Επισιτισμός και Τουρισμός: Γιατί ζητάει ευρεια συσκεψη η ΠΟΕΕΤ - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εργασιακά

Επισιτισμός και Τουρισμός: Γιατί ζητάει ευρεια συσκεψη η ΠΟΕΕΤ

Το αίτημα της για διενέργεια “συμφιλιωτικής” σύσκεψης μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης κατέθεσε προς το Υπουργείο Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) προεκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας συνεδρίασε ώστε να εκτιμήσει την μέχρι τώρα κατάσταση στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού αλλά και να προγραμματίσει την δράση της από εδώ και πέρα. Η διαπίστωση ήταν πως οι συνθήκε όσον αφορά τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία είναι τραγικές.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ η Κυβέρνηση “αν και έχουμε 09/07/2021 πλέον ακόμα δεν έχει πληρώσει την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€) του μήνα Μαΐου ενώ ξεκαθάρισε προς το παρόν πως δεν θα υπάρχει καμία απολύτως στήριξη στους εργαζόμενους που δεν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις ή σε αυτούς που οι επιχειρήσεις έκλεισαν όπως στον Όμιλο Μουζενίδη”.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως σχεδόν 1 χρόνο μετά δεν έχουν εμφανιστούν τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να λάβουν επιδόματα από τον ΕΦΚΑ, να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη. Μάλιστα η ΠΟΕΕΤ αναφέρει και και την ιδιαίτερη περίπτωση εργαζομένου από τη Ρόδο ο οποίος πέρυσι ήταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης, διαγνώστηκε πριν λίγους μήνες με καρκίνο και δεν μπορεί να κάνει χημειοθεραπείες γιατί δεν φαίνονται τα ένσημα από την αναστολή.

“Οι εργοδότες αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους και την ΚΣΣΕ, δεν προχωρούν όσοι είχαν ανοίξει (και ευτυχώς είναι πολλοί) στις επαναπροσλήψεις και αν δεν έχουν πληρότητες να εντάξουν το προσωπικό στο πρόγραμμα ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, αντιθέτως έχουμε απολύσεις και εκβιασμούς για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ή αλλιώς απόλυση, τακτική που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που όλοι θέλουμε όσο αφορά την πανδημία” καταγγέλλει ακόμα η ΠΟΕΕΤ. Πρόσθέτει δε πως οι εργοδότες καταστρατηγούν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) “προσφέροντας μισθούς πείνας με εξαντλητικά ωράρια αφού δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί”.

Αναφορικά με τον Επισιτισμό η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ: “Οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση έχουν βαπτιστεί από την Κυβέρνηση σαν εργαζόμενοι, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται καμίας απολύτως στήριξης από το κράτος, έτσι είναι χωρίς εισόδημα και ασφάλιση από τον Φεβρουάριο του 2021.
Οι εργοδότες στην εστίαση δεν εφαρμόζουν την ΚΣΣΕ αφού το Υπουργείο δεν την έχει κηρύξει υποχρεωτική ακόμα, διαμορφώνουν δικούς τους όρους αμοιβής και εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι που δεν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις που εργάζονται αλλά και αυτές που ανοίγουν υπολειτουργούν είναι κυριολεκτικά στον αέρα”.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως δεν σκοπεύει να “κάτσει με σταυρωμένα χέρια, να περιμένει την θάνατο μας”.
Γι αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα να προσφύγει άμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και να ζητήσει Συμφιλιωτική σύσκεψη μεταξύ των εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ) εργοδοτών (ΠΟΞ & ΠΟΕΣΕ) και Κυβέρνησης.

“ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!!! Δεν γίνεται στον κλάδο να βρέχει δισεκατομμύρια ευρώ και οι εργαζόμενοι να “παρακαλούν” για στήριξη των 500€. Συμφιλιωτική σύσκεψη λοιπόν στο Υπουργείο Εργασίας όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο” καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ