Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές στις γονικές άδειες - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Εργασιακά

Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές στις γονικές άδειες

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στις γονικές άδειες περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές, που θα δίνεται κοντά στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού, γονικές άδειες 4 μηνών και για τους δύο γονείς με την  επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και διευκολύνσεις στην εργασία, ώστε να συνδυαστεί με την οικογενειακή ζωή.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, η διάταξη θα προβλέπει άδεια πατρότητας 14 ημερών παρότι η σχετική οδηγία της ΕΕ όριζε 10ήμερη άδεια για τον πατέρα. Η προσέγγιση αυτή της κυβέρνησης στην άδεια πατρότητας, ανεβάζει τη χώρα στην 5η θέση του ΟΟΣΑ.

Επιπλέον παρέχεται δίμηνη επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια στον πατέρα και όχι μόνο στη μητέρα. Ακόμη θα θεσμοθετηθεί η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των εν λόγω των αδειών και διευκολύνσεων. Οι άδειες  θα δίνονται στους εργαζόμενους γονείς, φυσικούς, θετούς, ανάδοχους, καθώς και στις μητέρες που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, όπως επίσης και στους φροντιστές, οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα και για πόσο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικότερα οι νέες άδειες είναι οι εξής:

Άδεια σε πατέρες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης 14 ημερών κατά τη γέννηση του τέκνου και 10 ημερών σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης του πατέρα. Η άδεια μπορεί να ξεκινήσει να χορηγείται δύο ημέρες πριν το τοκετό ή μετά τη γέννηση του παιδιού.

Γονική άδεια 4 μηνών σε εργαζόμενους γονείς η οποία χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρόνων. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει συμπληρώσει 6 μήνες απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη πρέπει να αποφασίσουν ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα.

Κατ’ εξαίρεση, γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων τέκνων δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα, ενώ δικαιούνται να λάβουν το επίδομα για δύο μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί.

Τέλος γονείς μόνοι, λόγω θανάτου του άλλου γονέα, δικαιούνται τη γονική άδεια και το επίδομα εις διπλούν. Η άδεια θα χορηγείται κατόπιν σχετικής αίτησης του εργαζόμενου και μπορεί να χορηγηθεί με κάθε ευέλικτο τρόπο που εξυπηρετεί τον εργοδότη και τον εργαζόμενο με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου ή σε ημέρες άδειας, οι οποίες μπορούν να κατανέμονται σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα του εργαζόμενου να λάβει το επίδομα γονικής άδειας. Ο εργοδότης εξετάζει την αίτηση και μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να αποφασίσει αν εγκρίνει ή όχι την αίτηση χορήγησης της γονικής άδειας.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ