθεροποίηση παρατηρείται και στην Αχαΐα με υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε μια σταθεροποίηση με περισσότερα από 1.200 ενεργά κρούσματα”. Αναφέρθηκε παράλληλα στην περιοχή του Δήμου Ευόσμου όπου υπάρχει ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής, που όπως σημείωσε επηρεάζει ην αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αντίθεση με τη βρετανική μετάλλαξη. “Εκτός από αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή συστήνουμε εκτεταμένο testing την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων”. Παράλληλα τόνισε ότι ανησυχεί τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και υπενθύμισε την καθολική και ορθή χρήση μάσκας. “Συνεπώς όσο δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους δημιουργείται φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού με διασπορά στο οικογενειακό περιβάλλον. άρα αν κολλήσουμε από συνάδελφο μπορούμε να το μεταφέρουμε σπίτι μας. Όχι εφησυχασμός αλλά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε είναι η καθολική χρήση της μάσκας”.

Η ίδια σημείωσε ότι “το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρέμεινε σταθερό. Με το κυλιόμενο μέσο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.040 νέα κρούσματα ανά ημέρα. δηλαδή με 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού με μια μέση ηλικία τα 44 έτη. Σταθερός παρέμεινε και ο συνολικός αριθμός των διεγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται στα 10.500 κρούσματα. Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας. Έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες. Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται σε εγχώρια κρούσματα και δεν είναι εισαγόμενα, σαφώς υποδηλώνοντας ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Ανιχνεύεται ιδιαίτερα όταν έχουμε μεγάλες συρροές. Αναμένουμε ότι, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δυνητικά θα επικρατήσει το στέλεχος”.

Παράλληλα, η υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού: “Τονίζεται η σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού και θυμίζω ότι τα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια που έχουμε στη χώρα, προστατεύει από τη λοίμωξη από το στέλεχος αυτό. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 650.000 δόσεις στην Ελλάδα. Όσο προχωράει ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Με το 6% των συμπολιτών να έχουν εμβολιαστεί και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα, στους ευάλωτους άνω των 75 ετών, αυτό αποτελεί σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα”.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ