Κορωνοϊός: Η μάχη κατά της ανεργίας -Το γερμανικό και το ιταλικό σχέδιο - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Η μάχη κατά της ανεργίας -Το γερμανικό και το ιταλικό σχέδιο

Τη στιγμή που οι επιστήμονες επιδίδονται σε ένα «μαραθώνιο» για να βρουν θεραπεία και εμβόλιο, τα κράτη αναζητούν τη «συνταγή» προκειμένου να σωθούν θέσεις εργασίας. Ενδεικτική των ανησυχιών που εκφράζονται είναι η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η οποία επισημαίνει ότι περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενοι, σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού του πλανήτη, κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα προς το ζην λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Τη δική της λύση στο πρόβλημα της ανεργίας αναζητά και η Ελλάδα, με τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να είναι αντιμέτωποι με 5 σημαντικές προκλήσεις εν όψει της σταδιακής άρσης μέτρων και της επιστροφής στην εργασία.

 

Το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα έχει δεχθεί σφοδρά πλήγματα την τελευταία δεκαετία. Οπως εξήγησε στο iefimerida.gr ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, υπό τον φόβο της «έκρηξης» των τιμών της ανεργίας, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται το πώς θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν.

 

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο η Ελλάδα μελετά δυο μοντέλα, από τη Γερμανία και την Ιταλία, τα οποία έχουν κοινό παρονομαστή: τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να μειώσουν τα ωράρια των εργαζομένων τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν μεγάλες απώλειες στις απολαβές τους, καθώς το κράτος θα επιδοτεί ποσοστό του μισθού που «χάνεται».

 

Ο Γιάννης Καρούζος εξηγεί:

 

«Στη Γερμανία υπάρχει το Kurzarbeit, ένα πρόγραμμα στο οποίο έχει ήδη ζητήσει να υπαχθεί η Lufthansa, καθώς έχει δει σημαντική μείωση δραστηριότητας. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι το κράτος θα καλύπτει ποσοστό του μισθού που χάνεται, όταν επιβάλλεται εκ περιτροπής ή μερική εργασία. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που λαμβάνει κανονικά 1.500 ευρώ, με την εκ περιπτροπής λαμβάνει τελικά 700 ευρώ. Στα 800 που υπολείπονται το κράτος θα καλύψει το 60%, δηλαδή 480 ευρώ. Ο εργαζόμενος τελικά θα λάβει 1.180 αντί για 1.500 όμως θα κρατήσει τη θέση του. Υποχρεωτικό γι’ αυτές τις εταιρείες είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

 

Αντίστοιχα, στην Ιταλία, υπάρχει το Cassa Integrazione. Το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να επιβάλλει εκ περιτροπής απασχόληση -με την επιχείρηση να παραμένει υποχρεωτικά σε λειτουργία- ενώ το κράτος καλύπτει ένα τμήμα του μισθού που περικόπτεται. Στο ιταλικό μοντέλο έχει θεσπίζεται πλαφόν ανάλογα με τον μηνιαίο μισθό του εργαζόμενου. Είναι βέβαιο ότι θα δούμε και στην Ελλάδα αυτό το μοντέλο»

Share
Ετικέτες: ανεργίαΕυρώπη

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ