Προ των πυλών η τελευταία δόση πληρωμών ενοικίων COVID - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Προ των πυλών η τελευταία δόση πληρωμών ενοικίων COVID

Τις αποζημιώσεις των κουρεμένων ενοικίων ολοκληρώνει η κυβέρνηση, καταβάλλοντας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τις πληρωμές για όσους είχαν προχωρήσεις σε υπεκμισθώσεις ακινήτων και στους ιδιοκτήτες οι οποίοι εν μέσω πανδημίας τροποποίησαν τα ενοίκια.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει διαθέσει 808 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ιδιοκτητών που είχαν έως και μηδενικά ενοίκια από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, ανακοινώνοντας ότι η ΑΑΔΕ θα εκκαθαρίσει όλες τις περιπτώσεις για τους τελευταίους δικαιούχους. 

Αμέσως μετά τις πληρωμές, η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όλα τα ποσά που διατέθηκαν ήταν τα σωστά και εάν κάποιοι με δόλιο τρόπο κατάφεραν να πάρουν υψηλότερες αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες που περιμένουν σχεδόν δύο χρόνια να λάβουν τις αποζημιώσεις είναι:

– Οσοι τροποποίησαν το ενοίκιο τους εν μέσω πανδημίας. Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

– Οσοι έχουν υπεκμισθώσει το σύνολο ενός ακινήτου. Δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία, και υπέβαλε “Δήλωση COVID”. Εφόσον, ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε και έλαβε αποζημίωση, δεν δύναται να ωφεληθεί και από την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος. Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε “Δήλωση COVID”, ή υπέβαλε “Δήλωση COVID”, η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Mάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης, είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση, ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε “Δήλωση COVID”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις/υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Οσοι έχουν υπεκμισθώσει μερικώς το ακίνητό τους. Σε περίπτωση μερικής υπεκμίσθωσης, όπου τόσο ο μισθωτής / υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι, δικαιούχοι των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών, καθίστανται τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο υπεκμισθωτής του εν λόγω ακινήτου για το ποσοστό επί του μισθώματος που απώλεσαν και αντιστοιχεί στη χρήση μέρους του ακινήτου. Προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό ποσό υποχρεούνται σε υποβολή “Δήλωσης COVID” και οι δύο (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής).

Διασταυρώσεις ενοικίων

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που εν μέσω κρίσης το ενοίκιο αυξήθηκε υπέρμετρα με στόχο ο ιδιοκτήτης να λάβει και υψηλότερη αποζημίωση και επί της ουσίας όχι μόνο να μην χάσει από το κούρεμα του ενοικίου αλλά και να βγει κερδισμένος

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ το ενοίκιο ήταν στα 700 ευρώ μηνιαίως εκτοξεύτηκε στα 1.600 ευρώ τον μήνα. Ο ενοικιαστής δεν είχε κανένα πρόβλημα, καθώς δεν κατέβαλε ενοίκιο ως πληττόμενος. Και αντί λοιπόν να λαμβάνει το 80% του ενοικίου και συγκεκριμένα 560 ευρώ από το κράτος, έλαβε 1.280 ευρώ. Μάλιστα το ποσό είναι πλήρως αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ