Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Μέχρι το 2030 θα απαιτούνται έως και 6,8 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης σε ολόκληρη την ΕΕ

Μέχρι σήμερα σχεδόν το 50% όλων των σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συγκεντρώνεται μόνο σε δύο χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ολλανδία έχει περίπου 90.000 φορτιστές και η Γερμανία περίπου 60.000, τη στιγμή που οι δύο χώρες αποτελούν λιγότερο από το 10% της συνολικής επιφάνειας της Ευρώπης.

Όμως τα επόμενα χρόνια αναμένεται αλματώδης αύξηση των σημείων φόρτισης. Ειδικά όσο φθάνουμε το 2035, οπότε θα υπάρξει απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, για να μπορεί να επεκταθεί η ηλεκτροκίνηση, μέχρι το 2030 θα απαιτούνται έως και 6,8 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το πλάνο, θα επιτευχθεί μείωση του CO2 κατά 55% για τα επιβατικά αυτοκίνητα.

Η εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε όλη την Ευρώπη παραμένει βασική πρόκληση για όλα τα κράτη. Τα επαρκή σημεία θα δώσουν την αναμενόμενη ώθηση, ενώ μεγάλη σημασία έχει και η ισχύς των φορτιστών, καθώς σήμερα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι κάτω από 22kw.

Το 2035, όλα τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που θα πωλούνται στην ΕΕ θα έχουν μηδενικές εκπομπές CO2. Ωστόσο, το 2050, περισσότερο από το 20% των αυτοκινήτων και των φορτηγών και περισσότερα από τα μισά βαρύτερα οχήματα στους δρόμους αναμένεται να συνεχίσουν να εκπέμπουν ρύπους από τις εξατμίσεις τους, καθώς θα έχουν ακόμη κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τα ηλεκτρικά οχήματα, από την άλλη πλευρά, θα εξακολουθούν να έχουν αποτύπωμα και να επιβαρύνουν το περιβάλλον, προκαλώντας ρύπανση από τα φρένα, τα μικροπλαστικά και από τα ελαστικά, ενώ αποτύπωμα θα αφήνει και η ενέργεια όταν αυτή δεν θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πρόσφατα άρθρα

Τουρισμός: Στα 18,2 δισ. ευρώ τα έσοδα του οκταμήνου

Κατά περίπου 6% μειώθηκε η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη τον Αύγουστο του 2026, καθώς ο…

30/10/2026

Χανιά: Θετικός ο Άδ. Γεωργιάδης στην επέκταση του Κέντρου Υγείας Βάμου – Επαναπροκήρυξη θέσεων για τη στελέχωση

Θετικός στην προοπτική επέκτασης του Κέντρου Υγείας Βάμου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, κατά…

30/10/2026

Επεκτείνεται η επιδότηση καυσίμων για την περίοδο 1 έως 15 Νοεμβρίου 2026

Με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις συνεχιζόμενες πιέσεις στις διεθνείς…

30/10/2026

ΑΑΔΕ: Πληρώνονται 33,9 εκατ. ευρώ σε 117.198 αγρότες για την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου

Συνολικά 33,9 εκατ. ευρώ σε 117.198 αγρότες θα καταβάλει σήμερα, Παρασκευή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων…

30/10/2026

ΚΕΠΕ: Ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά με αυξημένες πιέσεις από τη διεθνή αβεβαιότητα – Οι προκλήσεις σε επιχειρήσεις, υγεία και απασχόληση

Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά τις πιέσεις που προκαλούν οι διεθνείς γεωπολιτικές και ενεργειακές…

30/10/2026

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ για διάστημα 2-6 Νοεμβρίου 2026

Συνολικά 73.358.635,24 ευρώ θα καταβληθούν σε 86.661 δικαιούχους, από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου…

30/10/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ