Επιστρεπτέα 6 και 7: Θα μοιραστούν συνολικά 1,5 δισ ευρώ για εργαζόμενους, ελευθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επιχειρησεις

Επιστρεπτέα 6 και 7: Θα μοιραστούν συνολικά 1,5 δισ ευρώ για εργαζόμενους, ελευθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες

Προκειμένου να επισπευσθεί η ενίσχυση της ρευστότητας των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο 6ος κύκλος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» διαχωρίζεται σε δύο κύκλους, τον 6ο και τον 7ο, και η συνολική χρηματοδότηση αυξάνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ο 6ος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του Ιανουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει έως την επόμενη Δευτέρα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Καθώς η ενίσχυση αφορά έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο 7ος κύκλος, με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του α’ τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου. Και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου. Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται. Η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του μέτρου της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο α’ τετράμηνο του έτους, και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα – στις 6 Φλεβάρη – την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την εμφάνιση και διασπορά του κορωνοϊού, μέσω στήριξης του κράτους στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες τους, ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας πριν λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τα ός ανέφερε ο υπουργός, θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, με στόχο την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των προληπτικών περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού, στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών.

Η αποφαση αναφερει: «Διπλασιασμός των ορίων ενισχύσεων, στη βάση του οποίου χορηγείται και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς αυξάνονται από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1,6 εκατ. ευρώ, από 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε 225.000 ευρώ, και από 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σε 270.000 ευρώ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ