Κατηγορίες: Εργασιακά

Εγκρίθηκε επίδομα 800 ευρώ για καλλιτέχνες και ανθρώπους του Πολιτισμού

Tο κυβερνητικό σχέδιο δράσης για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού για τον κορωνοϊό παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το πρωί της Δευτέρας (4/5).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού, οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Σε σχέση με τη μέχρι σήμερα ενίσχυση του κόσμου του Πολιτισμού, σημειώνονται τα εξής: 

Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Πρόσφατα άρθρα

«Σπίτι μου 3»: Ποιοι κερδίζουν από το νέο πρόγραμμα

Νέα δεδομένα για την αγορά πρώτης κατοικίας φέρνει το «Σπίτι μου 3», με την κυβέρνηση…

20/09/2026

Έως 10.000 ευρώ για μετακόμιση στην ακριτική Ελλάδα – Οι λεπτομέρειες

Έως 10.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν άνθρωποι και οικογένειες που θα επιλέξουν να μεταφέρουν…

20/09/2026

Συνταξιούχοι: Η διπλή ενίσχυση έως τα Χριστούγεννα

Σημαντικά ενισχυμένο θα είναι φέτος το ετήσιο βοήθημα προς συνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς…

19/09/2026

ΥΠΑΑΤ-ΑΑΔΕ: Στα 53 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την παροχή γεωργικών συμβουλών

Στα 53 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της πρόσκλησης για την παροχή δωρεάν γεωργικών…

19/09/2026

ΔΥΠΑ: Στις 25/09, στο Κιλκίς, το 11ο JobReady by DYPA

Tην Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, από τις 10:30 έως τις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της…

19/09/2026

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Απόλυτα αφοσιωμένος στην Εκκλησία και βαθιά προσηλωμένος στους ιερούς κανόνες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

«Η διακονία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Βαρθολομαίου χαρακτηρίζεται από την απόλυτη αφοσίωσή του στην Εκκλησία,…

19/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ