Θέμα voucherergasia.gr: Γιατί οι νέοι θα πληγούν περισσότερο μετά την υγειονομική κρίση - voucherergasia.gr

Θέμα voucherergasia.gr: Γιατί οι νέοι θα πληγούν περισσότερο μετά την υγειονομική κρίση

Η Ελλάδα έχει βγει μόλις μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση, βιώνοντας – όπως όλος ο κόσμος- μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Μια κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον.

Οι συνέπειες για το εργατικό δυναμικό της χώρας θα είναι πολλές σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που υπαρχουν και το ζητούμενο είναι το πότε θα βγει ξανά από αυτό το αδιέξοδο η χώρα.

Με δεδομένη την εύθραυστη θέση της χώρας και το γεγονός ότι δεν κάτάφερε να ξεφύγει από την τελευταία θέση της σχετικής πανευρωπαϊκής βαθμολογίας, το μέλλον για τα νοικοκυριά θα είναι δυσοίωνο.

Οι πρώτοι – και οι κύριοι – που θα πληγούν αναμένεται να είναι οι νέοι, με τον ILO να κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Οι λόγοι για τους οποίους οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι συνοψίζονται στους παρακάτω σύμφωνα με το iefimerida.gr:

1. Η εμπειρία δείχνει ότι συνήθως είναι οι πρώτοι που έχουν περικοπές στις ώρες εργασίας ή χάνουν τελείως τη θέση τους. Συν τοις άλλοις, η έλλειψη εμπειρίας και διασυνδέσεων καθιστά πιο δύσκολο γι’ αυτούς να βρουν μια άλλη, αξιοπρεπή εργασία, με αποτέλεσμα να ωθούνται σε απασχόληση μικρότερης κοινωνικής και νομικής προστασίας. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι νέοι επιχειρηματίες, καθώς δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση
2. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO (International Labor Organization) οι 3 στους 4 νέους εργάζονται στην παραοικονομία, κοινώς με «μαύρα», για παράδειγμα σε μικρά καφέ και εστιατόρια
3. Πολλοί από αυτούς καλύπτουν θέσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης, δηλαδή θέσεις κατά κανόνα κακοπληρωμένες, με παράτυπα ωράρια, «φτωχή» ασφάλεια εργασίας και φυσικά με μικρή ή ανύπαρκτη ασφάλιση
4. Συνήθως εργάζονται σε τομείς που είναι ευπαθείς έναντι της πανδημίας. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 3 νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, σε τουριστικά καταλύματα, δηλαδή σε δραστηριότητες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό. Ειδικά οι γυναίκες ως 25 ετών είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι αποτελούν πάνω από το 50% των εργαζόμενων σε αυτούς τους κλάδους.
5. Οι θέσεις εργασίας που καλύπτουν είναι από τις πρώτες που κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση.

Και τα πέντε «καμπανάκια» ηχούν και για την Ελλάδα, η οποία δεν διατηρεί μόνο τα πρωτεία της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την τελευταία θέση στα ποσοστά απασχόλησης. 

Share
Ετικέτες: ergasiaνεολαία

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ