Οι αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών του Δήμου Χερσονήσου ακόμη... αγνοούνται - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Οι αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών του Δήμου Χερσονήσου ακόμη… αγνοούνται

Ακόμα τις αποζημιώσεις περιμένουν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτώβρη – Νοέμβρη 2020 στο Δήμο Χερσονήσου, και ενώ έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από τη θεομηνία που κατέστρεψε τις περιουσίες τους.

Ερώτηση είχε καταθέσει και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκρατης Βαρδάκης με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών να φωτίζει το βασικό παράγοντα της καθυστέρησης στην απόδοση των αποζημιώσεων για τις οικοσκευές και τις κτιριακές υποδομές, που δεν είναι άλλος από την καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού.

Ειδικότερα, το Υπουργείο αναφέρει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί από το επισπεύδον Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) οριοθέτησης των πληγείσων περιοχών για τον Δήμο Χερσονήσου (!) κάτι που προκαλεί αγανάκτηση όταν έχουν περάσει τόσοι μήνες και εκατοντάδες πολίτες περιμένουν τα χρήματα για να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Σωκράτης Βαρδάκης: Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης κόλλησαν στη λάσπη

“Έξι μήνες συμπληρώνονται από τις πρωτοφανείς θεομηνίες Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2020. Έξι μήνες που οι πολίτες που δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται ακόμα, καθώς δεν μπορούν οικονομικά να επισκευάσουν τις κατοικίες τους. Έξι μήνες επιχειρήσεις, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και χρειάζονται την συνδρομή του κράτους προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, αγνοούνται επιδεικτικά από την Κυβέρνηση, μία ανάσα πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. Οι προσδοκίες των πληγέντων και οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για αποκατάσταση των ζημιών στο Δ. Χερσονήσου, κόλλησαν για τα καλά στην λάσπη” δήλωσε ο Σωκράτης Βαρδάκης.

H απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργείου Οικονομικών που υπογράφεται από τον Υφυπουργό, κ. Γιώργο Ζαββο έχει ως εξής:
“Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων (επιχορήγηση επί της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα) από θεομηνίες κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 36 του Ν.2459/97 όπως ισχύει, με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (κ.υ.α) των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών.

Για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι : α) η έκδοση κ.υ.α. οριοθέτησης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, με επισπεύδον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και β) η καταγραφή ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων από την αρμόδια Περιφέρεια. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί κ.υ.α. οριοθέτησης για το Δήμο Χερσονήσου που είχε πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2020, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών”.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ