Εργασιακά

Ένστολοι: Στα 100 ευρώ μηνιαίως το επίδομα επικινδυνότητας – Από 01/07/25 η καταβολή του

Στα 100 ευρώ μηνιαίως θα ανέλθει το επίδομα επικινδυνότητας για τους ενστόλους (οδηγώντας σε αντίστοιχη προσαύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών και συνολικά των αποδοχών τους).

Για την ακρίβεια, το «επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών» αναμορφώνεται και μετατρέπεται σε «επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών και επικινδυνότητας» και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ.

Το επίδομα επικινδυνότητας θα αφορά σε πάνω από 153.240 ενστόλους, στα σώματα ασφαλείας, στις ένοπλες δυνάμεις και την πυροσβεστική.

Το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των ένστολων τώρα είναι ανάλογα τον βαθμό και άλλες διαβαθμίσεις, όπως ώρες εργασίας. Για ένστολους κυμαίνεται μεταξύ 45 ευρώ έως 393 ευρώ, συν 70 αν είναι έγγαμος, συν130 για κάθε παιδί.

Για ένοπλες Δυνάμεις το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας κυμαίνεται μεταξύ 105 ευρώ -500 ευρώ, συν 70 ευρώ για τους έγγαμους, συν 130 ευρώ για κάθε παιδί.

Το συνολικό κόστος του μέτρου θα ανέλθει σε 184 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση πλέον εργοδοτικών εισφορών, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια, σύμφωνα με τον κο Πετραλιά. Ο ίδιος ανέφερε πως το υφιστάμενο «επίδομα ιδιαιτέρων συνθήκων» ποικίλει ανάλογα με τη θέση κάθε ένστολου. Ο κος Πετραλιάς ανέφερε πως η αύξηση των 100 ευρώ αφορά όλους τους ενστόλους.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθύμισε πως οι ένστολοι θα δουν αύξηση στην αμοιβή της νυχτερινής απασχόλησης τον Ιανουάριο του 2025 και οριζόντια αύξηση στις αποδοχές τον Απρίλιο ανάλογα με την αύξηση στον κατώτατο μισθό, βάσει νόμου που πέρασε η κυβέρνηση προ ημερών.

Συγκεκριμένα το επίδομα αφορά σε:

  • 79.677 στρατιωτικούς,
  • 52.954 αστυνομικούς,
  • 8.161 λιμενικούς
  • 12.448 στελέχη της Πυροσβεστικής

Πρόσφατα άρθρα

Εκτός λειτουργίας ΑΑΔΕ και Gov.gr από σήμερα 22.00 έως Κυριακή στις 14.00 – Ποιες ψηφιακές υπηρεσίες επηρεάζονται

Εκτός λειτουργίας θα τεθούν πολλές ψηφιακές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης…

02/10/2026

Ευ. Τουρνάς: Προετοιμαζόμαστε για το νέο κύμα κακοκαιρίας στην Κρήτη. Πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή

Συνεδρίασε εκ νέου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής…

02/10/2026

ΔΕΗ: Συνεχίζεται η έκπτωση στο «μπλε» τιμολόγιο, συγκράτηση της αύξησης στο «πράσινο»

Συνεχίζεται τον Οκτώβριο η προωθητική ενέργεια της ΔΕΗ για το σταθερό, “μπλε” τιμολόγιο στα 11,5…

02/10/2026

ΑΑΔΕ: Νέα διαδικασία για τις Φορολογικές Δεσμευτικές Απαντήσεις

Τη δυνατότητα να γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς ερμηνεύει η ΑΑΔΕ τη φορολογική και τελωνειακή…

02/10/2026

Με 300.000 αντιγριπικά εμβόλια εφοδιάζονται τα φαρμακεία του νομού

Περίπου 300.000 αντιγριπικά εμβόλια αναμένεται να διατεθούν σταδιακά στα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης για την…

02/10/2026

Eντός Οκτωβρίου η προκαταβολή 50% για το «Ανακαινίζω» – Έρχεται το «Σπίτι μου ΙΙΙ»

Στην επόμενη φάση του «Ανακαινίζω», με την κατάθεση των δικαιολογητικών μέσα στον Οκτώβριο για να λάβουν…

02/10/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ