voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Eμπρηστικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Καλλιθέα

    Οι αλλαγές που έρχονται στο επίδομα ανεργίας

    Δ. Μιχαηλίδου: Στις 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    ΠΟΥ, ICAO και IMO: Να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των ναυτικών και των πληρωμάτων αεροσκαφών

    Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες περικόπτουν πτήσεις λόγω της κρίσης στα καύσιμα

    Ισχυρές βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα σήμερα – Αφρικανική σκόνη στη νοτιοανατολική χώρα

  • Εκπαίδευση
    Ζαχαράκη: Ετοιμάζουμε νέο σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο διδασκαλίας των αγγλικών από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο

    Ζαχαράκη: 30.861 εγκρίσεις για Παράλληλη Στήριξη το σχολικό έτος 2025-2026

    Νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για παιδικές κατασκηνώσεις

    Συμμετοχή των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην 24ωρη απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

    ΠΟΕ-ΟΤΑ: Απεργούν οι εργαζόμενοι στους δήμους στις 24/04 – Κλειστοί οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί

    Στο Ηράκλειο η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη – Τι θα πει με τους ξενοδόχους

    Σ. Ζαχαράκη: Η εκπαίδευση δεν πρέπει να ακολουθεί την εποχή, αλλά να τη διαμορφώνει

  • Θέσεις εργασίας
    ΔΥΠΑ: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης

    ΔΥΠΑ: Το Σάββατο στην Πάτρα η 55η «Ημέρα Καριέρας» με πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας

    Μάριος Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζουν μέτρα προστασίας των ανηλίκων στα social media

    Μ. Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού

    Προκήρυξη για 23 προσλήψεις στο Δήμο Καβάλας

    Προκήρυξη για 23 προσλήψεις στο Δήμο Καβάλας

    Ρεκόρ συμμετοχής στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στα Ιωάννινα

    ΔΥΠΑ: «Ημέρα Καριέρας» με 30 επιχειρήσεις και 1.000 θέσεις εργασίας στην Πάτρα

  • Οικονομία
    Ανατροπές φέρνει ο νέος χάρτης για τα κοινωνικά επιδόματα

    Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι και πότε παίρνουν τα 150 ευρώ – Τι να προσέξετε

    Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass

    Fuel Pass: Μέχρι πότε μπορείτε να εξαργυρώσετε το voucher

    Youth Pass 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής

    Youth Pass: Πώς θα λάβουν το voucher οι δικαιούχοι – Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάρτα

    Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υποβολής – Πόσοι θα πληρώσουν, πόσοι θα έχουν επιστροφή

    Ποιοι κερδίζουν έκπτωση 4% στον φόρο

  • Εργασιακά
    Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και στη Σητεία

    Πρωτομαγιά: Πώς αμείβονται όσοι δουλέψουν στην αργία

    Επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

    ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο- Αυξήθηκαν οι επιδοτούμενοι

    ΔΥΠΑ: Μειώθηκε η ανεργία σε σχέση με τον Μάρτιου του 2025

    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    Επίδομα ανεργίας: Ποιοι θα λαμβάνουν έως 1.375 ευρώ τον μήνα

  • VOUCHER

    Νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για παιδικές κατασκηνώσεις

    Κοινωνικός τουρισμός: Πότε να κάνετε την αίτηση με βάση τον ΑΦΜ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Σε ποιες περιοχές είναι δωρεάν η διαμονή

    ΟΑΕΔ: Συνεχίζεται το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021/22 έως τις 31/7

    Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027: Πρεμιέρα αιτήσεων σήμερα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

    Κοινωνικός Τουρισμός – Χορμόβα: «Ανοιχτοί στο να συζητήσουμε το θέμα της Κρήτης για το 2026-27»

  • Πολιτική

    Κεραμέως: Το πλεόνασμα επιστρέφει στην κοινωνία – Νέα ενίσχυση για συνταξιούχους και ασφαλισμένους

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια

    Αυτά είναι τα οκτώ οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης: Από πότε αρχίζει το σκληρό lockdown (VIDEO)

    Νέα μέτρα στήριξης: Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια

  • Εκλογές
    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

    Singular Logic: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Επικαιρότητα

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν το ίδιο με τους ανεμβολίαστους;

από Σταύρος Καραΐνδρος
25/09/2021
σε Επικαιρότητα

100
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για πολλούς πλήρως εμβολιασμένους πολίτες σε αρκετές περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού επισκίασε το ανέμελο καλοκαίρι που ονειρεύονταν.

Όσοι είχαν αφήσει τις μάσκες στην άκρη πριν από μήνες, κλήθηκαν να τις επαναφέρουν, ενώ πολλοί εξακολουθούν να παραμένουν προσεκτικοί. Μερικοί, μάλιστα, έχουν επιστρέψει στο επίπεδο προφυλάξεων που λάμβαναν προτού εμβολιαστούν, αποφεύγοντας ακόμη και τις συναντήσεις με άλλους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Όπως τονίζει ο ιατρός – ερευνητής Κρεγκ Σπένσερ σε άρθρο του στο The Atlantic, αυτό που ακούει συχνά να λένε αρκετοί εμβολιασμένοι, δικαιολογώντας την αυξημένη επαγρύπνησή τους, είναι πως «τα εμβολιασμένα άτομα είναι εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό». Ο ίδιος κάνει λόγο για παρεξήγηση, σημειώνοντας ότι με αυτή τη θέση προκαλείται περιττός φόβος μεταξύ των εμβολιασμένων, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η σημασία και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι εμβολιασμένοι δεν είναι τόσο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό όσο οι μη εμβολιασμένοι, προσθέτοντας πως ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως άνω του 50% του πληθυσμού, οι μη εμβολιασμένοι είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μετάδοσης του ιού.

ΣχετικάΆρθρα

Γεωργιάδης: “Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μέσα στην τετραετία”

Α. Γεωργιάδης: «Έρχεται διαγραφή προστίμων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60»

07/03/2024
Γκάγκα: Η πανδημία σαφώς δεν έχει φύγει, αλλά είμαστε αισιόδοξοι για το καλοκαίρι

Σύσταση για τεστ 48 ώρες πριν από την αναχώρηση ταξιδιωτών από την Κίνα

05/01/2023

Όπως τονίζει, κατανοεί γιατί μπορεί να έχει δημιουργηθεί σύγχυση, υπενθυμίζοντας δηλώσεις αξιωματούχων στις ΗΠΑ, όπως η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάων (CDC), η οποία τον Απρίλιο είχε σημειώσει πως «οι εμβολιασμένοι δεν φέρουν τον ιό». Ακολούθησαν ενστάσεις από επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να υποστηριχθεί αυτή η θέση. Όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα το καλοκαίρι και άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα, η συλλογική ανακούφιση μετατράπηκε σε απογοήτευση.

Το ξέσπασμα του ιού στο Προβινστάουν της Μασαχουσέτης -όπου 74% των 469 κρουσμάτων αφορούσε πλήρως εμβολιασμένους- οδήγησε το CDC σε αναθεώρηση των οδηγιών και την έκδοση μιας απογοητευτικής προειδοποίησης: Οι εμβολιασμένοι που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό το ίδιο με τους ανεμβολίαστους.

«Αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό»

Αρκετοί εμβολιασμένοι αναρωτήθηκαν τι σημαίνουν αυτά τα νέα για εκείνους, ειδικά από τη στιγμή που μέσα ενημέρωσης υπαινίσσονταν ότι οι εμβολιασμένοι είναι το ίδιο πιθανό να κολλήσουν και να μεταδώσουν την COVID-19 όσο και οι μη εμβολιασμένοι. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δρ Σπένσερ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο επισκιάστηκε ο πιο σημαντικός παράγοντας σε ο,τι αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού: Για να εξαπλωθεί η COVID-19, πρέπει κάποιος να έχει τον ιό. Και τα εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν τον ιό.

Παρά την ανησυχία για εξασθένηση της ανοσίας, τα εμβόλια παρέχουν την καλύτερη προστασία απέναντι στη μόλυνση. Και αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό. Είναι πραγματικά τόσο απλό, υπογραμμίζει ο Δρ Σπένσερ. Προσθέτει επίσης ότι ένα εμβολιασμένο άτομο, ακόμη και όταν νοσήσει, είναι πιθανότατα μεταδοτικό για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους και ενδέχεται να φέρει λιγότερο μολυσματικό ιικό φορτίο συνολικά.

«Στους ανεμβολίαστους ο ιός ταξιδεύει σε αυτοκινητόδρομο, στους εμβολιασμένους χάνεται σε έναν λαβύρινθο»

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περισσότερων ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού: Κάθε εμβολιασμένο άτομο βοηθά στον περιορισμό της ικανότητας του ιού να κρύβεται, να αναπαράγεται και να εξαπλώνεται.

Ο Δρ Σπένσερ παρατηρεί ότι μεταξύ των μη εμβολιασμένων, ο ιός ταξιδεύει ανεμπόδιστα σε έναν αυτοκινητόδρομο με πολλούς κόμβους και σταθμούς ανεφοδιασμού. Στα εμβολιασμένα άτομα, ο ιός χάνεται σε έναν λαβύρινθο που καταλήγει σε αδιέξοδα. Κάθε τόσο, ανακαλύπτει μια οδό διαφυγής, αλλά στα περισσότερα σενάρια, βρίσκεται αποκομμένος και το ταξίδι του τελειώνει, καθώς δεν μπορεί να πάει παραπέρα.

Αυτό, σύμφωνα με τον Δρ Σπένσερ, επιβεβαιώνεται από πρόσφατα στοιχεία από τη Νέα Υόρκη που δείχνουν ότι πάνω από το 96% των περιπτώσεων αφορά μη εμβολιασμένους. Μόνο το 0,33% των πλήρως εμβολιασμένων Νεοϋορκέζων έχουν διαγνωστεί με COVID-19, προσθέτει ο ίδιος.

Το παράδειγμα των δύο γάμων

Χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από τον πραγματικό κόσμο, φανταστείτε δύο γάμους με 100 καλεσμένους, έναν όπου όλοι είναι ανεμβολίαστοι και έναν όπου όλοι οι καλεσμένοι είναι εμβολιασμένοι.

Στον γάμο των ανεμβολίαστων, η πιθανότητα τουλάχιστον ένας από τους καλεσμένους να έχει COVID-19 είναι μεγάλη. Ομοίως, όλοι όσοι είναι παρόντες είναι πιο ευαίσθητοι και ο ιός πιθανότατα θα μολύνει πολλά άτομα, δεδομένης της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα.

Ωστόσο, στον γάμο με αποκλειστικά εμβολιασμένους καλεσμένους, η πιθανότητα κάποιος που είναι παρών να έχει COVID-19 είναι ελάχιστος. Ακόμα κι αν κάποιος που είναι παρών είναι μολυσμένος, η πιθανότητα οι άλλοι καλεσμένοι να προσβληθούν από τον ιό είναι αντίστοιχα χαμηλή, δεδομένης της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια τους, τονίζει ο Δρ Σπένσερ.

Όπως εξηγεί, αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η ανάγκη εμβολιασμού είναι τόσο σημαντική και γιατί οι εκδηλώσεις που αποκλείουν τους μη εμβολιασμένους είναι πολύ πιο ασφαλείς από αυτές που είναι ανοιχτές για όλους. Όλοι γνωρίζουν ότι το εμβόλιο προστατεύει αυτόν που το κάνει. Ωστόσο, όταν εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι, αυτό βοηθά να διατηρούνται ασφαλείς και όλοι οι άλλοι – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και εκείνων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό.

Ο Δρ Σπένσερ σημειώνει ότι αξίζει να αναγνωριστεί πως, παρόλο που τα εμβόλια είναι η καλύτερη προστασία που έχουμε, δεν είναι τέλεια. Τονίζει ότι τα εμβολιασμένα άτομα ενδέχεται να νοσήσουν και σε αυτή την περίπτωση, μπορούν δυνητικά να μολύνουν άλλους. Ορισμένοι μπορεί επίσης να αναπτύξουν μακρά COVID, αν και ευτυχώς τα εμβόλια μειώνουν δραματικά και αυτόν τον κίνδυνο. Για αυτούς τους λόγους, σε πολλές περιπτώσεις, μέτρα περιορισμού όπως η μάσκα εξακολουθούν να έχουν νόημα, συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάπλωσης, ακόμη και για τους εμβολιασμένους.

Καταλήγοντας, επικαλείται και ένα παράδειγμα εντός της οικογένειάς του: Πρόσφατα, μια ξαδέλφη του επικοινώνησε μαζί του, όταν η κόρη της βρέθηκε θετική στην COVID-19. Η κόρη της νόσησε λίγες εβδομάδες πριν από τα 12α γενέθλιά της, όταν θα αποκτούσε τη δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο. «Η πλήρως εμβολιασμένη ξαδέλφη μου πέρασε σχεδόν κάθε στιγμή στο πλευρό της –πάντα σε εσωτερικούς χώρους και συνήθως χωρίς μάσκα– αλλά ποτέ δεν αρρώστησε η ίδια», σημείωσε ο Δρ Σπένσερ.

«”Το εμβόλιο φαίνεται να λειτουργεί. Είναι μαγικό!” μου έστειλε σε μήνυμα. Πριν εμβολιαστεί, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα είχε μολυνθεί και πιθανότατα θα μετέφερε τον ιό σε άλλους. Αλλά το εμβόλιο έσπασε την αλυσίδα μετάδοσης. Η ξαδέρφη μου δεν διέδωσε ποτέ την COVID-19 επειδή δεν κόλλησε ποτέ» κατέληξε.

Πηγή: The Atlantic

Ετικέτες: ανεμβολίαστοικορωνοϊός

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Eμπρηστικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Καλλιθέα

    23 Απρ 2026

  • Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες περικόπτουν πτήσεις λόγω της κρίσης στα καύσιμα

    17 Απρ 2026

  • Ισχυρές βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα σήμερα – Αφρικανική σκόνη στη νοτιοανατολική χώρα

    17 Απρ 2026

  • Δ. Μιχαηλίδου: Διπλάσιοι οι δικαιούχοι, ένα χρόνο μετά την άρση της αδικίας για το επίδομα κώφωσης

    16 Απρ 2026

  • Fuel Pass 2026: Νέα απάτη μέσω SMS

    15 Απρ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    Πίνακες εκπαιδευτικών: Μέχρι την Τετάρτη (22/04) οι δύο νέες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ

    79 shares
    Share 32 Tweet 20
  • ΑΣΕΠ 1Κ/2026: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για 510 θέσεις στην Υγεία

    56 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Τουρισμός για Όλους 2026: Τα ποσά και οι δικαιούχοι

    10 shares
    Share 4 Tweet 3
  • ΑΣΕΠ 2Γ/2024: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα επιλαχόντων

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Κοινωνικός τουρισμός: Τα αναλυτικά δεδομένα – Πόσοι είναι οι δικαιούχοι

    9 shares
    Share 4 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.