Οργή και αγανάκτηση για τις συνθήκες...γαλερας - Εργαζόμενοι καταρρέουν στους χώρους εργασίας - voucherergasia.gr

Οργή και αγανάκτηση για τις συνθήκες…γαλερας – Εργαζόμενοι καταρρέουν στους χώρους εργασίας

Κάτω από άθλιες συνθήκες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν πάρα πολλοί εργαζομενοι και στο Ηράκλειο, με αποτελεσμα τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά να καταρρέουν.

Ενα από αυτά ηρθε στο φως της δημοσιότητας μέσα από την ανακοίνωση του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών & Λοιπού προσωπικού κουζίνας. Συμφωνα με το σωματείο ενας μάγειρας σε ξενοδοχείο του Ν. Ηρακλείου λιποθύμησε λόγω εξάντλησης ενώ ήταν εν ώρα εργασίας.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, το Σωματείο Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών & Λοιπού προσωπικού κουζίνας καταδικάζει με τον πιο άμεσο τρόπο την μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για τον Covid-19 που επιβάλει η νομοθεσία για την προστασία του προσωπικού των ξενοδοχείων και των χώρων εστίασης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον χώρο των ξενοδοχείων είναι πολύ αυστηρά και προβλέπουν για κάθε πόστο περισσότερους εργαζόμενους από αυτούς που σήμερα εργάζονται. Ωστόσο, επιχειρήσεις δεν προχωρούν στη τήρηση αυτών των πρωτοκόλλων με αποτέλεσμα να εργάζονται εξαντλητικά λιγότεροι εργαζόμενοι για να διεκπεραιώσουν τον μεγάλο φόρτο εργασίας.

Το Σωματείο μας, λοιπόν, καταγγέλλει τις επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τους να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με εξαντλητικό ωράριο και μη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Ως αποτέλεσμα αυτού είναι περιστατικά λιποθυμίας όπως το παραπάνω, αναπνευστικών προβλημάτων, υπερκόπωσης κτλ.

Επιπλέον, καταγγέλλει μερίδα ξενοδοχείων, τα οποία δεν έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις ή ανάκληση των αναστολών των συμβάσεων εργασίας με βάση την πληρότητα τους, όπως ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση με αριθ. 23102/477/12-6-2020 (Β 2268). Με βάση αυτή τα ξενοδοχεία και τα εποχικά καταλύματα υποχρεώνονται να ανακαλέσουν στην εργασία τους το 1/3 του προσωπικού με την συμπλήρωση του 20% της πληρότητας, τα 2/3 του προσωπικού με την συμπλήρωση του 50% της πληρότητας και όλο το προσωπικό με την συμπλήρωση του 80% της πληρότητας.

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για όλους. Θα πρέπει να υποδείξουμε υπεύθυνη στάση, ομοψυχία, αλληλεγγύη και κοινωνική ευθύνη«.

«Δούλοι εν έτει 2020»

«Δούλοι εν έτει 2020» είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου σύμφωνα με σχετική καταγγελία που έκανε το Σωματείο πριν από λίγα 24ωρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρά τις όποιες δηλώσεις των ξενοδόχων για το ότι θα στηρίξουν τους εργαζόμενούς του τελικά επικρατεί φέτος η ασυδοσία και ένα σχέδιο εξαθλίωσης προς τους εργαζομένους.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Δυστυχώς εν μέσω της πληττόμενης τουριστικής περόδου2020 διαπιστώνουμε ότι οι εργοδότες ξενοδόχοι που δήλωναν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ακόμα και υπερασπιστές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους στην συντριπτική πλειοψηφία το έκαναν τελικά μόνο για το θεαθήναι. Οτι δήθεν αγωνιούσαν γι΄αυτούς και ότι θα άνοιγαν τα ξενοδοχεία μόνο και μόνο γι’αυτούς αποδείχτηκαν φούμαρα. Τελικά βγάζοντας από την φαρέτρα τους όλα τα όπλα-ρυθμίσεις που η φιλοεργοδοτική Κυβέρνηση απλόχερα τους έδωσε (κατάργηση επί της ουσίας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας –υποβάθμιση ΣΕΠΕ- ευέλικτες μορφές απασχόλησης , πρόγραμμα συνεργασίας) πραγματοποιούν το σχέδιο τους και εξαθλιώνουν τους εργαζομένους με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, το 8ωρο αποτελεί παρελθόν ,εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς ρεπό-μειώσεις μισθών –ανάρμοστη συμπεριφορά , διάλλειμα για καφέ ή φαγητό ούτε λόγος.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί πίσω από τις θελκτικές εισόδους των καλαίσθητων ξενοδοχείων. Ενα μεγάλο ποσοστό ξενοδόχων επιχειρηματιών συνεχίζουν να επιμένουν στην ασυδοσία προσπαθώντας να επαναφέρουν και να μονιμοποιήσουν συνθήκες γαλέρας.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους όπου παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα να τα καταγγέλλουν.

Επίσης να αποφεύγουν τους συγκεκριμένους εργοδότες.

Τέλος ζητούμε από τους συναδέλφους να είναι δίπλα στο Σωματείο μας ,τους διαβεβαιώνουμε ότι το επόμενο διάστημα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που προβλέπονται για την διασφάλιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων μας.

Ο Βαρδακης

Με αφορμή την ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Εργοδοτικές αυθαιρεσίες, εξαντλητικά ωράρια, εντατικοποίηση της εργασίας και μειώσεις μισθών!

Αυτό είναι το νέο πλαίσιο εργασίας για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, καθώς μεθοδικά και στοχευμένα, ήδη από την αρχή της διακυβέρνησής τους, διέλυσαν τον κόσμο της εργασίας με σειρά αντεργατικών νόμων, όπως η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής από τον εργαζόμενο στον ΟΜΕΔ, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία, οι μειώσεις μισθών, τα οποία επί της ουσίας καταργούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι είναι θύματα αυτού του πλαισίου και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός περνά βαθιά κρίση. Οι καταγγελίες πολλών εργαζόμενων στον τουρισμό έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας με αποκορύφωμα και τη σημερινή ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.
Οι εργαζόμενοι έχουν μόνο έναν δρόμο: Της καταγγελίας στο σωματείο τους τέτοιων περιστατικών και του συλλογικού αγώνα. Τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας θα πρέπει να καταγγέλλονται πάραυτα και ταυτόχρονα να προστατεύεται ο εργαζόμενος από το φόβο της απόλυσης στην περίπτωση καταγγελίας.
Από τη στιγμή που η ΝΔ, ήδη από τον Αύγουστο του 2019, έφερε στη βουλή τους πρώτους αντεργατικούς νόμους, (τροπολογία για την κατάργηση του βάσιμου λόγου των απολύσεων) είμαστε σε ένα συνεχή αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων.

Και ο αγώνας μας δε θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθεί ο κόσμος της εργασίας.
Κύριοι της ΝΔ, η χώρα μας ήδη πληρώνει την προχειρότητα και τις αντιφατικές αποφάσεις σας στο θέμα του τουρισμού. Την ανικανότητά σας να στηρίξετε ουσιαστικά την εργασία και κατά συνέπεια τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα αυτό. Διότι αυτό δε μπορείς να το πετύχεις με εντατικοποίηση της εργασίας στα όρια της βιολογικής κατάρρευσης, ούτε με εργαζόμενους οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης».

O Hγουμενίδης

Με αφορμή την τελευταία καταγγελία ξενοδοχοϋπαλλήλου για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στην Κρήτη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορεί άλλο να κάνει ότι δεν βλέπει τα περιστατικά και τις καταγγελίες παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας που μέρα με τη μέρα πληθαίνουν. Η καταγγελία που έρχεται σήμερα στο φως για εποχικό εργαζόμενο που λιποθύμησε στην Κρήτη λόγω εξάντλησης, εκτός από το ό,τι πρέπει άμεσα να διερευνηθεί, αναμφίβολα προβληματίζει. Η Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία οφείλει επιτέλους να προστατεύσει τους εργαζόμενους.

Βεβαίως, η Κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει την εύνοιά της στους συστηματικούς παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας, αντιμετωπίζοντας τους ευνοϊκότερα, αυξάνοντας τα όρια των «νόμιμων» υπερωριών κατά 60%, ελαστικοποιώντας την εργασία και υπονομεύοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην συγκυρία του κορωνοϊού, αντί να θέτει τους εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους με πρόσθετες ευθύνες και χωρίς ουσιαστική προστασία, το Υπουργείο Εργασίας πρέπει και να εντείνει τους ελέγχους αλλά και να δει κατάματα όλες τις καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως. Η αυθαιρεσία στην αγορά εργασίας που επί ημερών της ΝΔ διευρύνεται και εντείνεται επικίνδυνα δεν μπορεί άλλο να γίνεται ανεκτή».

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ