Λιανεμπόριο: Χάθηκαν 4,5 δισ. ευρώ το 2020 – «Καμπανάκι» για 200.000 λουκέτα - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Επιχειρησεις

Λιανεμπόριο: Χάθηκαν 4,5 δισ. ευρώ το 2020 – «Καμπανάκι» για 200.000 λουκέτα

Έκρηξη λουκέτων, ανεργίας και οφειλών «βλέπουν» οι λιανέμποροι, ως άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο, αν δεν ληφθούν, εγκαίρως, μέτρα από πλευράς Πολιτείας.

Η υπομονή τους έχει εξαντληθεί, αφού έκλεισαν τη χρονιά (2020) με πτώση τζίρου 8,6% και πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της χειμερινές εκπτωτικής περιόδου με… κατεβασμένα ρολά.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως αν δεν επανεκκινήσει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτες πρωτοβουλίες (π.χ. «κούρεμα» οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις κ.λπ.), δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 λουκέτα, τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας και ακόμα πιο ασφυκτική πίεση της κοινωνίας.

Την ανάγκη να βρεθούν λύσεις για το ιδιωτικό χρέος («κόκκινα» δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), οι οποίες θα πρέπει, απαραιτήτως, να λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας την επόμενη ημέρα, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας.

«Οι μικρομεσαίες έχουν δεχθεί ιδιαίτερα έντονες πιέσεις. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008, καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, ενδεχομένως, να θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους και να τις μετατρέψει σε μη βιώσιμες.

Το μεγάλο πρόβλημα στο εμπόριο είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές και η διαχείρισή τους την επόμενη μέρα», κατά τα λεγόμενά του.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον κλάδο είναι αποκαλυπτικά. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως ο συνολικός τζίρος του λιανικού εμπορίου το 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, όταν το 2019 «έκλεισε» στα 51,72 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκε κατά 4,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των εκπτώσεων, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (91,7%) κατέγραψαν χαμηλότερο τζίρο σε σχέση με τις αντίστοιχες πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ.

Αξιοσημείωτο είναι πως για σχεδόν τέσσερις στις δέκα η μείωση των πωλήσεων ξεπέρασε το 41%. Κι ενώ η εκπτωτική περίοδος πήρε παράταση (έως 31/3 από 28/2, που έληγε αρχικά) για να μπορέσουν να «ξεστοκάρουν» οι λιανέμποροι τα προϊόντα τους, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεψαν.

Πλέον, οι καταστηματάρχες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο 13032, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί (συμπληρωματικά του 13033) αποκλειστικά για τις αγορές των καταναλωτών.

Αποστέλλοντας μήνυμα στο συγκεκριμένο τετραψήφιο νούμερο (ένα ημερησίως) θα κάνουν τα ψώνια τους σε χρονικό διάστημα τριών ωρών, με φυσική παρουσία σε κατάστημα (όχι με click away – click inside) εντός του δήμου τους ή σε απόσταση 2 χλμ. από το σπίτι τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η μετακίνηση και εκτός των ορίων του δήμου (π.χ. σε κοινότητες που δεν διαθέτουν εμπορικά καταστήματα).

Πηγή: eleftherostypos.gr

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ