Κακοκαιρία «Αθηνά»: Πότε και πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Πότε και πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες

 Για κακοκαιρία με το όνομα Αθηνά κάνει λόγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ακολουθώντας τη γραμμή με την ΕΜΥ στην ονοματοδοσία.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η ΕΜΥ δεν έδινε ονόματα και αυτό το είχε αναλάβει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα της Τετάρτης 06/10 στο Ιόνιο, φαινόμενα που το βράδυ θα ενταθούν και πιθανότατα θα επηρεάσουν παράκτια τμήματα της Δυτικής Ελλάδας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται στο Βόρειο Ιόνιο, όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τη νύχτα προς Πέμπτη 07/10 οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες θα επεκταθούν στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 07/10 τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά έντονα, με έμφαση στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Μακεδονία και στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, όπου θα έχουν και αυξημένη διάρκεια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη υετού (βροχές/καταιγίδες) έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Έκτακτο δελτίο καιρικής επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ καθώς το καιρικό σύστημα με το όνομα Αθηνά (ATHINA) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από το βράδυ της Τετάρτης (06-10-2021) από τη βορειοδυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

β. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους την Πέμπτη (07-10-2021) στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

1. ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ (06-10-2021)

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του βορείου Ιονίου και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου.

2. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (07-10-2021)

Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

3. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (08-10-2021)

α. Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. Την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ:

Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν την Παρασκευή (08-10-2021) από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ο καιρός την Τετάρτη

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν δίνοντας βροχές τοπικού χαρακτήρα, κυρίως στα βορειοδυτικά.

Από τις μεσημεριανές ώρες βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Βόρειο Ιόνιο και σε περιοχές της Ηπείρου, φαινόμενα που σταδιακά θα ενταθούν και μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν στο Κεντρικό Ιόνιο και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Στο Βόρειο Ιόνιο δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί ενισχυόμενοι στο βόρειο Ιόνιο σε 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 23 με 25 και στα υπόλοιπα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία όπου μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές οι οποίες αργά το βράδυ στη δυτική Μακεδονία θα ενταθούν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στη Θράκη από το βράδυ τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και κυρίως στο Ιόνιο καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα είναι ισχυρά.

Άνεμοι: Στα βόρεια νοτιοανατολικοί 3 με 5, από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στα βόρεια τοπικές νεφώσεις. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος. Η ορατότητα στη Θεσσαλία τις πρωινές ώρες πιθανώς θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα κεντρικά και τα νότια 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις και από το μεσημέρι γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα κεντρικά και τα νότια 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ ενόψει της κακοκαιρίας που προβλέπεται από το βράδυ

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας που προβλέπεται από σήμερα το βράδυ. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καιρικό σύστημα με το όνομα ΑΘΗΝΑ (ATHINA) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από το βράδυ της Τετάρτης (06-10-2021) από τη βορειοδυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

β. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους την Πέμπτη (07-10-2021) στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

 Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ (06-10-2021)

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Βορείου Ιονίου και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (07-10-2021)

Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (08-10-2021)

α. Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. Την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις Δυτικές και Βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ:

Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν την Παρασκευή (08-10-2021) από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ