Οβελίας: Αυξημένες οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία – Αυτές είναι οι τιμές των αμνοεριφίων - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Οβελίας: Αυξημένες οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία – Αυτές είναι οι τιμές των αμνοεριφίων

Παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί μικρά προβλήματα με την τροφοδοσία των κρεοπωλείων στην Κρήτη, αυτή συνεχίζεται για να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές που θα κάνουν και φέτος Πάσχα, τιμώντας το έθιμο, έστω και μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφηκε μια αύξηση στις παραγγελίες κρέατος, με τους κρεοπώλες να έχουν αλλάξει εν μέρει των τρόπο λειτουργίας τους, αφου στην καθημερινή διαδικασία της επιχείρησης τους, εντάχθηκαν οι τηλεφωνικές παραγγελίες και το ντελίβερι.

Οι καταναλωτές δείχνουν την προτίμηση τους στο αρνί, χωρίς να παραλείπουν να παραγγείλλουν και άλλα είδη κρέατος, όπως μοσχαράκι και κατσίκι. Συμφωνα με τους εκπροσώπους των κρεοπωλών γενικά υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά ενώ οι τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.

Τιμές στα ίδια επίπεδα

Οι καταναλωτές αναζητούν και φέτος ντόπια αμνοερίφια, το πολύ 15 κιλών, σε τιμές ικανοποιητικές. Κάτι που φαίνεται πως ισχύει, μιας και οι τιμές που καταγράφονται είναι πολύ καλές, ίδιες ή και λίγο καλύτερες σε σχέση με πέρυσι.

Για το αρνάκι η τιμή κυμαίνεται από τα 8 ως 8,5 ευρώ το κιλό, το κατσίκι η μέση τιμή είναι τα 9 ευρώ, το μοσχάρι (ανάλογα το κομμάτι) από 7.9 ως 10.5 ευρώ το κιλό, για το χοιρινό η μέση τιμή είναι τα 5 ευρώ, ενώ για το κοτόπουλο η μέση τιμή είναι τα 4 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα κρεοπωλεία θα είναι ανοικτά και αύριο για να εξυπηρετούν τον κόσμο ως την τελευταία στιγμή, αν και όπως έχουν τονίσει οι ίδιοι, οι κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν φροντίσει να προμηθευτούν το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι έγκαιρα…

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Συμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κρεοπώλες πάντως καταγράφουν περισσότερες παραγγελίες αμνοεριφίων (50%), συγκριτικά με πέρυσι, αλλά σημαντικά μειωμένη την ζήτηση σε ποσότητα.
«Άλλωστε δεν χωράει ένα αρνί ή κατσίκι 10κιλο στο φούρνο», ανέφερε χαρακτηριστικά , μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης διευκρινίζοντας πως οι περισσότερες οικογένειες δεν θα γευτούν αυτό το Πάσχα τον οβελία, το πατροπαράδοτο αρνάκι στη σούβλα.

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ακόμη περισσότερο λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι χάνουν οικονομικά, με τους εμπόρους να αγοράζουν αμνοερίφια σε εξευτελιστικές τιμές, όταν ο παραγωγός για να έρθει «ίσα βάρκα ίσα νερά», χωρίς κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο», επισήμανε  ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος. Διευκρίνισε πως η εκτροφή ενός αρνιού βάρους 10 κιλών στοιχίζει στο Έλληνα κτηνοτρόφο, πάνω από 70 ευρώ.

Για τη φετινή περίοδο, η τιμή πώλησης αμνοεριφίων κυμαίνεται στα 3,80-4 ευρώ/κιλό «δύο ευρώ/κιλό χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο», ενώ ανέφερε πως η ζήτηση είναι σχετικά ικανοποιητική. Για τις ελληνοποιήσεις, τόνισε ότι «είναι σε ιστορικό χαμηλό» .

Ως προτεραιότητα για στήριξη του κλάδου έθεσε: την επιδότηση 15 ευρώ/ζώο με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ,( στην Ισπανία εγκρίθηκε ήδη η διπλάσια, ήτοι 30 ευρώ/ζώο όπως είπε) και ένταξη κτηνοτρόφων στους ΚΑΔ των νέων μέτρων στήριξης κυρίως για να τυγχάνουν των ρυθμίσεων και να «ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και όχι για να πάρουν τα 800 ευρώ».

Share
Ετικέτες: κρέαςαμνοεριφια

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ