Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την επαναλειτουργία της αγοράς

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την επαναλειτουργία της αγοράς

15 Ιανουαρίου 2021

Την πρόθεση και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα με τη μέθοδο του «click away», εφόσον σήμερα οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ενημέρωση του Σώματος για την πανδημία με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού.

Εξήγγειλε, επίσης, την αύξηση του προστίμου για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από 300 σε 500 ευρώ, προειδοποιώντας ότι οι έλεγχοι θα αυστηροποιηθούν, ενώ ανακοίνωσε δύο νέα οικονομικά μέτρα στήριξης: την παράταση της κάλυψης του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% και για το μήνα Φεβρουάριο και την επέκταση για δύο ακόμη μήνες της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κάθε μήνας lockdown στην ελληνική οικονομία στοιχίζει πάνω από 3 δις ευρώ και γι’ αυτό πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφόσον, βέβαια, το εισηγηθούν οι ειδικοί». Εκτίμησε ότι το «click away» λειτούργησε σωστά για ορισμένους κλάδους, αλλά όχι στην ένδυση και υπόδηση. Σημείωσε, επίσης, με νόημα πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αυτό, όσο δεν προκαλεί πρόσθετη πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν είναι στο ‘κόκκινο’»

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να διαφωνούν σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, αλλά όχι για τα δεδομένα και την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα και τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες. Επικαλέστηκε έτσι τους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σύμφωνα με τους οποίους σήμερα μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι οι χώρες που δεν είναι «κόκκινες». Αναφερόμενος δε σε συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε ότι η απότομη αύξηση σε κρούσματα, νοσηλείες και διασωληνωμένους ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και τώρα αποκλιμακώνεται. Η Ελλάδα, μάλιστα, βρίσκεται στην 5η θέση με τους λιγότερους θανάτους στην Ευρώπη, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Απέδωσε έτσι την επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος στους υγειονομικούς που υπερέβαλαν εαυτούς, αλλά και στο γεγονός ότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ελληνική κοινωνία με λίγες μόνο εξαιρέσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επέδειξε πειθαρχία στις υποδείξεις των ειδικών. «Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως ότι τούτο οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2021. Πρόσθεσε δε ότι η θετική πορεία των στοιχείων δεν δικαιολογεί κανέναν απολύτως εφησυχασμό, αναφέροντας τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Δεν μένουμε εγκλωβισμένοι σε μία πορεία, ακολουθώντας την ίδια ταχύτητα»

Ως προς τα επόμενα βήματα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι προδιαγεγραμμένα: διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και η εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών. «Είναι σαν να οδηγείς σε έναν άγνωστο δρόμο με πολλές στροφές και παγίδες το βράδυ. ‘Αλλοτε πατάς γκάζι κι άλλοτε φρένο. Κι όταν χρειαστεί, στρίβεις το τιμόνι. Δεν μένεις εγκλωβισμένος σε μία πορεία, ακολουθώντας την ίδια ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας παράλληλα μ’ αυτόν τον τρόπο στο ερώτημα αν υπήρχε άλλος δρόμος, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στο σημείο αυτό ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι θεσμοθετημένη πλέον και προβλέπει ότι κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή θα συνεδριάζει η υγειονομική επιτροπή που θα λαμβάνει υπόψη της τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα εισηγείται και η κυβέρνηση θ’ αποφασίζει, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται κάθε Παρασκευή απόγευμα. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η Πολιτική Προστασία διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει έκτακτα τοπικά περιοριστικά μέτρα ανά πάσα στιγμή και όπου διαπιστώνει τοπική αύξηση της διασποράς του ιού, διαθέτοντας πλέον αυτή τη δυνατότητα για μαζικά τεστ και καλύτερη ιχνηλάτηση.

«Τα 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ δίνουν τη δυνατότητα να συζητάμε για χαλάρωση»

Κάνοντας μια επισκόπηση της κατάστασης στο σύστημα υγείας, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και απαντώντας στις αιτιάσεις της, υπενθύμισε πως η κυβέρνησή του παρέλαβε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ και υπήρχαν αναμονές στις εντατικές με την εποχική γρίπη έως και 30 ημέρες. «Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 κλίνες ΜΕΘ κι εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος. Σήμερα, έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου, έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο δείκτης θετικότητας σταθερά είναι κάτω από το 3% και τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Αναφερόμενος, τέλος, στην πλατφόρμα των δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό (testing.gov.gr), o κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συμμετοχή δεν είναι ακόμη ικανοποιητική και γι’ αυτό ζήτησε τη συμβολή της αντιπολίτευσης για να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος. Δώσαμε 24 δις ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε κάποια επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης κι αυτή η πολιτική αποδίδει», κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση κυβέρνησης-επιστημόνων»

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην επιτροπή των ειδικών και προσωπικά τον επικεφαλής της, Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε του απευθύνθηκα με το μικρό του όνομα. Όμως, ποτέ δεν τον αγνόησα, είτε αυτόν είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής πάντα λαμβάνεται υπόψιν από την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται αυτό να γίνει», κατέληξε.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος μέχρι στιγμής από τη διαδικασία των εμβολιασμών»

Για το ζήτημα των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την αναφορά του λέγοντας πως η Ελλάδα έκανε ό,τι ακριβώς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση διερωτήθηκε αν έπρεπε ν’ αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια και τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε την επιλογή για κεντρική διαπραγμάτευση και αγορά. «Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε καλύτερη ή σε χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις εταιρείες;», τόνισε και πρόσθεσε πως το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης εκ μέρους της ΕΕ. «Στο μέλλον, θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ όσα θα χρειαστούμε στην Ελλάδα», σημείωσε.

Αναλύοντας δε τη διαδικασία για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, εξήγησε ότι επελέγη μια ψηφιακή πλατφόρμα με απόλυτη διαφάνεια, σύμφωνα με την οποία το κράτος είναι αυτό που πηγαίνει στον πολίτη και προανήγγειλε ότι σύντομα θ’ ανοίξει η πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80 ετών. Τόνισε ότι υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία και έως σήμερα έχουν ήδη κλειστεί 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού, ενώ η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών. «Η διαδικασία τρέχει όπως την είχαμε υπολογίσει και πηγαίνει καλά, ενώ είναι απολύτως εξαρτημένη από τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Μέχρι στιγμής, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη δρομολόγηση αυτού του σύνθετου εγχειρήματος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στην πρότασή του για καθιέρωση στην ΕΕ του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο χαρακτήρισε ως ελληνική καινοτομία. «Να γίνει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό για την Ελλάδα, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου: να γίνονται οι μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Να μη γίνονται διακρίσεις», υπογράμμισε.

«Κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα…»

Απαντώντας παράλληλα στην πρόταση Τσίπρα για παρασκευή εμβολίων στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε έωλη: «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η Astra Zeneca με ένα νόμο κι ένα άρθρο! Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, είναι πυροτεχνήματα που είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα είτε αφέλεια είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης», ανέφερε, προσθέτοντας πως «κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πάντως εύλογες τις ανησυχίες για ένα τόσο δύσκολο και περίπλοκο επιχείρημα όπως αυτό των εμβολιασμών και παραδέχθηκε πως μπορεί να υπάρξουν αστοχίες και δυσκολίες. «Το ζήτημα, όμως, είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται», σημείωσε και υπογράμμισε ότι στη χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και αντιμετωπίζονται. Κάλεσε δε όλα τα πολιτικά κόμματα να εκπέμψουν το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κι επανέλαβε ότι εντός Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εμβολιάζουν 20.000 πολίτες σε καθημερινή βάση.

«Θα έχουμε εμβολιάσει 2 εκατ. πολίτες έως το Μάρτιο»

«Έως το Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περίπου 2.000.000 πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές του καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας παράλληλα «να πορευτούμε όλοι ενωμένοι και συστρατευμένοι», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για ατομική υπευθυνότητα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εισερχόμαστε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες, απαντώντας έτσι και στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεφύγει από τη συνεχή άρνηση της πραγματικότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θέλει η κοινωνία και είναι η ενότητα και οι δημιουργικές προτάσεις. «Είμαι πάντα έτοιμος ν’ ακούσω και να εφαρμόσω οποιαδήποτε τεκμηριωμένη πρόταση κι έχουμε αποδείξει κι εγώ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις. Εύχομαι κι ελπίζω να τις ακούσουμε σήμερα και να μη δούμε στα δελτία ειδήσεων τους γνωστούς τίτλους που συνοδεύουν κάθε συζήτηση αρχηγών στη Βουλή και αδικούν την ουσία της», κατέληξε, επικαλούμενος το παράδειγμα των Βαλκανικών Πολέμων το 1913, όταν Έλληνες επιστήμονες μπόρεσαν με το εμβόλιο που παρασκεύασαν να ανακόψουν την εξάπλωση της χολέρας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο στράτευμα που πολεμούσε για την υπεράσπιση της πατρίδας και της κυριαρχίας της.

Κυρ. Μητσοτάκης (δευτερολογία): Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελή έλλειψη δημιουργικής πρότασης πέραν γενικολογιών από τον κ. Τσίπρα

Σκληρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και προσωπικά κατά του κ. Tσίπρα έκανε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ξεκίνησε με επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη – ο οποίος είχε μιλήσει τελευταίος – καταλογίζοντάς του «αυταρέσκεια και αλαζονεία» όταν αναφέρεται στο 2015 «χωρίς καμία αίσθηση των τεράστιων ευθυνών του, που μας φορτώθηκε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο κατά το οποίο χρεοκόπησαν οι τράπεζες και έπαιζε δήθεν παιχνίδι αντίστασης με τον κ. Τσίπρα, και με την στήριξη της ΝΔ η τότε κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρώτη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είπε ότι στα πρώτα δυο λεπτά «είχα την εντύπωση ότι θα ξεφεύγατε από το συνηθισμένο πλαίσιο αντιπαράθεσης για να γίνει τεκμηριωμένη συζήτηση. Μετά επιστρέψατε στον γνωστό σας εαυτό, οπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας. Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελή έλλειψη δημιουργικής πρότασης πέραν αυτονόητων γενικολογιών που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου αλλά δεν ταιριάζουν σε έναν τέως πρωθυπουργό».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα «εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ και περισσότερα τεστ» ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απομόνωσε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη «λέγοντας ανακρίβειες».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όταν μίλησε στη Βουλή ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν και έκανε τότε την αυτοκριτική του, σχετικά με την έγκαιρη λήψη μέτρων.

«Εγώ είπα ότι δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά τα μέτρα. Είπατε ποτέ κ. Τσιπρα τότε, να κλείσει η Θεσσαλονίκη; Θέλετε όμως να είστε αρεστός στους μαγαζάτορες και να ασκείτε κριτική εκ των υστέρων. Υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση όμως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν ήταν αυτή. Την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα. Κι όταν ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική επάνω στους νεκρούς, κάνετε ακριβώς το ανάποδο με χυδαίο τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται ένα χρονικό σημείο από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου «που η χώρα ήταν όντως πάνω από το μέσο όρο σε θανάτους στην ΕΕ. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα όμως ήμασταν καλύτερα από την ΕΕ. Απομονώνετε μια εβδομάδα που πήγαν χειρότερα τα πράγματα, και αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και παντελώς αναξιοπρεπές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα κι εσείς λέτε ότι μια αλλαγή στρατηγικής συνιστά αποτυχία της κυβέρνησης, είπε για τον Αλ. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επέκταση του lockdown, τόνισε ότι έλεγε πως δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις με μια πανδημία που τους αιφνιδιάζει όλους και γι’ αυτό δεν αναιρέθηκε το lockdown.
«Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα, κι εσείς λέτε ότι μια αλλαγή στρατηγικής συνιστά αποτυχία της κυβέρνησης. Σε όλα τα κράτη αυτό γίνεται όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Τόσο εμποτισμένος είστε από την ανάγκη να ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση που δεν μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει και να αναθεωρήσετε ότι αυτή δεν είναι «πανδημία Μητσοτάκη» αλλά πανδημία covid, που χτυπάει όλο τον κόσμο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως «σε κάποια τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τις άλλες χώρες είναι καλό για την Ελλάδα. Είμαστε μαζί με Δανία και Φινλανδία που έχει δείκτη θετικότητας κάτω του 4% και αυτό είναι καλό γιατί μας επιτρέπει να δώσουμε τα στοιχεία στους ειδικούς για να πάρουμε αποφάσεις».

Επισήμανε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την περιπέτεια και τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή διπλασίασε τις κλίνες στις ΜΕΘ. «Γιατί εσείς παραδώσατε 557 κλίνες που νοιάζεστε τόσο πολύ για το ΕΣΥ; Και θα πάνε στα 1.500 με την κυβέρνησή μας και θα ενισχυθεί το προσωπικό. Πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα γιατροί που δεν τους έχουμε προσλάβει; Πείτε μου που είναι αυτοί οι αναισθησιολόγοι που δεν τους προσλαμβάνουμε;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Σε ότι αφορά τα τέστ, τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για εμβολιασμό όλων των πολιτών, και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει εάν θεωρεί τα rapid test αναξιόπιστα και πρόσθεσε:
«Δεν είναι χρήσιμα για να παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας; Υπονομεύετε με το λόγο σας μια εθνική προσπάθεια να προσέρχονται οι πολίτες να κάνουν τεστ. Η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο της ΕΕ στα τεστ»
Για τους εμβολιασμούς είπε ότι «πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε» και εξήγησε τους λόγους για τον μέχρι τώρα ρυθμό των εμβολιασμών.

«Τα εμβόλια που παραλαμβάνουμε είναι διδοσικά (δυο δόσεις). Οπότε δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις ημερομηνίες παράδοσης που έχουν δεσμευθεί. Σήμερα η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια από αυτά που έχουμε προγραμματίσει. Εάν είχαμε προγραμματίσει περισσότερα εμβόλια υπήρχε ο κίνδυνος να μην κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό όλοι όσοι κάνανε την πρώτη δόση. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον αριθμό εμβολίων που θα παραδώσουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταφέραμε να ελέγξουμε το δεύτερο κύμα και αυτό είναι που έκανε τους ειδικούς μας να επιτρέψουν το άνοιγμα του εμπορίου

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην καθυστέρηση της άφιξης των εμβολίων είπε ότι «η ΕΕ όντως καθυστέρησε στην αδειοδότηση δυο εμβολίων που εγκρίθηκαν, παρά τις πιέσεις που ασκήσαμε στην Κομισιόν».
Αναφερόμενος στις πληροφορίες για ξεχωριστή συμφωνία της Γερμανίας για αγορά εμβολίων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εάν υπάρχουν χώρες που παραβιάσανε την ευρωπαϊκή συμφωνία και αγόρασαν εμβόλια σε βάρος των άλλων κρατών, είναι απαράδεκτο και θα καταδικαστεί πολιτικά. Αναφέρομαι στη Γερμανία, έχω κάνει σαφή ερώτηση δεν έχω λάβει ακόμη απάντηση και αν ισχύει θα είναι χτύπημα στην προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα εάν αποδειχθεί ότι έγινε ξεχωριστή συμφωνία».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια, και πρόσθεσε ότι δεν ανοίξανε τα κέντρα εμβολιασμού επειδή δεν έχουμε ακόμη τα απαραίτητα εμβόλια.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα για την ευρωπαϊκή πατέντα του εμβολίου είπε ότι «είναι είδηση περσινή, αφού η Ευρώπη αποφάσισε να αγοράσει εμβόλια από εταιρείες κεντρικά. Η πρότασή σας να παράγονται στην Ελλάδα είναι μια πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη, και η ίδια ελληνική φαρμακοβιομηχανία σας εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει».
Πρόσθεσε ότι ουδέποτε αρνήθηκε ότι ο Νοέμβριος ήταν πολύ δύσκολος, αλλά-τόνισε- «σήμερα καταφέραμε να ελέγξουμε το δεύτερο κύμα και αυτό είναι που έκανε τους ειδικούς μας να επιτρέψουν το άνοιγμα του εμπορίου σε όλη τη χώρα».

Τόνισε ότι «θα επιτηρούμε τα δεδομένα σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Κάναμε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουμε να ανοίξουμε πάλι την οικονομική δραστηριότητα. Κάθε άνοιγμα όμως εγκυμονεί κάποιους κινδύνους» και επισήμανε αναφερόμενος στις επιπτώσεις:
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι το λιανεμπόριο είχε επηρεάσει την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων και η απόδειξη είναι τα σούπερ μάρκετ. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν αυξηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όλοι γνωρίζουμε την άθλια κατάσταση που παραδώσατε τον ΟΑΣΘ. Δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα που να συνδέει γρήγορη διασπορά του ιού με τα ΜΜΜ. Εάν υπάρχει εδώ είμαστε να την αξιολογήσουμε» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουνε που βρίσκονται οι πραγματικοί κίνδυνοι, και τόνισε ότι «προφανώς στο συνωστισμό εγκυμονούν κίνδυνοι και λέμε όταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Δεν γνωρίζουμε εάν συνοδευτεί από αύξηση κρουσμάτων. Λελογισμένο κρίνουν το ρίσκο οι ειδικοί».

Τέλος είπε ότι οι εμβολιασμοί γίνονται πρώτα στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους γιατί αυτοί είναι που βρίσκονται σε κίνδυνο και επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα υγείας, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βελόπουλο τον κάλεσε να είναι προσεκτικός με την κριτική κατά των εμβολίων.

«Απευθύνεστε στο κίνημα των αντιεμβολιαστών κ. Βελόπουλε. Πρέπει να πείσουμε αυτούς που έχουν επιφυλάξεις, παραθέτοντας με πραγματικά δεδομένα και όχι αναπαράγοντας φήμες από το διαδίκτυο για να κάνετε την κομματική σας εκμετάλλευση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<