Επιχειρησεις

ΠΟΕΣΕ: Μείωση 1,9% στον τζίρο της εστίασης το α’ τρίμηνο του 2026 – Ανησυχεί ο κλάδος

Ανησυχία για την πορεία της ελληνικής εστίασης εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2026, τα οποία καταγράφουν μείωση 1,9% στον κύκλο εργασιών του κλάδου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Όπως επισημαίνει η ομοσπονδία, η πτώση καταγράφεται σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον, με τον επίσημο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3%, γεγονός που -όπως αναφέρει- αποτυπώνει τη συρρίκνωση της πραγματικής κατανάλωσης και την αυξανόμενη πίεση στις επιχειρήσεις της εστίασης.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΣΕ κάνει λόγο για «ασφυκτικό περιβάλλον» λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι η εστίαση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με διαρκή απαξίωση, αλλά και πολιτικές που ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σημειώνει ότι επαγγελματίες από όλη τη χώρα εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και των θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι η εστίαση αποτελεί βασικό πυλώνα της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και του ελληνικού τουρισμού.

Η ομοσπονδία ζητάει από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα σχέδιο στήριξης της ελληνικής εστίασης, «με ουσιαστικές λύσεις και αποφυγή πολιτικών που οδηγούν σε νέα αδιέξοδα».

Πρόσφατα άρθρα

Αποτελέσματα εισαγωγής Αλλοδαπών και Αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 2026

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τα ονόματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της ειδικής…

28/08/2026

Τουρισμός για όλους 2026 – 2027: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της α΄ φάσης

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης για την πρώτη φάση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2026-2027»,…

28/08/2026

Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τις βεβαιώσεις επιλεξιμότητας στις κλειστές κατοικίες – Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026 για την έκδοση βεβαιώσεων επιλεξιμότητας που αφορούν αποκλειστικά κλειστές…

28/08/2026

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο – Συναγερμός σε Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο σε Κρήτη, Ρόδο και…

28/08/2026

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες,…

28/08/2026

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς για το 2024

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να υπάρξει η διπλή επιστροφή ενοικίου σε…

28/08/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ