Απόφαση «σταθμός» για την πρόωρη συνταξιδότηση των ανδρών δημοσίων υπαλλήλων - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: ΕργασιακάΟικονομία

Απόφαση «σταθμός» για την πρόωρη συνταξιδότηση των ανδρών δημοσίων υπαλλήλων

Δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 317/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία, άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται, για λόγους ισότητας με τις γυναίκες που έχουν αντίστοιχο προνόμιο, να συνταξιοδοτηθούν στα 55 έτη και σε κάθε περίπτωση πριν τα 62 έτη, εφόσον έχουν συμπληρώσει κλεισμένη 25ετία στην υπηρεσία μέχρι το έτος 2010 και έχουν ανήλικο παιδί κατά το ίδιο έτος.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο σε σύνταξη σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο, δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν.

Με την υπ’ αριθ. 317/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της υπ’ αριθμ. 790/2016 απόφασης του ΙΙ τμήματος του Ελεγκτικού, η οποία είχε δικαιώσει προσφεύγοντα δημόσιο υπάλληλο με 25 έτη ασφάλισης το 2010 (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας) και ανήλικο τέκνο κατά το ίδιο έτος, που ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί από τα 50 έτη, όπως προέβλεπε ο νόμος για τις γυναίκες.

Ουσιαστικά ο προσφεύγων, ο οποίος συμπλήρωνε με τις εξαγορές τα 25 έτη το 2010 (έτος κατά το οποίο ίσχυε η διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων), στράφηκε κατά της συνταξιοδοτικής πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο απέρριψε την συνταξιοδότησή του παραπέμποντάς τον στις κοινές διατάξεις και εγκρίνοντας τη συνταξιοδότησή του όχι από την ηλικία των 55 ετών, όπως αιτήθηκε, αλλά από την ηλικία των 62 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας κρίθηκε ότι η συνταξιοδοτική διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 περ. β του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών, χωρίς να υφίστανται σοβαροί και ιδιαίτεροι λόγοι που να τη δικαιολογούν.

Επιπρόσθετα, κρίθηκε ότι η παραπάνω διάταξη είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

Ως εκ τούτου, προς αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και δη για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010 (καθόσον από 1.1.2011 και εφεξής τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εξισώθηκαν με το άρθ. 6 παρ. 1-9 του νόμου 3865/2010), πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες υπαλλήλους η ευνοϊκότερη ρύθμιση που ισχύει για τις γυναίκες.

Κρίθηκε ακόμη ότι η διαφορετική συνταξιοδοτική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών όσων αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης τους αντίκειται και στην αρχή της ισότητας αμοιβών, η οποία κατοχυρώνεται διαχρονικά στο ενωσιακό δίκαιο και απαγορεύει διακρίσεις λόγω φύλου.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο σε σύνταξη σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν. Χαρακτηριστικά, για την συμπλήρωση 25ετίας προσμετράται ο χρόνος του στρατού και ο χρόνος τέκνων με αναγνώριση.

Διαφορετικά, σε κάθε περίπτωση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οφείλει, όπως πράττει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να εφαρμόζει το δεδικασμένο και την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν πρέπει, ενώ υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, να υποχρεωθούν οι άνδρες δημόσιου υπάλληλοι να κινηθούν δικαστικά για να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα που έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ