Tι έρχεται για τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Tι έρχεται για τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες

Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά τις αμέσως επόμενες μέρες για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Μετά την αύξηση 2% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει το “λάκτισμα” για την εμκινηση των διαδικασιών για την επόμενη αύξηση, την οποία έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει πως θα είναι “αρκετά σημαντικότερη” από το 2% (στα 663 ευρώ από 650 ευρώ ).

Ο κος Χατζηδάκης, σε πρόσφατη δήλωση του τόνισε “η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για τον κατώτατο μισθό ότι δεν θα μείνει στο 2%. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στον νέο κατώτατο μισθό”, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι επιδίωξη είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο”.

Τόνισε, μάλιστα, ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος προβλέπει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με τα επιστημονικά ινστιτούτα, με το ΚΕΠΕ, με την ΤτΕ, με την ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, όπως επανέλαβε, η διαδικασία θα ξεκινήσει όσο πιο νωρίς γίνεται.

Σύμφωνα με αυτή, οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να ληφθούν έως τα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr, οι αποφάσεις θα ληφθούν πολύ νωρίτερα, έτσι ώστε η αύξηση του κατώτατου να ισχύσει το αργότερα από την 1η Ιουνίου 2022. Όσον αφορά το ποσοστό της αύξησης, αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα κυμαίνεται γύρω στο 5% -5,5% έτσι ώστε να φτάσει τα 700 ευρώ μικτά (από τα 663 ευρώ).

Το μέτωπο των τριετιών

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το “μέτωπο” των τριετιών, καθώς εκκρεμεί εδώ και πάνω από 2,5 χρόνια η απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέση με την προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στην εγκύκλιο της τέως Υπ. Εργασίας, κ. Έφης Αχτσιόγλου με την οποία προβλεπόταν αύξηση 11% στις κατώτατες αποδοχές των δικαιούχων επιδομάτων προϋπηρεσίας (σ.σ. “τριετίες”).

Το τι θα συμβεί με αυτές τις αυξήσεις, θα εξαρτηθεί από το ακριβές περιεχόμενο των αποφάσεων του ΣτΕ.

Αν το ΣτΕ κρίνει νόμιμη την εγκύκλιο Αχτσιόγλου θα συνεχίσουν να ισχύουν. Αν την κρίνει παράνομη, θα τεθεί θέμα ακύρωσης τους, εκτός αν οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, κλπ.) στη βάση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε –σύμφωνα με ορισμένα σενάρια- να διαμορφώσει η κυβέρνηση – να ρυθμίσουν το θέμα αυτό, με ένα άλλο τρόπο,όπως αναφέρουν πηγές του Capital.gr.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως με βάση τη νομοθεσία του 2012-2014, οι “τριετίες”, όχι μόνο έχουν “παγώσει” για όσους τις είχαν κατοχυρώσει το 2012 , αλλά έχουν καταργηθεί. Συνεπώς, οι ήδη προσαυξημένες, το 2012, αποδοχές λόγω της προϋπηρεσίας όσων είχαν προσληφθεί τουλάχιστον από το 2009, πρέπει να παραμείνουν στο επίπεδο εκείνο, ενώ κανείς από όσους προσλήφθηκαν μετά το 2012, δεν έπρεπε και δεν πρέπει να λάβει αύξηση λόγω προϋπηρεσίας. Δικαιούται αύξηση μόνο επί του κατώτατου μισθού ως “μοναδιαία αξία”.

Συνεπώς, κατά το ΣΕΒ, είναι παράνομη η αύξηση 11% στις κατώτατες αποδοχές όσων είχαν κατοχυρώσει “τριετίες” το 2012 ή ακόμα και μετά το 2012 και συγκεκριμένα μετά το 2014 (σ.σ. και έτσι είχαν ήδη προσαυξημένους έως 30% τους κατώτατους μισθούς τους), οπότε ξεκαθαρίστηκε νομικά το ζήτημα, καθώς έκτοτε το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, νοείται ως “μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς” .

Συνεπώς, όπως ερμηνεύουν νομικοί κύκλοι την άποψη του ΣΕΒ, η αύξηση αυτή (11%) πρέπει να ακυρωθεί, τουλάχιστον από τη στιγμή της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ, εφόσον φυσικά αυτή δικαιώσει το ΣΕΒ. Έτσι,αν πχ αν το ΣτΕ αποφασίσει τον ερχόμενο Ιούνιο, ότι είναι η παράνομη η εν λόγω αύξηση, τότε από τον Ιούλιο πρέπει να ανακληθεί και να επέλθει αντίστοιχη μείωση των αποδοχών των εν λόγω εργαζόμενων.

Την εντελώς αντίθετη άποψη με το ΣΕΒ έχει η ΓΣΕΕ. Υποστηρίζει πως “οι προσαυξήσεις των τριετιών δεν έχουν καταργηθεί, αφού η αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας να καθορίζει τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο οριοθετήθηκε νομοθετικά και αφορά μόνο στο ελάχιστο ποσό αναφοράς, χωρίς να θιγούν οι διατάξεις των προσαυξήσεων των τριετιών, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά”.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από την παραπάνω θέση, η ΓΣΕΕ θεωρεί πως είναι νόμιμη η αύξηση των κατωτάτων αποδοχών όσων είχαν κατοχυρώσει “τριετίες” το 2012, αλλά πως ισχύουν οι “τριετίες” και μετά το 2012 -2014.

Μία “ενδιάμεση” στάση (μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ) φερεται κρατά το Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων.

Συγκεκριμένα,αξιοπιστες πηγές του Capital.gr ανέφεραν πως το Υπ. Εργασίας υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού (η οποία προβλέφθηκε με την εγκύκλιο Αχτσιόγλου) για όσους είχαν κατοχυρώσει “τριετίες” έως και το 2012, αλλά όχι μετά το 2012 και πιο συγκεκριμένα μετά το 2014.

Άρα, όπως ερμηνεύουν νομικοί κύκλοι, τη φερόμενη στάση του Υπ. Εργασίας, η κυβέρνηση θεωρεί κατοχυρωμένες τις “τριετίες” και άρα νόμιμη την αύξηση 11% των ήδη (από το 2012) προσαυξημένων έως 30% κατωτάτων αποδοχών μόνο εκείνων που είχαν κατοχυρώσει τις “τριετίες” έως το 2012, αλλά όχι μετά το 2012. Μετά το 2012,δηλαδή, φέρεται να μην “αναγνωρίζει” προσαυξήσεις αποδοχών μέσω των “τριετιών”, αν και “αναγνωρίζει” φυσικά την αύξηση του κατώτατου μισθού- ως “μοναδιαία αξία”- (σ.σ. από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ) των εν λόγω εργαζομένων.

Με πρόσφατη ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως “”Ας μην καταφεύγουν κάποιοι σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε σχέση με τις τριετίες. Η θέση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι γνωστή και διατυπωμένη ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Κυβέρνηση αυτή έχει κάνει παρέμβαση στην υπόθεση που εκκρεμεί στο ΣτΕ υπέρ της διατήρησης των τριετιών. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να τις καταργήσει; Η επανάληψη της διατήρησης των τριετιών είναι περιττή. Οι τριετίες σχετίζονται με το νόμο που τις θέσπισε και όχι με τον κατώτατο μισθό”.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ