Πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη: Πως διαμορφώνονται οι τιμές - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη: Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Με τιμές που «καίνε» ξεκινησε σημερα και στο Ηράκλειο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ακολουθώντας τις υψηλές τιμές που επικρατούν το τελευταίο διάστημα σε όλα τα είδη καυσίμων.

Τα πρατήρια του Ηρακλείου αναμένεται να διαθέτουν το πετρέλαιο θέρμανσης από 1,20 ευρώ και άνω το λίτρο, καθώς στην περίπτωση της Κρήτης τα κόστη ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τα μεταφορικά έξοδα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Πρατηριούχων του Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν εκτός μεγάλων πόλεων της Κρήτης δούμε και τιμές που να προσεγγίζουν το 1,30 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η τιμή διάθεσης στο τόνο έκλεισε στα 750 ευρώ ενώ φέτος αναμένεται να ξεκινήσει στα 1.250 ευρώ, αυξημένος πάνω από 40%!

Η μεσοσταθμική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο ν. Ηρακλείου από σημερα αναμένεται στο 1,25 ευρώ το λίτρο ενώ πέρυσι ήταν στα 1,08 ευρώ το λίτρο.

Η κατάσταση είναι απογοητευτική φέτος με τις τιμές σε όλα τα καύσιμα, και ειδικά φέτος με το πετρέλαιο θέρμανσης όπου οι καταναλωτές αδυνατούν να παραγγείλουν, και αν το κάνουν θα είναι κάποια δεκάδες λίτρα για αρχή… αναφέρει ο κ. Σαμόλης.

Η ομοσπονδία βενζινοπωλών έχει ζητήσει εδώ και καιρό από την Κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα ο οποίος πανευρωπαϊκά είναι από τους υψηλότερους…

Οι τιμές

Στα ύψη στο μεταξύ η τιμή διάθεσης των καυσίμων στο Ηράκλειο, αφού η απλή αμόλυβδη η φθηνότερη τιμή καταγράφεται σήμερα σε πρατήριο στον Καρτερό στο 1,675 με την υψηλότερη στις Μοίρες στα 1,918 ευρώ το λίτρο.

Η 100άρα έχει γίνει είδος πολυτελείας, την βάζουν πολύ λίγοι και διατίθεται σε πρατήριο στη θέρισσο στο 1,715 με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στη Λ. Ικάρου στα 2,016 ευρώ το λίτρο.

Τέλος το πετρέλαιο κίνησης διατίθεται στους Κουνάβους στο 1,398 με την υψηλότερη τιμή σε πρατήριο του Αρκαλοχωρίου στα 1,639 ευρώ το λίτρο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δυο ημέρες καταγράφεται μια πτώση κατά 10% στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, ωστόσο στην Ελληνική αγορά και στην λιανική αναμένεται η μείωση αυτή να … αργήσει να καταγραφεί.

Η πλατφόρμα

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας τα νοικοκυριά θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης το οποίο φέτος ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει έως 750 ευρώ. Το επίδομα αναμένεται να δοθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν φέτος το επίδομα το οποίο είναι αυξημένο κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

– Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Οικογένειες με παιδιά

Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Ετσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

– 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί

– 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα

– 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, μια οικογένεια με 2 παιδιά που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη φέτος θα λάβει 299 ευρώ, ενώ πέρσι έλαβε 188. Μια οικογένεια στην Κοζάνη θα λάβει φέτος 469 ευρώ, ενώ πέρσι έλαβε 295. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αφορά όλο τον χειμώνα.

Εκτός μένουν άγαμοι με εισόδημα άνω των 14.000 ευρώ και οικογένειες με εισόδημα άνω των 29.000 ευρώ.

«Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή κρίση», επεσήμανε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή».

Τα εισοδηματικά κριτήρια
Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για τον άγαμο διαμορφώνονται στα 14.000 ευρώ έναντι 12.000 ευρώ, για οικογένεια με δύο παιδιά στα 26.000 ευρώ από 24.000 ευρώ και για τρία παιδιά το όριο αυξάνεται στα 29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ

Παράλληλα η αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμο αναπροσαρμόζεται στα 180.000 ευρώ από 130.000 ευρώ και για έγγαμο διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ από 250.000 που είναι σήμερα.

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται στα 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων στο ένα εκατομμύριο από 700.000 την πέρυσι

Ανατιμήσεις και ειδικός φόρος κατανάλωσης

Το μεγάλο «αγκάθι», και φέτος, είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ένας φόρος που σε συνδυασμό με το διεθνές κύμα ανατιμήσεων δημιουργεί ένα «κοκτέιλ» εκρηκτικό. «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σίγουρα εντείνει το πρόβλημα και φέρνει αυξήσεις. Όμως και πέρυσι είχαμε τον φόρο και στην πρώτη καραντίνα πουλούσαμε για 68 λεπτά. Το πρόβλημα είναι σήμερα πιο ευρύ. Κλυδωνίζονται οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ