Θέμα voucherergasia.gr: Η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα- Οι κληρικοί της Κρήτης για την Αγια Σοφιά - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Θέμα voucherergasia.gr: Η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα- Οι κληρικοί της Κρήτης για την Αγια Σοφιά

Ανάστημα στην τουρκική προκλητικότητα στήνουν οι κληρικοί της Κρήτης!

Συγκεκριμένα οι κληρικοί της Εκκλησίας της Κρήτης, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσαν στηρίζουν όλους όσους εχουν ξεκινήσει αγώνα ενάντια στην πρόθεση των Τούρκων που ζητούν να μετατραπεί σε τζαμί η Αγια Σοφιά.

«Ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο και όχι μόνο χριστιανών και κάνουμε την ευχή να μην προχωρήσει τελικά η Τουρκία και σε αυτή την απειλή της», αναφέρουν τα μέλη της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης.

Αναλυτικα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, η οποία εκπροσωπεί τους κληρικούς όλης της Κρήτης, διαμαρτύρεται εντόνως για την πρόθεση την οποία εκφράζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκική κυβέρνηση, για την μετατροπή του Ι. Ναού της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ σαν Ορθόδοξος Ναός μα και σαν μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τόπος αναφοράς όλου του ορθόδοξου κόσμου, πρέπει να ενώνει τους λαούς και όχι να τους χωρίζει.

Ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο και όχι μόνο χριστιανών και κάνουμε την ευχή να μην προχωρήσει τελικά η Τουρκία και σε αυτή την απειλή της.

Παράλληλα όλοι οι κληρικοί της Κρήτης εκφράζουμε την ολόθερμη συμπαράστασή μας προς το οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προσωπικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη του Γένους μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Προκλήσεις

Βέβαια οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν σε όλα τα επίπεδα και όπως έγινε γνωστό, μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν εκστρατεία σε 55 επαρχίες της χώρας για την Αγία Σοφία, ώστε ο ναός να γίνει τζαμί. Την ώρα, που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ στις 2 Ιουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε, μάλιστα, νέα παρέμβαση των ΗΠΑ, καλώντας την Τουρκία να μην την μετατρέψει σε τζαμί, ζητώντας να να διατηρηθεί το καθεστώς του ναού ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Γκιουλ

Υπέρ της μετατροπής της Αγιας Σοφιας σε τζαμί εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίτ Γκιουλ, ενόψει και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας στις 2 Ιουλίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γκιουλ, στο Kanal 24, τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευσε βολές κατά της Ελλάδας, τονίζοντας πως το θέμα της Αγιας Σοφιας «είναι θέμα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι Ελληνες αναμειγνύονται σαν να τους ανήκει η Πόλη και η Αγια Σοφια. Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγια Σοφια σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν».

Υπογραφες

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, περίπτερα έχουν στηθεί σε 55 επαρχίες της Τουρκίας και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 υπογραφές. «Η Αγιά Σοφιά είναι το δώρο του Μωάμεθ του Πορθητή στους μουσουλμάνους. Το μόνο που θέλουμε είναι να ανοίξει για προσευχή και να μπορούν να προσεύχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο», υποστηρίζει ο Χουσεΐν Οζτούρκ, υπεύθυνος ΜΚΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Τούρκοι πολιτικοί συνεχίζουν να κάνουν άκρως προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας ξεκάθαρα πως η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ στις 2 Ιουλίου.

Η τύχη της Αγίας Σοφίας επαφίεται, όπως αναφέρθηκε, στα χέρια της δικαιοσύνης με την Τουρκία να τραβάει το σχοινί στη συγκεκριμένη υπόθεση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

 Όπως αναφέρθηκε, πριν από λίγες ημέρες, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ καλούσαν τους τούρκους αξιωματούχους να σεβαστούν την πολυθρησκευτική ιστορία της Αγίας Σοφίας. Ήταν το δεύτερο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την Αγία Σοφία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ