Πρυτανικές εκλογές σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: Δύο οι «μονομάχοι»! - voucherergasia.gr

Πρυτανικές εκλογές σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: Δύο οι «μονομάχοι»!

Σημερα, τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο πρυτανικά σχήματα που διεκδικούν την εκλογή για τα ηνία της διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Ο λόγος για τους δύο «μονομάχους» τον Παναγιώτη Τσακαλίδη και το Γιώργο Κοντάκη που έχουν εκφράσει την επιθυμία να ηγηθούν τα επόμενα χρόνια τη διοίκηση του ανώτατου ιδρύματος του νησιού.

Η διαδικασία εχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με την διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων των ΑΕΙ, των μονομελών οργάνων των ακαδημαϊκών μονάδων των ΑΕΙ, καθώς και των διευθυντών κλινικών, εργαστηρίων και μουσείων που λειτουργούν στο πλαίσιο ακαδημαϊκών μονάδων των ΑΕΙ.

Οι διαδικασίες ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε όλα τα ΑΕΙ θα διεξαχθούν μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία σε πολλές εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια, όπως έδειξε η μαζική συμμετοχή των εκλογέων σε αυτές. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το σύστημα ΖΕΥΣ διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και το απόρρητο της ψήφου, όπως έχει αποφανθεί οριστικά η απόφαση 519/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επιπλέον , υπενθυμίζεται πως η θητεία της νέας πρυτανικής αρχής θα είναι τετραετής αντί για τριετής που ήταν μέχρι σήμερα.

Σχημα Τσακαλίδη

Στο πρυτανικό σχήμα υπό τον νυν Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκ νέου υποψήφιο καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Παναγιώτη Τσακαλίδη, συμμετέχουν οι Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο τμήμα φιλολογίας (Ρέθυμνο) του πανεπιστημίου Κρήτης και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, ο Ανδρέας Φουντουλάκης, καθηγητής στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης (Ρέθυμνο), ο Δημήτρης Παπάζογλου, καθηγητής τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας υλικών (Ηράκλειο) και ο Γιάννης Ρωμανός, καθηγητής της ιατρικής σχολής (Ηράκλειο).

Στις βασικές επιδιώξεις του σχήματος υπό τον Παναγιώτη Τσακαλίδη όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση περιλαμβάνονται τα εξής:

«Καταθέτουμε την υποψηφιότητά μας για τις επικείμενες πρυτανικές εκλογές με αίσθημα ευθύνης και χαράς. Επιθυμούμε να υπηρετήσουμε το Ίδρυμά μας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από τις υψηλότερες θέσεις ευθύνης, με την αφοσίωση με την οποία το υπηρετήσαμε έως σήμερα από όλες τις θέσεις όπου βρεθήκαμε.

Η ευθύνη είναι μεγάλη, γιατί το Πανεπιστήμιό μας πρέπει να μείνει στο ύψος των επιδόσεών του και να τις ξεπεράσει. Όχι μόνο στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης, αλλά και στον τομέα της επαφής με την κοινωνία, που τώρα πιο πολύ από ποτέ μας έχει ανάγκη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση.

Η χαρά μας είναι μεγάλη, γιατί εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που μας ενθουσίασε και μας γέμισε ενέργεια για την πραγματοποίησή του: η πρωτοπορία στην έρευνα, το πάθος για την εκπαιδευτική διαδικασία, ο διεθνής προσανατολισμός, η σύνδεση της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα, η συνέχιση των μεγάλων έργων που έχει ξεκινήσει η απερχόμενη πρυτανεία, το όραμα ενός πράσινου campus, η διάχυση της γνώσης και των διαφωτιστικών ιδεών στην κοινωνία, η αναζωογόνηση της Κοινότητάς μας, και άλλα που μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλιαράκι, το οποίο σας στέλνουμε μαζί με αυτήν εδώ την επιστολή. Ελπίζουμε να ενθουσιαστείτε κι εσείς.

Και όλοι μαζί να φτιάξουμε το Πανεπιστήμιο για το οποίο θα είμαστε περήφανοι και περήφανες. Τιμώντας τις παραδόσεις της ισότητας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας με τις οποίες έχουμε θραφεί».

Σχημα Κοντάκη

Στο πρυτανικό σχήμα με υποψήφιο Πρύτανη τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Γιώργο Κοντάκη συμμετέχουν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Γιώργος Κοσιώρης, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Δημήτρης Μυλωνάκης, ο Καθηγητής «Βιολογίας-Φυσιολογίας Θαλάσσιων Οργανισμών» στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Παυλίδης και ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας και νυν Αντιπρύτανης προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας Κωνσταντίνος Σπανουδάκης.

Σε σχετική ανακοίνωση το πρυτανικό σχήμα του Γιώργου Κοντάκη αναφορικά με τις στοχεύσεις για το ακαδημαικό ίδρυμα επισημαίνει τα εξής:

«Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ευφυή μάθηση, τα μεγάλα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και την παγκοσμιοποίηση, όπου το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς, ο ρόλος του σύγχρονου δημόσιου πανεπιστημίου καθίσταται κρίσιμος και η ανάγκη για την ανάπτυξη της κατάλληλης στρατηγικής επιτακτική. Οι αλλαγές που ήδη υφίστανται τα πανεπιστήμια ενέχουν σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, επιστημολογικές και ηθικές διαστάσεις.

Στις προκλήσεις αυτές θα πρέπει να προστεθούν τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας: η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο ρατσισμός και η πρόσφατη πανδημία. Σε ένα πλανήτη που νοσεί, η κλιματική αλλαγή θα έχει όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις ενώ θα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος πανδημιών και η έξαρση ενδημικών νόσων. Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις θα αποδειχθούν καθοριστικές τα επόμενα χρόνια. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα επιταχυνθεί και ο ανταγωνισμός για ψηφιακή κυριαρχία θα ενταθεί.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ) από την ίδρυσή του διαδραματίζει διακριτό ρόλο στην εκπαίδευση και την έρευνα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα, για να διατηρηθεί στην πρωτοπορία της έρευνας και της εκπαίδευσης, προσφέροντας παράλληλα στην κοινωνία της γνώσης, μέσω της ενεργούς εμπλοκής του στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και της συμβολής του στην επίλυσή τους.

Ως υποψήφια Πρυτανική Αρχή, πιστεύουμε στη διαφάνεια των διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων των οργάνων του Πανεπιστημίου μας. Βασικό μας μέλημα είναι η στήριξη και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει. Δεσμευόμαστε ότι θα καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις να εμπνεύσουμε, να οργανώσουμε και να κινητοποιήσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, προσωπικό και φοιτητές, ώστε το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να είναι πρωτοπόρο στην παραγωγή νέας γνώσης, στην ανάπτυξη της έρευνας και κόμβος διάδοσής τους.

Η σημαντική ακαδημαϊκή και διοικητική εμπειρία όλων των μελών του Σχήματος, στα Τμήματα, στις Σχολές και στα πανεπιστημιακά όργανα του Ιδρύματος αποτελεί εχέγγυο για φερέλπιδα πορεία στη Διοίκησή του, η οποία θα διαπνέεται από δημοκρατικά ιδεώδη και υψηλή αίσθηση καθήκοντος».

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ