Συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών - Τι θα γίνει στις γιορτες - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών – Τι θα γίνει στις γιορτες

Με υποχρεωτικό rapid test για την είσοδο σε όλους τους κλειστούς χώρους αναμένεται να γίνει το ρεβεγιόν, υπό τον φόβο της μετάλλαξης «Όμικρον».

Λίγες ώρες πριν από τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις για νέα μέτρα στις γιορτές, με στόχο την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε ενστάσεις για υποχρεωτικό rapid test σε εμβολιασμένους, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς, μάλιστα, από τον Γιώργο Παπαδάκη, εάν η Επιτροπή έχει κάνει σχετική εισήγηση στην Κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως η Επιτροπή θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τρίτης και ως εκ τούτου δεν έχει προηγηθεί κάποια εισήγηση.

Όπως είπε, έχει συζητηθεί το μέτρο για δωρεάν self test, καταχωρημένο, που θα κάνουν οι εμβολιασμένοι για την είσοδο σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ενστάσεις για το υποχρεωτικό rapid test σε εμβολιασμένους, εξέφρασε στην ίδια εκπομπή και ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι αρκετή εν όψει ρεβεγιόν μία ισχυρή σύσταση για self test. Δεν χρειάζεται, είπε, να βάλουμε τους εμβολιασμένους σε μία διαδικασία rapid testing.

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Mega, τόνισε πως αυτό το σενάριο δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή: «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών», δήλωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να κληθούν να κάνουν rapid test όλοι μέσα στις γιορτές, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, ένα σενάριο που ήρθε στο τραπέζι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Την ίδια ώρα, με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα το αργότερο έως την Τετάρτη, ή ακόμα και σήμερα το μεσημέρι, καθώς συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να εξετάσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και εάν χρειαστεί να εισηγηθεί νέα μέτρα, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης τη μετάλλαξης Όμικρον.

«Εξετάζουμε το μέτρο μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά, εκτός από το ό,τι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Δεδομένου ότι αυτό θα τούς εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι «τελικά αυτό είναι ένα μέτρο για τους εμβολιασμένους», που θα έχουν ερωτήματα γι’ αυτή την αντιμετώπιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Έχετε δίκιο κι έχει δίκιο και ο εμβολιασμένος. Όμως, από την άλλη πλευρά δεν είναι ένα μέτρο γενικό, είναι ένα μέτρο προσωρινό, είναι ένα μέτρο έκτακτο, είναι κάτι που νομίζω ότι όλοι μας το χρειαζόμαστε προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ότι δεν νοσούμε κι ότι κι ο διπλανός μας δεν μπορεί να νοσεί χωρίς να το ξέρει και να μεταδώσει τον ιό. Βεβαίως είναι μία επιβάρυνση. Κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη. Από κει και πέρα όμως ξέρετε ότι οι τιμές είναι συγκεκριμένες, είναι διαμορφωμένες», διευκρίνισε.

Ως προς τη γενικότερη εκτίμηση από τους επιστήμονες ανέφερε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν και ότι δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για το τι είναι αυτή η Όμικρον: «Οφείλουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά που θα προκύψουν».

Το κόστος στον εμβολιασμένο πολίτη

Όπου το rapid test είναι υποχρεωτικό θα το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Αυτή τουλάχιστον τη διευκρίνιση έδωσε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας: «Εάν κριθεί απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μετρό, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα χρειαστεί να επισκεφθεί χώρους όπου θα πρέπει να προσκομίσει τεστ».

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ