Αναδρομικά συνταξιούχων: Φωνάζουν για κούρεμα 2,5 δις ευρώ και μιλάνε για "συνταγματική εκτροπή" - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εργασιακά

Αναδρομικά συνταξιούχων: Φωνάζουν για κούρεμα 2,5 δις ευρώ και μιλάνε για “συνταγματική εκτροπή”

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και μέσα στο 2020 τα αναδρομικά στους συνταξιούχους τονίζοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, αλλά ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και τελικά δεν θα πληρωθούν επικουρικές και δώρα κουρεύοντας δηλαδή άνω των 2,5 δισ. ευρώ, οι συνταξιούχοι είναι εκ νέου στις επάλξεις.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που διαχειρίστηκε την αγωγή μιλά για συνταγματική εκτροπή καθώς και για περιορισμό των νομικών συνεπειών των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Αναλυτικά η δήλωση του Λουκά Αποστολίδη

«Οι ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά αποτελούν προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και «νομικό πραξικόπημα» για τις αρχές του κράτους δικαίου. Δεν χρειάζονται φαίνεται τα δικαστήρια για τους κυβερνώντες ούτε οι αποφάσεις τους διότι τα πάντα στις ημέρες τους θα τα ρυθμίζει η εκτελεστική εξουσία. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία γνωρίζουν οι πάντες ότι υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη βάση των αρχών της αναλογικότητας έκρινε την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον και η πολιτική εξουσία οφείλει να μην κρίνει εκ νέου τις δικαστικές αποφάσεις. Με τις ανακοινώσεις όμως του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά καταλύεται η διάκριση των εξουσιών και παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σίγουρα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα τους.

Αν επιχειρήσει η Κυβέρνηση με τροπολογία να ακυρώσει δικαστικές αποφάσεις τότε η συνταγματική εκτροπή θα ολοκληρωθεί πλήρως και ο σεβασμός στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θα έχει εκλείψει παντελώς από τους κυβερνώντες. Και είναι σίγουρο ότι παρόμοια τροπολογία θα κριθεί σύντομα αντισυνταγματική.

Φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για την προάσπιση των αρχών του Κράτους Δίκαιου και για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Αιδώς αργείοι. Η εκτροπή δεν θα περάσει. Ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια σε οποιαδήποτε νομοθετική ή διοικητική πράξη που θα εφαρμόσει την ανακοίνωση του κ. Πρωθυπουργού».

Διονύσης Τεμπονέρας: Πολλαπλές εξαπατήσεις των συνταξιούχων 

Ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας από την πλευρά του σχολιάζει με ανάρτησή του στα social media, ότι «η επικείμενη τροπολογία είναι μια απαράδεκτη επέμβαση στην δικαιοσύνη που στόχο έχει να μοιράσει 1,4 δισ στους συνταξιούχους, που έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. από τις μειώσεις των συντάξεων στην δεκαετή κρίση. Αξιζει να σημειθεί οτι οι συνταξιουχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πανω απο 24 δισ ευρώ.Πρόκειται για ένα χυδαίο εκβιασμό που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους. Καμία συναίνεση στους βασικούς υπαίτιους για την φτώχεια όλων των συνταξιούχων».

Αναλυτικά όσα δήλωσε: 

«Η σημερινή εξαγγελία του κ.Μητσοτάκη, για καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου, εφάπαξ και εντός του 2020, εμπεριέχει πολλαπλές εξαπατήσεις, προς τους συνταξιούχους:

1.Προβλέπει κούρεμα πάνω από 60% στα οφειλόμενα, βάσει των υπ αριθμ.1439-1443/2020 αποφάσεων, της Ολομέλειας του ΣτΕ.Το κόστος συμμόρφωσης για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους,για κυρίες και επικουρικές συνταξεις και για τα “δώρα”, ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ.Συνεπώς το ποσό των 1,4 δις(που δεν διευκρινίζεται αν είναι καθαρό ή μεικτό) απέχει παρασάγγας, από την “συμμόρφωση” με τις δικαστικές αποφάσεις.
2.Τα “δωρα”και οι επικουρικές συντάξεις είναι πληρωμένες εισφορές των συνταξιούχων και δεν ανήκουν σε κανέναν, για να τα βάζει σε “ανατολίτικο παζάρι”.
3.Πιθανότατα, επίκειται χυδαίος εκβιασμος-απειλή προς τους συνταξιούχους, να δεχτούν τα ψιχουλα της κυβέρνησης, ώστε να μην εξοντώθουν βιολογικά και οικονομικά, σε ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις.
4.Μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70%των χαμηλό συνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κυριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1000 ευρώ και δεν έχουν να λαμβάνουν απολύτως τίποτα, δηλαδή τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.
5.Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα πιο αδύναμα στρώματα που χρήζουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας, συνεχίζει με ψίχουλα να προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, μεταξύ φτωχών και παμφτωχων.
6.Η κυβέρνηση εξαφανίζει όχι μόνο τα δώρα και τις επικουρικέςσυνταξεις αλλά και τους τόκους για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.

Η επικείμενη τροπολογία είναι μια απαράδεκτη επέμβαση στην δικαιοσύνη που στόχο έχει να μοιράσει 1,4 δις στους συνταξιούχους, που έχουν χάσει πάνω από 50 δις από τις μειώσεις των συντάξεων στην δεκαετή κρίση.Αξιζει να σημειθεί οτι οι συνταξιουχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πανω απο 24 δις ευρώ.Πρόκειται για ένα χυδαίο εκβιασμό που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους. Καμία συναίνεση στους βασικούς υπαίτιους για την φτώχεια όλων των συνταξιούχων».

Τσίπρας: Κούρεμα πάνω από 60%

«Η οικονομία βρίσκεται σε εφιαλτική προοπτική, όλοι φοβούνται ότι θα περικοπούν κι άλλο εισοδήματα, κι εσείς επιβραβεύετε τραπεζικά στελέχη. Αποφασίστε: Θα είστε με αυτούς έχουν ανάγκη ή θα δίνετε φοροαπαλλαγές & μπόνους σε αυτούς που δεν έχουν ανάγκη»; τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «Σας ακούσαμε να μιλάτε με πανηγυρικό τρόπο για τα αναδρομικά. Μετά είπατε τέρμα τα δώρα, τέρμα οι απαιτήσεις. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων όμως αφορούν 3,9 δισ. Δηλαδή εξαγγέλετε κούρεμα πάνω από 60% σε αυτά που έχουν να παίρνουν οι συνταξιούχοι», τόνισε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ