Κορωνοϊός: Τα κλειστά κτήρια εκκολάπτουν δυνητικά έναν άλλον κίνδυνο -Τη νόσο των Λεγεωναρίων! - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Τα κλειστά κτήρια εκκολάπτουν δυνητικά έναν άλλον κίνδυνο -Τη νόσο των Λεγεωναρίων!

Τα εμπορικά κτήρια, που χρειάζεται να  κλείσουν για εβδομάδες στην προσπάθεια για να τιθασευθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι δυνατόν να αποτελέσουν εστία για μια άλλη επίφοβη  λοίμωξη των πνευμόνων: τη νόσο των «λεγεωναρίων».
 

Οι ειδικοί σε  θέματα δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες κτηρίων σε  όλο τον κόσμο να ξανανοίξουν προσεκτικά τα γραφεία τους, προκειμένου να  αποτραπεί μία έκρηξη της σοβαρής και  μερικές φορές θανατηφόρας, μορφής  αυτής της πνευμονίας.

Το αιφνίδιο και παρατεταμένο κλείσιμο  σχολείων, εργοστασίων, επιχειρήσεων και κυβερνητικών γραφείων  δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου μείωση στη χρήση του νερού. Η έλλειψη  χλωριωμένου νερού που ρέει μέσω σωλήνων, σε συνδυασμό με τις ακανόνιστες  εναλλαγές της θερμοκρασίας, έχουν δημιουργήσει συνθήκες, που κάλλιστα  μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη των  βακτηρίων που προκαλούν τη νόσο των Λεγεωναρίων, προσθέτουν οι ίδιοι  ειδήμονες.

Εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, η νόσος των Λεγεωναρίων  αποτελεί πολύ πιο ελάχιστο κίνδυνο για την υγεία από όσο η COVID-19, που  προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό.

Τα περισσότερα κρούσματα της λοίμωξης  αυτής είναι δυνατόν να θεραπευτούν επιτυχώς με αντιβιοτικά, και επίσης η νόσος των Λεγεωναρίων δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Εν τούτοις, ενώ οι κοινότητες σκέφτονται να επιστρέψουν ξανά στην  ομαλότητα, η οποιαδήποτε εμπορική εγκατάσταση, που χρειάσθηκε να  αδειάσει εντελώς, ή υποχρησιμοποιήθηκε για περισσότερες από τρεις  εβδομάδες, αποτελεί δυνητική εστία για να ξεσπάσει η νόσος των  Λεγεωναρίων. Παρεκτός εάν οι σωληνώσεις του νερού ξεπλυθούν σωστά και  απολυμανθούν, τονίζουν οι ειδικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο κατάλογος με κτήρια που κατά κύριο λόγο διατρέχουν τέτοιον κίνδυνο περιλαμβάνει τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα εργοστάσια, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και κέντρα θεραπείας εξωτερικών ασθενών, δήλωσε η Σκάνλον. Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες που έδωσε την  Τετάρτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η απειλή αυτή αφορά επίσης και τα υδρομασάζ, τα συντριβάνια και τις πηγές νερού, τα συστήματα καταιονισμού και εκατομμύρια ψύκτες νερού στα εμπορικά κτήρια.

«Είναι  ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που όμως μπορεί να λυθεί με τις κατάλληλες  προφυλάξεις», υποστηρίζει η Βρετανή μικροβιολόγος Σουζάν Σούρμαν-Λι, που  έχει συντάξει και τις οδηγίες επαναλειτουργίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. «Οι  περισσότερες μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν ανάλογους συμβούλους είναι  πιθανό να γνωρίζουν για τα προβλήματα των στάσιμων συστημάτων νερού, όμως αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει  μια πρόκληση για μικρότερα καταστήματα λιανικής πώλησης, κέντρα υγείας και ξενοδοχεία».

Οι οργανισμοί ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν επίσης εκπέμψει έκκληση για προσοχή κατά την επαναλειτουργία των μεγάλων κτηρίων.

Η νόσος των Λεγεωναρίων αποτελεί μία μορφή πνευμονίας που πήρε το όνομά της από ένα θανατηφόρο ξέσπασμα της νόσου σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Λεγεώνας (American Legion) το 1976 στη
Φιλαδέλφεια. Στις ΗΠΑ, είναι μία από τις κύριες ασθένειες που
μεταδίδεται μέσω του νερού και σύμφωνα με το CDC περίπου 50.000 άτομα
μολύνθηκαν στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2015.

Τα άτομα που προσβάλλονται από τη νόσο των Λεγεωναρίων αναπτύσσουν πνευμονία. Οι ασθενείς χωρίς υποκείμενα νοσήματα συνήθως αναρρώνουν, αλλά συχνά χρειάζονται νοσηλεία και αντιβιοτικά για τη θεραπεία της πνευμονικής αυτής λοίμωξης. Περίπου ο ένας ασθενής στους 10 πεθαίνει, σύμφωνα με το CDC, όμως η αντίστοιχη αναλογία μεταξύ εκείνων που προσβάλλονται από τη νόσο των Λεγεωναρίων κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο, είναι ένας στους τέσσερις.

Η  απειλή από τη νόσο των Λεγεωναρίων σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς στην  προκειμένη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες διαγνώσεις, καθώς  οι νοσούντες τείνουν να παρουσιάσουν τα ίδια συμπτώματα με τους  ασθενείς με κορωνοϊό, όπως βήχα, ρίγη και πυρετό.

Μάλιστα σε  πρόσφατη δημοσίευση στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet μίας έρευνας  από Κινέζους γιατρούς, διαπιστώνεται πως ένα 20% των ασθενών με  κορωνοϊό είχαν επίσης νόσο των Λεγεωναρίων.

Πηγή: iefimerida.gr

Share
Ετικέτες: κορωνοϊός

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ