Κρήτη: «Βροχή» οι αντιδράσεις για το Click away - Επιστολή και στον Πρωθυπουργό! - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επιχειρησεις

Κρήτη: «Βροχή» οι αντιδράσεις για το Click away – Επιστολή και στον Πρωθυπουργό!

Τα πρωτα 24ωρα λειτουργίας των καταστημάτων μέσα από τη διαδικασία του click away εχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Τοσο πανελλαδικά, όσο και σε επίπεδο Κρήτης οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, εκφράζουν την οργισμένη αντίθεση τους για αυτου του είδους το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλογων Κρήτης, κ Μανώλης Κουμαντάκης τονίζει πως θα υπάρξει μεγάλη αντιδραση του εμπορικού κόσμου απέναντι στο μέτρο

Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως λένε δεν πρόκειται να λειτουργήσει για τα τοπικά καταστήματα γιατί πολλά από αυτά δεν διαθέτουν διαδικτυακές υπηρεσίες και e-shop. Επιπλέον πολλοί εξ αυτών δεν είναι προσαρμοσμένοι με τις νέες συνθήκες και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να «συνυπαρξουν» με την ειδική πλατφόρμα του e-katanalotis.

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι και οι καταναλωτές είναι διστακτικοί με το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς αλλοι δε γνωρίζουν τον τρόπο που θα κνηθούν μεσω ίντερνετ, πραγματοποιώντας τις αγορές τους, ενώ άλλοι διστάζουν ακόμη να μεταβούν – εστω κι έτσι – σε κατάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπορικοί Συλλογοι του νησιού, εχουν στειλει επιστολή και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό

Το Επιμελητήριο

Την άμεση αναθεώρηση του προβλεπόμενου μηχανισμού αγορών του “click away” προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν περισσότερες επιχειρήσεις, ζητούν από κοινού, το Επιμελητήριο Χανίων και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.
Μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνη Ροκάκη, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χανίων έκτακτη κοινή σύσκεψη εργασίας του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργου Τοπολιανάκη, με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου στην οποία συμμετείχε και η Δώρα Κυριακάκη, πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Χανίων.

Οι δύο θεσμικοί φορείς διαπίστωσαν ότι οι συνέπειες στον εμπορικό κόσμο των Χανίων είναι πλέον καταστροφικές, μετά την παράταση υπολειτουργίας της αγοράς και κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων συμφώνησαν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οφείλει πλέον να προβεί στην επείγουσα υιοθέτηση του συνόλου της ολοκληρωμένης δέσμης προτάσεών τους για την αποτελεσματική ενίσχυση των Χανιώτικων επιχειρήσεων, η οποία έχει αποσταλεί από την έναρξη της πρωτοφανούς κρίσης προς τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τους δύο φορείς, επιβάλλεται πλέον να υιοθετηθούν δραστικές παρεμβάσεις με έμφαση στη διοχέτευση πρόσθετης – μη επιστρεπτέας ρευστότητας – στις επιχειρήσεις, στη διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών από την παρατεταμένη καραντίνα, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Οι δύο φορείς προτείνουν στην κυβέρνηση την άμεση αναθεώρηση του προβλεπόμενου τρόπου αγορών και από «παράδοση εκτός των καταστημάτων» να προβλεφθεί η δυνατότητα «παράδοσης εντός των καταστημάτων», με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων (π.χ. εμβαδό καταστήματος, μάσκα, απολύμανση).

«Ο Εμπορικός κόσμος των Χανίων, μετά τη δεύτερη καραντίνα, είχε εναποθέσει στην εορταστική λειτουργία της Αγοράς τις τελευταίες ελπίδες του για την ανακούφιση των πρωτοφανών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, υπογραμμίζοντας πως μόνο μια στις δέκα μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις των Χανίων θα μπορέσουν διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προϋποθέσεις που έθεσε η Πολιτεία για το μηχανισμό αγορών του “click away”.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, με επιστολή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητά να ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις κάτω από 150 τ.μ., ειδικά στην Κρήτη, η οποία σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες, έχει το μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο. Στην επιστολή της η Ομοσπονδία ζητά την εξαίρεση του νησιού από την απόφαση για μη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τονίζοντας πως δεν δημιουργείται πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης κόσμου στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι οι λύσεις για το λιανικό εμπόριο και αγορές με τη μέθοδο click away, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να βολεύουν οικονομικά μεγάλα καταστήματα και πολυεθνικές, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα με αυτή την απότομη καταστροφή, δεν έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους στα δεδομένα της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού επιχειρείν, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

«Επειδή έχομε υπερβεί τα όρια της επιβίωσης και μετά την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης, για «τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου» μόνο με τη μέθοδο του click away, ζητάμε για την Κρήτη που ως περιφέρεια το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό, να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα από 150 τ.μ και κάτω, με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η Ομοσπονδία στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό:

«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Σε συνέχεια και επανάληψη της επιστολής μας με τα νέα δεδομένα, με έντονο προβληματισμό αλλά και αίσθημα ευθύνης, σας μεταφέρομε την αγωνία και την απόγνωση που βρίσκονται όλοι οι Εμποροι της Κρήτης, ως προς την εξέλιξη του δεύτερου lockdown και την παράταση του για το λιανικό εμπόριο η εν τέλει, τη λειτουργία του μόνο με τη μέθοδο του click away, που οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τις υποδομές να λειτουργήσουν με τη μέθοδο αυτή.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και το λιανικό εμπόριο έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη.

Η κλιμακούμενη υγειονομική κρίση οξύνει ολοένα και περισσότερο την οικονομική κρίση με ξεκάθαρη πλέον αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δυστυχώς οι παρενέργειες και οι ζημιές των αγορών είναι τεράστιες και το κράτος για πολλούς λόγους δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να στηρίξει όλο το κόστος.

Η αγορά δεν είναι ακορντεόν που κλείνει και ανοίγει και μετά η κανονικότητα λειτουργεί. Οι παρενέργειες στη ρευστότητα, στα οικονομικά μεγέθη, στη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι δραστικά αρνητικές.

Είναι δεδομένο πως δεν δημιουργείται πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης κόσμου στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, όταν στις εκτός περιόδου καραντίνας εποχές, ακόμα και σε γιορταστικές ημέρες με αυξημένη κατανάλωση, κατά το πλείστον υπάρχει το πολύ ένας πελάτης ανά πάσα στιγμή και στη πλειοψηφία τους λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο.

Οι λοιμωξιολόγοι που καθημερινά σπέρνουν την καταστροφή με τις απόψεις τους δυστυχώς προτρέπουν την Κυβέρνηση και ουσιαστικά διαμορφώνουν «τι ανοίγει και τι κλείνει» στην κοινωνία και στην αγορά δεν γνωρίζουν τις συνέπειες και τις παρενέργειες .

Επίσης οι λύσεις για το λιανικό εμπόριο και αγορές με τη μέθοδο click away, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να βολεύουν οικονομικά μεγάλα καταστήματα και πολυεθνικές. Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα με αυτή την απότομη καταστροφή, δεν έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους στα δεδομένα της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Φαίνεται ότι το όπλο του κορωνοϊού χρησιμοποιείται για να αλλάξει ο κόσμος. Μια άλλη κοινωνία και μία οικονομία που παράγει και διανομεί με ωφελημένες τις συσσωρεύσεις κεφαλαίου και με τη μικρομεσαία επιχείρηση να εξαφανίζεται. Αλλά δυστυχώς το κύτταρο της οικονομίας είναι το κύτταρο της κοινωνίας.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Επειδή έχομε υπερβεί τα όρια της επιβίωσης και μετά την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης, για «τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου» μόνο με τη μέθοδο του click away, ζητάμε για την Κρήτη που ως περιφέρεια το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό, να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα από 150 τ.μ και κάτω, με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ειλικρινά υπάρχει μεγάλη απόγνωση και εξαγρίωση και φοβόμαστε ότι μπορεί να προκύψουν μεμονωμένες κινήσεις ανοίγματος των καταστημάτων.

Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα αυτή την δύσκολη περίοδο, τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη κι αν παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ».

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ