Δώρο Πάσχα πρέπει να λάβουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, 1 Μαΐου. Το δώρο Πάσχα θα είναι «φουσκωμένο» για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Δικαίωμα σε αυτό έχουν όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και συνταξιούχοι, δεν λαμβάνουν το δώρο Πάσχα μετά την υιοθέτηση σχετικών μνημονιακών νόμων.
Φέτος, πάντως για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, το Δώρο θα είναι αυξημένο, καθώς η αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών από τα 780 ευρώ στα 830 ανεβάζει έως και 1/4 το Δώρο Πάσχα.
Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος, ο οποίος έχει προσληφθεί το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2024 και απασχολείται και τον Απρίλιο του 2024, χωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο θα έπαιρνε Δώρο Πάσχα 333 ευρώ. Λόγω όμως της νέας αναπροσαρμογής κατά 6,4% με ισχύ από 1η Απριλίου το δώρο Πάσχα αυξάνεται αντίστοιχα στο σκέλος του που αφορά τον Απρίλιο.
Έτσι ο εν λόγω εργαζόμενος θα λάβει το Πάσχα ποσό ύψους 337 ευρώ.
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.
Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Νέα παρέμβαση για την υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, διαψεύδοντας…
Χωρίς το συνηθισμένο πρόγραμμα μαθημάτων θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026 τα σχολεία της…
Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης, στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης…
Από σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026, έως και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026, επιτρέπεται η…
Για την 1η Ιουλίου 2027 μετατίθεται η υποχρεωτική καταβολή των ενοικίων μέσω τραπεζικού λογαριασμού, βάζοντας…
Συνολικά 1.392.004.633,40 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.712.497 δικαιούχους, από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ