Σκρέκας: Άρχισαν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο – Τι είπε για το κοίτασμα - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Σκρέκας: Άρχισαν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο – Τι είπε για το κοίτασμα

Άρχισαν και επισήμως σήμερα από την ExxonMobil οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ: «Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Αυτή τη στιγμή απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα υδρόφωνα, με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές» σημείωσε.

«Από τη στιγμή που εκδόθηκε η NAVTEX θεωρείται ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες. Σήμερα ή αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν να στέλνουν κύματα υποηχητικά που θα λαμβάνουν αυτά τα υδρόφωνα που κρέμονται από πίσω με τα καλώδια- πίσω από τα πλοία που κάνουν τις σεισμικές έρευνες ώστε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε δεδομένα. Άρα έχουμε προχωρήσει και αυτό.  Αυτό  δεν έγινε προχθές, υπήρχε μια προετοιμασία μηνών να ληφθούν οι ανάλογες περιβαλλοντικές άδειες .  Δηλαδή να υπάρξει ενοικίαση του πλοίου, του  κατάλληλου πλοίου για να κάνει τις έρευνες και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος ώστε όλα να γίνουν με το καλύτερο πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον και πιο  αποτελεσματικό ως προς τα δεδομένα τα οποία θέλουμε να λάβουμε».

Σκρέκας: «Το κοίτασμα που ερευνούμε ίσως είναι το τελευταίο μεγάλο της ΝΑ Ευρώπης»

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το κοίτασμα που ερευνάται. «Το τι θα βρούμε εκεί, μόνο εκτιμήσεις μπορεί να κάνει κανείς αυτή τη χρονική στιγμή. Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω επισφαλείς εκτιμήσεις που τελικά θα τις κάνουμε, όταν γίνει η  δοκιμαστική γεώτρηση» είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες  να υπάρχουν ποσότητες αξιοποιήσιμες  φυσικού αερίου  και γι’ αυτόν τον λόγο οι εταιρείες που έχουν λάβει την άδεια να προχωρήσουν σε σεισμικές έρευνες θα ξοδέψουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ώρα που τελικά θα διαπιστώσουν εάν πραγματικά τελικά υπάρχει κάτι στο υπέδαφος  ώστε να το εξελίξουν και αυτό να είναι αξιοποιήσιμο και να το αξιοποιήσουν».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα της  εξόρυξης ορυκτών καυσίμων. Η παγκόσμια βιομηχανία εξόρυξης ορυκτών καυσίμων ελπίζει ότι θα βρει αξιοποιήσιμο απόθεμα φυσικού αερίου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης  και εκτίμησε ότι θα είναι ένα από τα τελευταία κοιτάσματα που έχει βιομηχανία.

«Μετά τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ τα οποία θα επεκταθούν και  τα επόμενα χρόνια εκεί, υπάρχουν επιβεβαιωμένα και επιπλέον κοιτάσματα φυσικού αερίου .  Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε  ότι υπάρχει νοτιοδυτικά  της Κρήτης και της Πελοποννήσου  ίσως είναι η τελευταία  ελπίδα που έχει  η εξορυκτική βιομηχανία  για να βρει ένα μεγάλο κοίτασμα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης  και τη δική μας περιοχή. Άρα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, θα προχωρήσουν σε ανάλογες επενδύσεις .Βεβαίως μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε ένα επίπεδο  εκτιμήσεων και επιστημονικών θεωριών».

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών

Υπενθυμίζεται ότι  το χρονοδιάγραμμα των ερευνών είναι το εξής:

2022- 2024: Σεισμικές έρευνες

2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις

2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος

2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Το αυστηρό πλαίσιο για το περιβάλλον θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:

Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.

Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.

Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.

Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.

Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.

Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.

Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC

 

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ