Προβληματισμός για την έντονη σεισμική δραστηριότητα - Ποιες περιοχές ανησυχούν τους σεισμολόγους - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Προβληματισμός για την έντονη σεισμική δραστηριότητα – Ποιες περιοχές ανησυχούν τους σεισμολόγους

Έκδηλη ανησυχία προκαλεί στους σεισμολόγους η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στη Κρήτη αλλά και τις συνεχείς δονήσεις που καταγράφονται επί εβδομάδες στη Θήβα.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, η γη συνεχίζει να σείεται. Συγκεκριμένα, μέσα σε έξι λεπτά καταγράφηκαν δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι.

Η πρώτη σημειώθηκε στις 5:25 το απόγευμα και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν εντάσεως 3,4 Ρίχτερ, ενώ η δεύτερη στις 5:31 μ.μ. με ένταση 3,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Και οι δύο δονήσεις είχαν επίκεντρο περιοχή νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και εστιακό βάθος στα πέντε χιλιόμετρα. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι και το Ηράκλειο.

Στην ανακοίνωση ότι αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, προχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η εκ νέου αναστολή για μία ακόμη ημέρα, αποφασίστηκε λόγω της μη ολοκλήρωσης των ελέγχων από τα ειδικά κλιμάκια των μηχανικών και προκειμένου να αξιολογηθούν τα απογραφικά δελτία των ήδη ελεγμένων κτιρίων. Την ίδια ώρα ανακοίνωση του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) γνωστοποίησε ότι από Δευτέρα 4 Οκτωβρίου επαναλειτουργούν κανονικά οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου, εκτός από τα ΚΒ Μητέρα ΚΕΠΑ και Ι ΚΕΠΑ, όπου αναμένονται οι τεχνικές εκθέσεις για την καταλληλότητα των κτιρίων.

Προβληματισμός για τη Θήβα

Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα. Η εικόνα στη Θήβα, αποτέλεσε αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης το βράδυ της Τετάρτης της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου με σκοπό να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ισχυρού σεισμού στην περιοχή.

Η Θήβα όμως και η Κρήτη, δεν είναι οι μόνες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς επιστήμονες. Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για ένα ακόμα νησί, τη Νίσυρο που τίθεται στο επίκεντρο της παρατήρησης των επιστημόνων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης μιλώντας στο Open, τις τελευταίες ημέρες υπό παρακολούθηση είναι εκτός από το Αρκαλοχώρι, η Νίσυρος και η Θήβα.

Αναφερόμενος στην Κρήτη, σημείωσε ότι από τον Ιούνιο έχουμε 2.870 σεισμούς στην Κρήτη. «Δεν πίστευα ότι ο σεισμός θα ήταν τόσο μεγάλος Ποτέ δεν είχε γίνει τόσο μεγάλος. Η περιοχή Αρκαολοχώρι όπου έγιναν οι ζημιές κατέβηκε 14 εκατοστά», επισήμανε ο Άκης Τσελέντης και πρόσθεσε ότι θα έχουμε πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

«Ο 5,8 ήταν ο κύριος σεισμός», εξήγησε ο Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας ότι το ρήγμα αυτό δεν δίνει πάνω από 6 Ρίχτερ.

«Στην επιτροπή σεισμικού κινδύνου ασχοληθήκαμε για γύρω ρήγματα που μπορεί να δώσουν μεγάλο σεισμό και κάποιο μέλος για δημοσιότητα βγήκε και το είπε. Δεν υπάρχει όμως καμία σχέση», είπε ο κ. Τσελέντης.

Παπαδόπουλος: Ενεργοποιήθηκε τμήμα ρήγματος στη Θήβα

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η περιοχή της Θήβας προβληματίζει», παραδέχτηκε και το μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι από τα μέσα Ιουλίου περίπου υπάρχει μια συγκεκριμένη σεισμική έξαρση στην περιοχή.

«Με τόσους μικροσεισμούς, ενδέχεται να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Έχει ενεργοποιηθεί ένα τμήμα του ρήγματος της Θήβας, πολύ κοντά στην πόλη», τόνισε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Open.

Είναι λογικό να ανησυχούν οι κάτοικοι της Θήβας, ωστόσο τόνισε ότι τα μέτρα λαμβάνονται προληπτικά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως είναι ο καθορισμός των χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού, επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, καθαίρεση επικίνδυνων στοιχείων από παλιά κτήρια, εξοπλισμός απαραίτητος την ώρα του σεισμού κλπ.

Αναφορικά με την Κρήτη, ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι ο κίνδυνος έχει περάσει και ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που έπληξε το Αρκαλοχώρι την περασμένη Δευτέρα.

Πηγή: cnn.gr

Share
Ετικέτες: σεισμός

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ