Το ύστατο χαίρε στο Μίκη Θεοδωράκη: Στον Γαλατά Χανίων η σορός του (βίντεο +φωτο) - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Το ύστατο χαίρε στο Μίκη Θεοδωράκη: Στον Γαλατά Χανίων η σορός του (βίντεο +φωτο)

Τελευταίο ταξίδι για τον Μίκη Θεοδωράκη, προς τον αγαπημένο του τόπο, το χωριό του πατέρα του τον Γαλατά στα Χανιά. Η σορός του μεταφέρεται αυτή την ώρα προς την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που θα γίνει η κηδεία.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο νεκροταφείο του χωριού, σε τάφο τα σχέδια του οποίου έχει εγκρίνει ο ίδιος εδώ και χρόνια. Η ταφή του στον Γαλατά ήταν μια επιθυμία που είχε εκφράσει στην οικογένειά του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες και φίλους με επιστολές. Επιθυμία του ήταν να ταφεί δίπλα στους γονείς του και στον αγαπημένο του αδελφό Γιάννη. Ο Γαλατάς είναι το χωριό στον οποίο έγραψε τον Επιτάφιο, γενέθλιος τόπος του πατέρα του και δικό του καταφύγιο σε δύσκολες εποχές.

Μετά την αρχική αντίρρηση της κόρης του Μαργαρίτας και τα όποια προβλήματα ανέκυψαν, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη τηρήθηκε στο ακέραιο, με την κηδεία του να γίνεται όπως ακριβώς εκείνος την είχε σχεδιάσει. Χθες το απόγευμα η σορός του μεταφέρθηκε με το πλοίο της γραμμής, όπως επιθυμούσε στην Κρήτη, όπου έφθασε σήμερα το πρωί. Ακολούθησε πομπή στο κέντρο της πόλης. Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές. Οι Κρητικοί απέδωσαν τιμές στον μεγάλο Ελληνα, βρακοφόροι συνόδευσαν τη σορό του, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χανίων έπαιζε τις θρυλικές μουσικές του. Η σορός του παρέμεινε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι και μετά τις 12, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, καθώς το πλήθος των πολιτών που ήθελαν να του πουν το τελευταίο αντίο ήταν τεράστιο.

Στην κηδεία, πριν η γη της Κρήτης τον υποδεχθεί στην αγκαλιά της, θα παραβρεθούν η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και πολλοί φίλοι του οικουμενικού Μίκη. 

Τιμές για τον Μίκη Θεοδωράκη

Το πρωί της Πέμπτης, τη στιγμή που η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στο μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος».

Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ρίγη συγκίνησης δημιούργησε η στιγμή που το φέρετρο πέρασε ανάμεσα σε 96 βρακοφόρους, όσα και τα χρόνια του. 

Με ένα λουλούδι στο χέρι

Εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν για να αφήσουν ένα τελευταίο λουλούδι, μεταξύ αυτών και τουρίστες που έχουν «αγκαλιάσει» το έργο του.

«Περιμένω από νωρίς το πρωί, για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτοικος του Γαλατά, ο οποίος θέλησε να τον αποχαιρετήσει.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό -Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης» είπε άλλος.

Δείτε εικόνες από την υποδοχή και το λαϊκό προσκύνημα

             

 

Share
Ετικέτες: κηδεία

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ