Θέμα voucherergasia.gr: Στα ίδια επίπεδα το πασχαλινό τραπέζι, στα τάρταρα η ζήτηση στο... κρέας - voucherergasia.gr

Θέμα voucherergasia.gr: Στα ίδια επίπεδα το πασχαλινό τραπέζι, στα τάρταρα η ζήτηση στο… κρέας

Μετ’ εμποδίων λόγω του κορωνοϊού, οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι, τηρώντας τους κανόνες και τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Συμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το πασχαλινό τραπέζι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς σημειώνει ότι δεν υπαρχει κίνδυνος με την τροφοδοσία των επιχειρήσεων τροφίμων

«Στην Ελλάδα υπό νορμάλ συνθήκες θα μιλούσαμε για τη κίνηση της πασχαλινής αγοράς, τις τιμές του πασχαλινού τραπεζιού και του οβελία. Όμως δυστυχώς φέτος το Πάσχα, οι συνθήκες που ζούμε είναι διαφορετικές. Το ευτύχημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε βεβαίως ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων.

Το πασχαλινό καλάθι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το περυσινό και κοντά στα 54 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη, στις τιμές χονδρικής υπάρχουν ορισμένες αυξήσεις λόγω κορωνοϊού στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, κυρίως από τις δυσκολίες στη συγκομιδή, αλλά πάρα την αυξημένη ζήτηση υπάρχει επάρκεια στην αγορά» σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

Ο οβελίας

Σε ότι αφορά τον οβελία, η τιμή του αρνιού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι και κοντά στα 4 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν μάλιστα 700.000 αμνοερίφια στα ψυγεία και άλλο 1,5 εκ. στα μαντριά με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 1/3 από πέρυσι.

Στην Κρήτη η ζήτηση έχει πέσει κατά περίπτωση ακόμη και στο 50%, τη στιγμή που οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία συνεχίζονται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους εν λόγω καταστηματάρχες.

Δεν είναι τυχαίο που κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες πασχαλινές περιόδους που έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια.

Με δεδομένο αυτό το «σκηνικό πολέμου» το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ οι τιμές στα ράφια των σουπερ μάρκετ είναι στα ύψη οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα.

«Στους κατεστραμμένους ελαιοπαραγωγούς και τους απλήρωτους σταφυλοπαραγωγούς που η κυβέρνηση αγνοεί πλήρως έρχονται να προστεθούν οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Οι τιμές στα πρώιμα κηπευτικά είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα τεράστιες ποσότητες να θάβονται καθημερινά σε χωματερές αφού μεγάλο μέρος την παραγωγής μένει εκτός αγοράς.

Στο υψηλό κόστος παραγωγής και τις υψηλές τιμές στις ζωοτροφές έρχεται να προστεθεί και η κατρακύλα στις τιμές στο γάλα και το κρέας για τους κτηνοτρόφους. Σαν να μην έφτανε αυτό απειλούνται και από πάνω από τους τυροκόμους ότι δεν θα παραλαμβάνουν γάλα μετά τις γιορτές ενώ ήδη τους μειώνουν τις τιμές.

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι «εκλεκτοί» τους προσκεκλημένοι «εκπρόσωποι» αγροτοκτηνοτρόφων με τις τηλεδιασκέψεις τους όχι μόνο δεν έδωσαν λύση σε αυτά τα προβλήματα αλλά αποπροσανατολίζουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους εμφανιζόμενοι ότι αγωνιούν και προσπαθούν», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Οι κτηνοτρόφοι βλέπουν από τη μια τις χαμηλές τιμές και από την άλλη τη μειωμενη ζήτηση, η οποία είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, για αυτό και ζητούν τη λήψη μέτρων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ