Λινού για AstraZeneca: Θα προτιμούσα άλλο εμβόλιο στους 30-45 - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Λινού για AstraZeneca: Θα προτιμούσα άλλο εμβόλιο στους 30-45

Προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει για το εμβόλιο της AstraZeneca και την επιλογή της Ελλάδας να το χορηγήσει στις μικρότερες ηλικίες προκλήθηκε χθες μετά την αφορά της καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού η οποία μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 διατύπωσε την άποψη ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγηθεί στους 30άρηδες.

«Πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε οι 30άρηδες, αλλά το AstraZeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου το έχουν εγκρίνει, είναι για μετά τα 55 έτη. Δεν ξέρω γιατί η επιτροπή και η πολιτεία το έκαναν αντίστροφα. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50. Η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή, είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικία, αυτός ο αμελητέος κίνδυνος είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί», ανέφερε χθες η κ. Λινού.

Η απάντηση Θεοδωρίδου

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση της κ. Λινού, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε: «Με όλο τον σεβασμό στην καθηγήτρια κ. Λινού, κάθε χώρα καθορίζει το πρόγραμμά της με τα δικά της στοιχεία, τις δικές της ανάγκες» για να προσθέσει: «Κάθε χώρα έχει το δικό της πρόγραμμα και ποικιλία στην ηλικία που έχει αποφασίσει να εμβολιάζει, όπως και υπάρχουν και πάρα πολλές χώρες οι οποίες εμβολιάζουν χωρίς κανέναν περιορισμό από την ηλικία των 18 ετών και άνω».

Επομένως, συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου «η προσπάθεια της χώρας μας είναι και ο νέος πληθυσμός να εμβολιαστεί. Είναι ο πληθυσμός με τη μεγάλη κινητικότητα που θέλουμε γρήγορα να ανοσοποιηθεί».

Σήμερα, η Αθηνά Λινού φιλοξενήθηκε στο Open και ρωτήθηκε σχετικά δίνοντας νέες διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοούσε.

«Η κα. Θεοδωρίδου είναι έγκριτη, έμπειρη, και εκτιμώ την επιστημονικής της παρουσία. Πρέπει να πω αρχικά ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε, αλλά όσο ανεβαίνει η ηλικία τόσο μικραίνει ο κίνδυνος θρομβώσεων. Αυτό που είπα είναι ότι αν έχουμε επαρκή εμβόλια να εμβολιάσουμε με άλλα εμβόλια τις νεότερες ηλικίες -και ιδίως τις νεότερες γυναίκες- και με AstraZeneca τις μεγαλύτερες ηλικίες» είπε η κ.Λινού.

«Αν είχα τη δυνατότητα να επιλέξω τη συμπεριφορά μου από πλευράς προστασίας, θα περίμενα»
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η πιθανότητα θρομβώσεων είναι 2 στις 100.000 χιλιάδες και υπογράμμισε πως κάθε χώρα παίρνει τις δικές τις αποφάσεις.

«Εγώ δεν ξέρω όλα τα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία αποφάσισε η επιτροπή εμβολιασμών. Με όσα ξέρω θα προτιμούσα άλλο εμβόλιο στις ηλικίες 30-45. Πιθανόν η επιτροπή να έχει θεωρικά και πρακτικά δεδομένα» είπε και σε ερώτηση για το τι θα έκανε η ίδια απάντησε πώς «αν ήμουν σε μία ομάδα που θα είχα μεγάλη πιθανότητα να κολλήσω, λόγω δουλειάς ή προσωπικής ζωής θα έκανα όποιο εμβόλιο έβρισκα μπροστά μου. Αν είχα τη δυνατότητα να επιλέξω τη συμπεριφορά μου από πλευράς προστασίας, θα περίμενα λίγο».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν κάποιος από την Επιτροπή ήρθε σε επαφή μαζί της απάντησε πώς «δεν με αναζήτησε κανείς. Η κα.Θεοδωρίδου ξέρει όσα είπε αλλά αποφάσισαν με άλλα δεδομένα. Είμαστε όλοι υπό πίεση» και κατέληξε «αν δεν έχουμε άλλο εμβόλιο θα κάνουμε AstraZeneca. 

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ