Erasmus for Young Entrepreneurs: Video-συνέντευξη με τον Αρτέμη Σαϊτάκη. Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Erasmus for Young Entrepreneurs: Video-συνέντευξη με τον Αρτέμη Σαϊτάκη. Όλα όσα θέλετε να μάθετε

27 Νοεμβρίου 2017 0 σχόλια

Erasmus for Young Entrepreneurs για νέους επιχειρηματίες. Ο Αρτέμης Σαϊτάκης μιλά στο Voucher Ergasia και παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να μάθετε.


Το «Erasmus» είθισται να το συνδυάζουμε στο μυαλό μας με φοιτητές. Το Erasmus for Young Entrepreneurs, όμως, είναι ένα πρόγραμμα που απευθείνεται σε νέους επιχειρηματίες.

Η ιδέα του προγράμματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων αλλά και η δικτύωση μεταξύ επιχειρηματιών.

Τι είναι το «Erasmus for Young Entrepreneurs»

Είστε νέος επιχειρηματίας και θέλετε να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας; Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Μπορείτε να κάνει αίτηση για να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα επισυνάπτοντας το βιογραφικό σημείωμα αλλά και το επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο φυσικά και θα αξιολογηθεί.

Έπειτα, θα υπάρξει συνάντηση σε ένα από τα σημεία επαφής, στην προκειμένη περίπτωση στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο τεχνολογικό πάρκο του Ηρακλείου. Εκεί, οι εξειδικευμένοι άνθρωποι που έχουν το ρόλο των διαμεσολαβητών θα συμβουλεύουν το ενδιαφερόμενο άτομο, θα τον καθοδηγήσουν για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει και έπειτα θα υπάρξει το πρακτικό κομμάτι.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέξει τη χώρα στην οποία θέλει να πάει, έχοντας βρει την επιχείρηση εκείνη από την οποία θεωρεί πως θα έχει όφελος σε γνώση. Εκεί θα τον περιμένει ο λεγόμενος «επιχειρηματία υποδοχής», ο οποίος θα είναι αυτός που θα μάθει τα «μυστικά του επαγγέλματος» στον νέο επιχειρηματία.

Σημαντικές σημειώσεις:

* Το Erasmus for Young Entrepreneurs διαρκεί από έναν έως και έξι μήνες.

* Ο «επιχειρηματίας υποδοχής» δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα πάνω από ένα άτομο.

* Ο νέος επιχειρηματίας μεταβαίνει στη χώρα στην οποία βρίσκεται

* Οι διαμεσολαβητές παρακολουθούν αν τηρούνται οι όροι του προγράμματος και από τις δύο πλευρές.

Αρτέμης Σαϊτάκης: Το μυαλό πίσω από αυτό

Το Voucher Ergasia μίλησε με τον Αρτέμη Σαϊτάκη, ο οποίος ανέλυσε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το «Erasmus for Young Entrepreneurs«. Στην περίπου 30λεπτη κουβέντα με τον Διευθυντή του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης συζητήσαμε για το πρόγραμμα, τα πλεονεκτήματά του, τα προβλήματα που παρουσιάζονται και φυσικά τέθηκε «επί τάπητος» και το αιώνιο ερώτημα την περίοδο της κρίσης: Γιατί η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της;

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΑΪΤΑΚΗ ΣΤΟ VOUCHER ERGASIA:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το Erasmus for Young Entrepreneurs.

Who is: Το βιογραφικό Αρτέμη Σαϊτάκη

Πτυχίο Χημείας (Πανεπιστήμιο Αθήνας) και μεταπτυχιακές σπουδές σε Οινολογία & Βιοτεχνολογία και σε Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) (Πανεπιστήμιο Βρυξελών).

Διευθυντής ΕΤΕΠ-Κ και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Διαχείρισης & Ανάπτυξης ΕΤΕΠ-Κ από το 2005.

Στην εταιρεία MINOTECH Biotechnology διετέλεσε Διευθυντής από το 1996 έως το 1999, Διευθυντής Μάρκετινγκ από το 1999 έως το 2000 και Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας από το 1999 μέχρι σήμερα.

Υπεύθυνος έργων: Δημιουργία Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΕΤΕΠ-Κ (1997-2001) και Δημιουργία Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων (1997-2000).

Υπεύθυνος έργου RITTS Κρήτης (1997-2000), Σύμβουλος σε άλλα έργα RIS/RITTS στην Ελλάδα.

Σύμβουλος σε έργα σχεδιασμού και ανάπτυξης Επιστημονικών Τεχνολογικών Πάρκων & Θερμοκοιτίδων Επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Συμμετοχή με δράσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας και Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο έργο “Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών Κρήτης” (CRINNO, 2003-2005) και στο έργο “Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Κρήτης” (2007-2008).

Συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό εθνικών και ευρωπαϊκών έργων σχετικών με Επιχειρηματικότητα, Περιφερειακή Καινοτομία, Μεταφορά Τεχνολογίας και Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου EURAXESS Network.

Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ (Πρόγραμμα PEOPLE).

Τετραετής εμπειρία στη βιομηχανία οίνου και ζύθου.

Lead auditor, ISO 9000.

Περισσότερο από 20 χρόνια εμπειρία σε Μεταφορά & Αξιοποίηση Τεχνολογίας, Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Επιχειρηματικότητα, Περιφερειακή Ανάπτυξη & Καινοτομία.

Τι είναι τα ΕΤΕΠ

Tα Επιστημονικά Τεχνολογικά Πάρκα (ΕΤΕΠ) αποτελούν ένα θεσμό ο οποίος αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αρχικά στις ΗΠΑ και στην συνέχεια στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα πρώτα μεγάλα Τεχνολογικά Πάρκα δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 50 στο Stanford (1951) και τη Βόρεια Καρολίνα (Research Triangle Park, 1959).

Στην Ευρώπη, το πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 στη Μ. Βρετανία (Cranfield, 1968) και στη συνέχεια στο Κέιμπριτζ και το Εδιμβούργο. Στις αρχές του 70 δημιουργήθηκε στη Κυανή Ακτή (Γαλλία) η μεγαλύτερη Τεχνόπολη της Ευρώπης, το γνωστό Sofia-Antipolis που φιλοξενεί περισσότερες από 1400 επιχειρήσεις, 4 πανεπιστήμια και πάνω από 25000 εργαζόμενους. Στη δεκαετία του 80, άρχισε η δημιουργία ΕΤΕΠ και σε άλλες χώρες ενώ σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 600 ΕΤΕΠ στον κόσμο.

Τα πρώτα ΕΤΕΠ που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 90 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) ήταν το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (Ηράκλειο), το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Αργότερα δημιουργήθηκε ο «Λεύκιππος» από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αθήνα, το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου από το ΕΜΠ, το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας στο Βόλο και το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων. Όλα τα υφιστάμενα Ελληνικά ΕΤΕΠ δημιουργήθηκαν με κρατική πρωτοβουλία σε συνεργασία με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (www.gsrt.gr).

Στα ΕΤΕΠ συνήθως εγκαθίστανται φορείς όπως Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς υποστήριξης και μεταφοράς τεχνολογίας.

Τα ΕΤΕΠ παρέχουν υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως:

  • Υποδομές και υπηρεσίες Θερμοκοιτίδας (χώροι γραφείων και εργαστηρίων, γη κλπ)
  • Κοινόχρηστες υπηρεσίες όπως τηλεπικοινωνιακή υποδομή, δίκτυα, συνεδριακοί χώροι, βιβλιοθήκη, εστιατόριο κλπ
  • Δικτύωση με ερευνητικά εργαστήρια και πρόσβαση σε μεγάλες εργαστηριακές υποδομές
  • Διεθνή δικτύωση με επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, φορείς κλπ
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες (πρόσβαση σε χρηματοδότηση, κατάρτιση, επιχειρηματικός σχεδιασμός και ανάπτυξη, μάρκετινγκ, διεθνή δικτύωση κλπ)
  • Μεταφορά Τεχνολογίας και Καινοτομίας και Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας.


Credits:

Συνέντευξη: Σταύρος Καραΐνδρος
video-μοντάζ: Ανδρέας Κουλάτσογλου

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

Τα δεδομένα σας ειναι ασφαλήΔεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας