Στο «χορό» των κινητοποιήσεων οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων - Τι ζητούν - voucherergasia.gr

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων – Τι ζητούν

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες του Σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης «Ερμής», των εκπροσώπων πολιτικών φορέων, της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) και του Ε.Κ.Η., σχετικά με το νόμιμο αίτημα του – απαίτηση διεκδίκησης του δικαιώματος επαναπρόσληψης των μελών του, εργαζόμενων οδηγών τουριστικών λεωφορείων, δεν έχει προχωρήσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συγκεκριμένα η Πολιτεία και οι εργοδοτικοί φορείς οι οποίοι έχουν σύμφωνα με το νόμο την υποχρέωση επαναπρόσληψης όλων των εργαζόμενων με τη συγκεκριμένη ειδικότητα, κωφεύουν, δεν αποσαφηνίζουν τη θέση τους και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια, στην κατεύθυνση επαναπρόσληψης των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και της αποκατάσταση της νομιμότητας.

«Η αδιαφορία της Πολιτείας και των εργοδοτικών φορέων- επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων, η ευθεία παραβίαση του επί δεκαετίες εφαρμοζόμενου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο επιβάλλει την επαναπρόσληψη των οδηγών τουριστικών λεωφορείων από την έναρξη της τουριστικής περιόδου την 1η Μαίου, καθώς και η αγωνία των χιλιάδων εργαζόμενων οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται στο κενό, δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο μη αντίδρασης.

Για όλους τους παραπάνω σημαντικότατους λόγους, η διοίκηση του σωματείου μας αποφάσισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης – συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 14/05/2020 και ώρα 11:00 έξωθεν της περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο πλέον, να διεκδικήσουμε την δικαίωση των εργαζόμενων τους οποίους εκπροσωπούμε.

Με απόλυτο σεβασμό προς το κοινωνικό σύνολο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους, σε συσπείρωση, αγωνιστική ετοιμότητα και καθολική συμμετοχή και παρουσία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προκειμένου όλοι μαζί να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στην πολιτική και εργοδοτική πρακτική για το συγκεκριμένο ζήτημα, και τη θέληση διεκδίκησης του νόμιμου και αυτονόητου δικαιώματος μας στην εργασία και με τον τρόπο πλέον, να διεκδικήσουμε την δικαίωση των εργαζόμενων τους οποίους εκπροσωπούμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κέντρο

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με ανακοίνωση του τονίζει πως στέκεται πλάι στον αγώνα των οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης και του Σωματείου τους «Ο Ερμής», οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο, το δίκαιο, να αντιμετωπιστούν ως εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργία τους, λόγω Πανδημίας του Covid 19, έτσι ώστε να ενταχθούν στο πλαίσιο που θα προβλέπει:
Καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους
Κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης,
Έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων,
Προστασία των θέσεων εργασίας,
Εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας.

«Η αδιαφορία της πολιτείας και των εργοδοτικών φορέων- επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων, παρά τις οχλήσεις του σωματείου, η ευθεία παραβίαση του επί δεκαετίες εφαρμοζόμενου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο επιβάλλει την επαναπρόσληψη των οδηγών τουριστικών λεωφορείων από την έναρξη της τουριστικής περιόδου την 1η Μαίου, καθώς και η αγωνία των χιλιάδων εργαζόμενων οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται στο κενό, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους οδηγούς, μη αντίδρασης.
Για όλους τους παραπάνω σημαντικότατους λόγους, η διοίκηση του σωματείου, αποφάσισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης – συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στις 14/05/2020 και ώρα 11:00 έξωθεν της περιφέρειας Κρήτης (Προ συγκέντρωση ΕΚΗ 10:00), προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο πλέον, να διεκδικήσουν την δικαίωση των δίκαιων αιτημάτων τους, με απόλυτο σεβασμό προς το κοινωνικό σύνολο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα», αναφέρει το ΕΚΗ χαρακτηριστικά.

Το θέμα στη Βουλή

Την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, που προβλέπει επαναπρόσληψή τους από την 1η Μαΐου, ζητά με νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.
«Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα και τις συνεχής διαμαρτυρίες του Σωματείου ΕΡΜΗΣ και της Ομοσπονδίας, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, δεν έχουν δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον», υπογράμμισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.
Υπενθυμίζουμε ότι, από την 1η Απριλίου έληξε η συμβατική ισχύς της Σ.Σ.Ε. και παρατάθηκε πλασματικά η ισχύς της για ένα τρίμηνο, χρονικό διάστημα στο οποίο ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για την σύναψη νέας σύμβασης εργασίας.
Ωστόσο, λόγω των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε αναγκαστική ισχύ σε όλη τη χώρα, είναι πλέον, παντελώς αδύνατον να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά, πολλώ μάλλον όταν οι επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοί τους να έχουν περιέλθει σε πραγματικό αδιέξοδο, από τι στιγμή που την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σ.Σ.Ε., θα έπρεπε να ξεκινήσουν να εργάζονται, ωστόσο προς το παρόν, δεν γνωρίζουν το τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Σχετικά με την υποχρέωση των επιχειρήσεων, το Σωματείο Οδηγών «ΕΡΜΗΣ» ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες, αφού συνεχίζουν να τελούν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας και μετά την 1η Μαΐου, να μπορούν να δηλώσουν από την ημέρα εκείνη (1/5/2020) ότι αναστέλλουν και τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, προκειμένου να τύχουν οι τελευταίοι της οικονομικής στήριξης, που εξήγγειλε η Πολιτεία.
Ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν τα αιτήματα του Σωματείου προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, παρατείνοντας την ισχύ της Σ.Σ.Ε. των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων (Π.Κ. 1/28.05.2019), κατά ένα έτος και δηλώνει συμπαραστάτης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων που ξεκινάει από αύριο.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ