Εφιαλτική πρόβλεψη για 200.000 λουκέτα λόγω πανδημίας! - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επιχειρησεις

Εφιαλτική πρόβλεψη για 200.000 λουκέτα λόγω πανδημίας!

Για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μίλησε στο σάιτ newsit.gr ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Η πρόβλεψη που κάνει ο ίδιος για το τι θα ακολουθήσει είναι πραγματικά εφιαλτική αφού όπως λέει θα κλείσουν οριστικά λόγω της πανδημίας πάνω από 200.000 επιχειρήσεις.

«Κάθε μέτρο της κυβέρνησης που στηρίζει τις επιχειρήσεις είναι σημαντικό. Τα μέτρα λοιπόν είναι θετικά, είναι αρκετά, αλλά δεν είναι αυτά που χρειάζεται σήμερα η αγορά για να ανασάνει», λέει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Και συνεχίζει: «Χάθηκαν από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, από την αγορά 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα τα χρήματα που είναι αναγκαία για να ορθοποδήσει η αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πάρα πολλά γιατί θυμίζω ότι έχουμε πάνω από ένα χρόνο στα οποία η αγορά είναι κλειστή. Έχει χαθεί ένας τζίρος συνολικά πάνω από το 50% αν το αντιστοιχίσουμε από το 2019-20. Άρα λοιπόν πρέπει να πω ότι τα μέτρα είναι καλά, αλλά δεν είναι αρκετά όσα χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις, τα δύο μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν απαιτήσεις μας εδώ και πολύ καιρό. Το ένα μέτρο αφορά την πληρωμή των παγίων και κυρίως για την εστίαση όπου περιμένουμε μαζί με το πακέτο ολόκληρο για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να ανακοινωθεί από τον κύριο Σταϊκούρα σύντομα και το δεύτερο έχει να κάνει με το «ΓΕΦΥΡΑ 2» δηλαδή πέρα από τους ιδιώτες θα έχουν στήριξη για τα δάνεια που έχουνε και οι επιχειρήσεις, κάτι που ζητούσαμε εδώ και καιρό γιατί δεν μπορεί να τιμωρείται η επιχείρηση η οποία έχει ένα ακίνητο και το οποίο το έχει βάλει μέσα στα περιουσιακά της στοιχεία. Ασφαλώς λοιπόν έχουμε θετικά μέτρα, τα οποία επαναλαμβάνω όμως δεν είναι αυτά που περιμένουμε, εάν δεν βρούμε τρόπο να ανοίξει αγοράκι είναι αυτό που λέμε ότι πρέπει να βρεθεί το μείγμα προστασίας από τον κορονοϊό και άνοιγμα της αγοράς, τότε πολύ φοβάμαι ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν τα καταφέρει θα είναι πάρα πολύ μεγάλος και θα ξεπεράσει τις 200.000 επιχειρήσεις».

«Είναι σαφές πως όσο η αγορά δεν λειτουργεί όσο δεν υπάρχει τζίρος δεν υπάρχουν έσοδα. Ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων του 2020 ήταν 5,5 δις. Φέτος δεν έχει ξεπεράσει το διάστημα που ήταν αυτές οι δυο τρεις βδομάδες το 1,5 δις. Άρα λείπουν 4,5δις από την αγορά. Προσθέστε εδώ ότι αυτές οι επιχειρήσεις κυρίως ένδυσης και υπόδησης που δεν κάνανε τζίρο έχουνε δύο προβλήματα. Το ένα είναι αυτά που τους έχουν μείνει τα εμπορεύματα τα οποία θα απαξιωθούν και θα πωληθούν σε εξευτελιστικές τιμές γιατί έχουν βγει από τη σεζόν και δεν πρόκειται κανείς να πάει τον Απρίλιο να ψωνίσει χειμερινά ρούχα. Το δεύτερο είναι, ότι θα πρέπει να έχουνε ρευστό, για να μπορέσουν να αγοράσουν τα ανοιξιάτικα είδη αυτό δεν είναι εύκολο. Αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις επειδή ζω κάθε μέρα την αγωνία τους από την επικοινωνία που έχουμε μαζί τους έχουν ένα πρόβλημα διεξόδου στο επόμενο διάστημα και αν δεν βρουν ρευστότητα, δεν βρουν τρόπο να χρηματοδοτούν δεν θα καταφέρουν να μπουν στη νέα σεζόν. Άρα είναι δύσκολο τα προβλήματα, να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό και πόσο διαφορετικά είναι από αυτά που φαντάζεται ο μέσος πολίτης. Σε ότι αφορά συνολικότερα όσο υπάρχει τζίρος στην αγορά η κυβέρνηση δείχνει με τα τελευταία μέτρα ότι τελειώνει. Η επιστρεπτέα 6 είναι 500 εκατομμύρια ενώ η επιστρεπτέα 5 ήταν 1,5 δις. Οι αναστολές των εργαζομένων έχουν σταματήσει σε πολλούς κλάδους. Άρα υπάρχει στενότητα από την κυβέρνηση. Θεωρώ λοιπόν μονόδρομο να καθίσουμε σε ένα τραπέζι εκπρόσωποι επιχειρήσεων, Πολιτεία και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δούνε τρόπο ανοίγματος της αγοράς με την παράδοση εντός έτσι ώστε και θα δώσει διέξοδο στην κοινωνία, εδώ να προσθέσω ότι η κοινωνία μετά από ένα χρόνο δεν αντέχει πολύ την κλεισούρα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ