Ποινικό αδίκημα είναι αν μια επιχείρηση δεν δώσει στους εργαζόμενούς της το δώρο Χριστουγέννων. Σήμερα (21.12.2022) είναι η τελευταία μέρα για την καταβολή του.
Στην περίπτωση που κάποιος εργοδότης δεν δώσει το δώρο Χριστουγέννων, τον περιμένει… αυτόφωρο, όπως και αν επιλέξει το (κατάπτυστο) «κόλπο» να δίνουν το δώρο αλλά να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να τους το επιστρέφουν στη συνέχεια!
Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται μέσα από το app της ΓΣΕΕ.
Το δώρο Χριστουγέννων, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.
Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω e-mail, στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν το ερώτημα ή την καταγγελία τους εδώ
Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ξεκίνησε, μετά την άφιξή της σορού την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου,…
Την παρουσίαση σύντομα 30 συγκεκριμένων επενδυτικών ευκαιριών, που μπορούν να φέρουν ως 20 δισ. νέες…
Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με…
Σε λειτουργία βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2026 οι 27 από τους 28 βρεφονηπιακούς σταθμούς…
Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στο συνεδριακό κέντρο…
Αυξάνεται στα 400 ευρώ, αντί 250 ευρώ που έλαβαν πέρυσι, η ετήσια οικονομική ενίσχυση που…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ